Muslimske hipstere elsker mode: Vi kan sagtens være funky

Veninderne Jihaan og Sundos elsker at shoppe. De er mipstere – muslimske hipstere – og mener sagtens, at man kan være muslim og samtidig være en del af en ungdomskultur og gå op i mode.

Jihaan Abdirisak Ali Yussuf og Sundos Al Sayoufi er muslimer og elsker mode. - Piger med islamisk tro sagtens kan være funky, siger Jihaan (til venstre i billedet) (Foto: Annegerd Lerche Kristiansen)

Jihaan hiver fat i en kjole, som hænger i stativet foran hende.

Den er mørkeblå i forskellige nuancer og stram i venstre side.

Den er lige hende.

- Aj, den er faktisk rigtig flot. Den er rigtig Hollywood-agtig, er det ikke rigtigt?
Veninden, hun spørger, står ved siden af. Hun bøjer sig ned mod kjolen og tager stoffet mellem fingrene. Mærker på det.

- Den er virkelig flot. Hvis den bare var én farve, ville den være totalt Hollywood-agtig, siger hun.

På skateboard i stilletter og med slør

De to veninder Jihaan Abdirisak Ali Yussuf og Sundos Al Sayoufi er i H&M.

Det er de tit.

Sundos og Jihaan elsker mode, de elsker at shoppe, og de elsker H&M, hvor de har råd til at købe tøj, selvom de ikke har særlig mange penge.

Det er de to veninder ikke alene om, sådan er der mange gymnasiepiger, der har det. Men der er alligevel en forskel på de fleste shoppeglade teenagepiger og Jihaan og Sundos. De to er nemlig muslimer begge to, og Sundos har tørklæde på.

De to piger er alligevel langt fra alene om at kombinere troen på islam med en kærlighed for moderigtige rober. Der er et navn for deres slags, og det er mipsters. Dem er der ved at komme en del af.

Mipsterz står for muslimske hipstere og er et fænomen, der de sidste par måneder har været vældigt i vælten, især i USA. Tendensen fik for alvor opmærksomhed, da en gruppe amerikanske, muslimske unge kvinder filmede sig selv iført stiletter, stramme bukser , skjorter og slør. De uploadede videoen på YouTube, og siden er der skrevet dusinvis af artikler om tendensen.

Muslimske piger kan sagtens være funky

At være mipster handler om at signalere, at man som ung muslimsk kvinde, nok følger islam - men at man tager afstand fra billedet af den muslimske kvinde som undertrykt og begrænset. Selvom man er muslim og ung kvinde, kan man godt gå op i mode og være en del af en ungdomskultur.

Sundos og Jihaan er begejstrede for mipstersvideoen på YouTube.

- Det er en rigtig god video, der fortæller verden - og ikke kun den muslimske verden, men hele verden - at piger med islamisk tro sagtens kan være funky og blande farve uden at gå over grænsen for, hvad man må vise, siger Jihaan.

- Jeg er en mipster

Sundos og Jihaan ligner også nogle modeinteresserede unge kvinder. Jihaan har en fake, grå pelsjakke på, mønstrede gamacher og en oversize grå trøje. Sundos har en sort nederdel, en bourdeaufarvet peplontop, en kobberhalskæde og adidaskilehæle på.

Sundos ser da også sig selv som en mipster.

- Jeg vil godt kunne kalde mig selv for mipster. Jeg kan godt lide at være kreativ med mit tøj. Folk, som ser mig på gaden, vil nok bare sige "nå, men det er bare en muslim". Men måden, jeg har mit tøj på, viser også min personlighed. Jeg render ikke bare rundt i helt sort tøj og har et tørklæde på. Jeg render rundt med personlighed, og den viser jeg gennem mit tøj og gennem måden, jeg snakker på, siger hun.

Tøjet vælter ud af skabet

Sundos og Jihaan har interesseret sig for mode i flere år og shopper så ofte, de har råd til det. Faktisk var Sundos i H&M for at shoppe i går også. Her endte hun med at købe tre striktrøjer.

- Hvis man åbner mit skab, vælter tøjet ud. Jeg har rigeligt med tøj, men jeg bliver aldrig træt af at købe mere, siger hun.

Jihaan har også modetøj nok derhjemme. Hun har et helt skab proppet med tøj. Faktisk har hun så meget, at hun er blevet nødt til at putte tøj i poser og kufferter for overhovedet at have plads til det.

Føler sig alene

Selvom om der er andre unge muslimske kvinder, der ligesom Sundos går med tørklæde og modetøj, håber Sundos, at der kommer endnu flere. Det er stadig ikke mainstream at gå med slør og i modetøj på samme tid, synes hun.

- Så ville jeg ikke føle mig så alene, som jeg nogle gange gør, når alle andre er helt tildækkede, og jeg kommer med mit farverige tøj. Nogle gange føler jeg, at alle andre går i helt enkelt tøj, som er tildækket, mens jeg kommer og ser lidt for godt ud i mit tøj. Jeg ved godt, at det ikke er sådan, men jeg kan godt føle mig lidt udenfor, siger hun.

Har brug for ordentlig afro

Den mørkeblå kjole i de forskellige nuancer ender med at blive hængt tilbage på stativet i H&M. Jihaan synes, den kræver en ordentlig afro for at kunne bære den , og sådan en synes hun ikke helt, hun har. Desuden har hun heller ikke råd.

- Jeg har lige købt en t-shirt og en skjorte fra H&M , så jeg er nødt til at holde igen med at shoppe… det er svært at være studerende og glad for mode, siger hun.

I stedet nøjes Jihaan og Sundos to med at ose videre og drømme om de næste køb.

(Foto: Annegerd Lerche Kristiansen)