Muslimske hipstere sætter hijabben som de vil

Mipsterz – muslimske hipstere – viser, hvordan islam sagtens kan kombineres med en brændende interesse for mode. I Danmark er mipsterfænomenet på vej frem.

De er unge, moderigtige og muslimer. Pigerne her er med i videoen 'Somewhere in America', der har fået det såkaldte mipsterbegreb i vælten. (Foto: © Billede fra YouTube)

Det startede med en video.

En flok amerikanske piger filmede sig selv, mens de stod på skateboard iført stiletter, stramme bukser og skjorter. De poserede foran kameraet iklædt læderjakker, læbepiercinger, Marilyn Monroe-t-shirts og masser af make-up.

Den slags videoer findes der i forvejen tusindvis af på YouTube, men videoen her var anderledes.

Pigerne var nemlig muslimer, og de fleste af dem bar slør.

Videoen kaldte pigerne for 'Somewhere in America', og selv kaldte de sig for 'mipsterz', der står for 'muslimske hipstere'. Med de hjemmelavede optagelser ville de vise, at man som muslimsk kvinde med tørklæde sagtens kan være en del af det moderne samfund og eksempelvis interessere sig for mode.

Tager afstand fra undertrykte muslimske kvinder

Videoen er, siden den blev uploadet på YouTube i december sidste år, blevet delt og debatteret flittigt på de sociale medier. Nogle kritikere mener, at det er forkert at lade hijabben fremstå som et modestatement. Den er en livsstil, ikke en fashionaccessory, siger de.

Kritikken giver danske Ayan Mouhoumed ikke meget for. Hun er chefredaktør på det danske webmagasin Ethniqa Magazine og har lavet flere modeserier, hvor piger med tørklæde poserer i trendy modetøj.

- Selvfølgelig kan en kvinde med slør også gå op i mode. Mipstersvideoen var fed, fordi man netop så de her kvinder med tørklæde, der har farverigt tøj på og ser seje og smarte ud. Kvinderne tager afstand fra billedet af den muslimske kvinde som undertrykt og begrænset. Når man ser videoen, er det virkelig empowerment. Pigerne tager selv mikrofonen og siger "nu ændrer vi det billede, som mange har af os", siger hun til DR Kultur.

Er andet end muslimer

Connie Carøe Christiansen er lektor i Internationale Udviklingsstudier på Roskilde Universitet og har undersøgt mipsterbegrebet. Ifølge hende, handler det for mipstere om at signalere, at de nok er muslimer, men at de også har andre projekter i deres liv - og det signalerer de i deres tøjstil.

- Mipsterbegrebet handler om, at de unge ikke nødvendigvis følger i halen på deres forældregeneration, ligesom de heller ikke følger i halen på nogen, som synes, at islam måske er det eneste projekt, de har i deres liv. De vil gerne vise, at de er unge med de unge, og at de også er en del af en ungdoms subkultur, siger hun til DR Kultur.

Mipsterfænomenet vil vokse

Ayan Mouhoumed er sikker på, at mipsterfænomenet vil vokse.

- Mange unge muslimske kvinder ønsker at ændre billedet af den muslimske kvinde som undertrykt, og jeg tror, interessen for mode og kultur også vil vokse blandt muslimske unge kvinder. Der findes så mange muligheder med Facebook, Twitter og Instagram, hvor vi kan gøre opmærksomme på os selv, og hvor andre piger kan blive inspirerede af mipstertendensen, siger hun.

Ayan Mouhoumed er selv muslim, men ser alligevel ikke sig selv som en mipster.

- Jeg vil gerne være mipster, men jeg er ikke helt så fremme i skoene med mode, så jeg vil ikke helt anskue mig som mipster. Til gengæld vil jeg også gerne gøre op med det stereotype billede af indvandrerkvinder og selv sætte dagsordenen i stedet for at lade medierne gøre det, ligesom pigerne bag videoen gør. Så på den måde synes jeg, at jeg ligner mipsterne lidt alligevel, siger hun.

Du kan høre mere om mipsterz i Kulturnyt på P1 her

https://www.youtube.com/watch?v=z3Nq0NzRrfE