Mysterium løst: Blåtand boede i Jelling

Nyt kapital tilføjes danmarkshistorien - undersøgelse fastslår, at danerkongen Harald Blåtand holdt til i Jelling.

Arkæologer har fundet frem til, at den legendariske konge Harald Blåtand boede i Jelling. (Foto: Thomas Gammeltoft-Pedersen)

Nyt kapital tilføjes i danmarkshistorien - undersøgelse fastslår, at Harald Blåtand holdt til i Jelling.

Det har altid været omgærdet af mystik, hvor Harald Blåtand egentlig holdt til. Men nu er mystikken omdannet til konkret viden.

En ny undersøgelse fra Nationalmuseet slår fast, at den betydningsfulde danske konge, der gjorde danerne kristne, holdt til og havde sin residens i Jelling.

Fra tvivl til helt sikker

Udgravning viser nemlig, at en kæmpe palisade på 1,4 kilometer, der omkranser Harald Blåtands kongsgård, blev opført i år 968. Altså midt i hans regeringsperiode fra 958 til 987.

- Der har altid været tvivl, om det nu også kunne passe, at Harald Blåtand også havde sin kongsgård og residerede omkring Jelling, eller om det bare var en historisk myte, der opstod på grund af Jellingestenen.

- Men nu er vi helt sikre på, at den stammer fra hans tid, siger museumsinspektør og ledende arkæolog på Vejlemuseerne og teamleder for udgravningen, Rasmus Birch Iversen, til Ritzau.

Han kalder undersøgelsens konklusion en "sensation".

Viden fra vikingetiden

En palisade er et kraftigt plankeværk eller hegn, der tit har haft en forsvarsmæssig funktion.

Seniorforsker på Nationalmuseet Niels Bonde har lavet årringsdateringen på baggrund af 12 prøver fra palisadevæggen. 11 prøver er nu daterede, og de stammer fra træer, der er fældet omkring 968.

- Når vi kan sige det rimeligt præcist, er det, fordi en af prøverne har noget af det alleryderste træ lige under barken bevaret. I vikingetiden brugte man tømmeret i frisk tilstand, og derfor er fældningstidspunktet lig med byggetidspunktet, siger Niels Bonde.

Udgravningen af palisadevæggen foregik i april og maj måned i år som en del af Nationalmuseets Jellingprojektet.

Sensation efter sensation

Ifølge Rasmus Birch Iversen er størrelsen på palisaden - 1,4 kilometer - også en "sensation".

- Dette er også en sensation, fordi det her bygningsværk er så meget større end noget andet, vi kender fra vikingetiden.

- Derfor får vi nu et billede af en konge, som virkelig forsøger at hævde sig som en stor kristen konge på linje med sine europæiske kolleger, siger museumsinspektøren.

Folkene bag udgravningen vil i løbet af de næste par år udgive en bog om projektet.

- Men der er ingen aktuelle planer om at fortsætte udgravningen, slutter Rasmus Birch Iversen.

/ritzau/