Mystik omkring aflysning af DR-julekalender

Forfatter og instruktør til julekalenderen H*A*S*H undrer sig over DR2's aflysning, som, de mener, skyldes angst. Kanalen har haft masser af tid og muligheder for at justere.

Både forfatter og instruktør til den planlagte DR2-julekalender H*A*S*H, som nu er blevet droppet, er chokerede og bekymrede over tv-kanalens reaktion.

Instruktør Christian Dyekjær fik beskeden i går aftes, og han er stadig chokeret over, at julekalenderen om de hashrygende, udstationerede soldater i Problemistan ikke sendes alligevel.

- Jeg ved ikke, om det er censur, men det er meget mærkeligt. Jeg ved heller ikke, om det er en politisk beslutning, men man kan ikke lade være med at tænke tanken, siger Christian Dyekjær til DR Nyheder.

Underlig timing

Han undrer sig over argumentet fra DR2's kanalchef Arne Notkin om, at dukkeserien ikke er sjov nok til at blive vist i farvefjernsynet, selv om DR2 selvfølgelig er i deres gode ret til at aflyse. Men humor er en smags sag, mener Christian Dyekjær, og skaberne bag serien har vist serien for folk, der modsat DR2-cheferne synes, at serien var sjov.

- De har set to afsnit ud af 24. Det er altså ikke mange. Det er mere et univers, vi har skabt end små selvstændige afsnit. Det kræver tilvænning. Desuden har de haft masser af muligheder, faktisk siden foråret, til at justere og ændre i manuskriptet, forklarer Christian Dyekjær til DR Nyheder.

Afsnit fra serien blev da også vist i august måned på en tv-festival, men dengang var tv-cheferne åbenbart endnu ikke overbeviste, at de hashrygende dukkesoldater ikke var sjove nok til DR2.

Set fra din stol, hvad tror du, der ligger bag?

- Angst. Angst for at den ikke er sjov nok, og angst for, at den er for provokerende, og angst for de reaktioner, den kan medføre, mener Christian Dyekjær.

Brorson, jægerbog og juelkalender

Lolita Bellstar har sammen med Jesper Bernt skrevet manuskriptet til den droppede julekalender. Hun mener, at krig er så alvorligt og forfærdeligt, at det er oplagt som satire og komedie og kalder ligefrem krig for "klassisk komediemateriale".

- For nylig tilbageholdt politiet optagelser fra rydningen af Brorsons Kirke, for nogle dage siden forsøgte Forsvaret at forbyde udgivelsen af en bog fra en jægersoldat, og nu er det vores julekalender, der aflyses. Det er en bekymrende udvikling og dybt ulykkeligt, siger Lolita Bellstar til DR Nyheder.

Ti minutter sent om aftenen

Christian Dyekjær føler samme frustration som sin forfatter. Især fordi han mener, at holdet bag serien har gjort det, man har aftalt med ledelsen. Men ifølge Arne Notkin har DR2 et godt brand at passe på, som kan smuldre, hvis H*A*S*H blev vist.

- Den skulle selvfølgelig være sjov, men også skabe debat, det lå i oplægget. Og helt ærligt, det er ti minutter sent om aftenen på DR2. Hvad ødelægger det, hvis folk ikke skraldgriner? Deres argument holder ikke vand, siger Christian Dyekjær til DR Nyheder.

Ifølge DR2-chef Arne Notkin er det heller ikke med deres gode vilje, at serien er blevet droppet. En julekalender er en stor investering til mange millioner, derfor håber han, at H*A*S*H kan sendes på et andet tidspunkt, bare ikke som julekalender.

Anderledes hos TV 3

For Christian Dyekjær betyder aflysningen dog, at han føler, at han skal gøre noget færdigt til skraldespanden. Og heller ikke Lolita Bellstar ser lysere på det. I stedet kan hun koncentrere sig om en anden serie, Lulu - Bankrøverens kone, som hun har skrevet til TV 3.

- Lad mig bare sige, at det har været en meget anderledes opgave at arbejde med den, siger Lolita Bellstar til DR Nyheder.