Næsten alle modeller er for tynde

27 ud af 28 modeller til sidste års københavnske modeuge var undervægtige. Alligevel er modebranchen imod krav til modellernes vægt. DR-dokumentar undersøger sagen.

Det er ikke kun et hurtigt stofskifte og voksealderen, der sørger for, at modellerne, der i disse dage farter frem og tilbage på diverse københavnske catwalks, er mere end almindelig tynde.

Det afslører programmet DR-programmet Bag Facaden: Syge Modeller, der bliver sendt i aften, og som sætter fokus på spiseforstyrrelser blandt modellerne i den danske modebranche.

Tenna lå under sultegrænsen

Bag Facaden var med under den sidste københavnske modeuge i august 2010. Der lavede programmet en BMI-test på 28 danske modeller, som viste, at kun én var normalvægtig, mens 27 var undervægtige.

I programmet fortæller flere modeller om deres problemer med spiseforstyrrelser og om modelbureauernes manglende opbakning, når de forsøgte at tage på. Den tidligere model Tenna Andersen er 172 cm høj og vejede på et tidspunkt, da hun var model, bare 44 kilo. Det svarer til et BMI-tal, som ligger under WHO's definition af sultramte.

- Min menstruation udeblev i tre år. Jeg skar virkelig ned på alt og spiste nærmest ingenting, fortæller 23-årige Tenna Andersen i Bag Facaden.

En kriminalisering af slanke mennesker

I Danmark er de yngste modeller helt ned til 13 år - der er ingen aldersgrænse og ingen krav til minimumsvægt. I udlandet har dødsfald blandt modeller flere steder ført til skærpede krav, og i flere lande som Spanien kommer modeller, der har et BMI på under 18, ikke på podiet. De store bureauer herhjemme afviser, at der skulle være et problem i Danmark.

Direktør for Unique Models i Danmark, Jaqueline Friis-Mikkelsen er en af de danske modebranchefolk, der er imod BMI-krav til modellerne.

- Jeg synes, at det er en dyb kriminalisering af de mennesker, der er slanke. Jeg synes ikke, at man skal have hverken lægetjek eller BMI-tests. Jeg synes, man skal lade de mennesker, der er født, som de er født - ligesom jeg heller ikke kan gøre for, at jeg er mulat - være slanke, dejlige, skønne mennesker, som deres agenter passer på, siger hun i programmet.

DR1 sender i aften klokken 20 programmet Bag Facaden: Syge modeller. Efter udsendelsen vil blandt andre Tenna Andersen sidde klar og chatte med seerne.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter