Natascha på 29 stormer frem på Instagram: Det er hende, de amerikanske tv-værter ringer til, når de besøger Grønland

Hun vælger at blive i Nuuk, selvom pengene ville være flere, hvis hun boede i USA eller Canada.

(Foto: Christian Sølbeck)

Natascha står med bøjede knæ med blikket stift rettet mod den pudrede børste, der blidt strejfer henover Augustas højre kind.

Augusta skal holde bryllupsfest i aften i Nuussuaq, som er en slags forstad til den grønlandske hovedstad, Nuuk.

Når man fortæller en lokal fra Nuuk, at man skal interviewe Natascha, bliver snakken altid afsluttet med: "Så må du endelig hilse hende."

Natascha Pedersen er ligeså vigtig for Nuuk, som rejerne nede på Royal Greenlands fabrik ved havnen er for Grønland. I hvert fald når det gælder makeup.

- Natascha er den, man går til, siger Augusta, mens hun får foundation på. Frisøren, der er i gang med at sætte Augustas hår, understreger det blot, da jeg spørger, hvad der gør Natascha så særlig:

- Jeg ved ikke, hvor jeg skal starte. Hun er bare altid behagelig at være sammen med, og så er hun mega kreativ. Jeg forsøgte at lave smokey eyes på mig selv. Men jeg lignede en panda. Natascha er den eneste, der kan finde ud af det, siger Ulla Sievertsen, mens hun glatter Augustas sorte hår.

Det er ikke kun de lokale, Natascha Pedersen lægger makeup på. Hun har sminket hollywoodstjerner i udlandet, lagt makeup på musikere og dansere til musikvideoer, og da den kendte amerikanske talkshowvært Conan O'Brien var i Grønland, var det Natascha Pedersen, hans hold ringede til for at få hjælp med makeuppen. Og har hun tusindvis af følgere på Instagram.

Natascha Pedersen bruger stort set ikke længere penge på makeup. Hun får det tilsendt af makeupproducenter, fordi hun er blevet så stor på Instagram. (Foto: Christian Sølbeck)

Instagram har sat skub i karrieren

Natascha begyndte at arbejde med makeup i 2010. Dengang var hun 20 år og tog fra Nuuk til Vancouver på den canadiske vestkyst for at studere.

Egentlig interesserede hun sig mere for kunst end for lip gloss og mascara. Derfor havde hun som den eneste i klassen ingen makeup på, da hun mødte op til den første undervisningstime i Canada. For Natascha kan bedst lide at lægge makeup på andre end sig selv.

Alligevel er hun siden blevet én af de allerstørste på Instagram i Grønland med over 108.000 følgere - hvor langt de fleste billeder er selvportrætter, hvor hun har sminket sig selv.

- Instagram har betydet sindssygt meget og gør det nemmere for mig, når jeg bor i Grønland. Det har givet mig en masse jobmuligheder både i Grønland, men også i udlandet - og så har det hjulpet mig med at komme i kontakt med en masse kosmetikfirmaer, siger Natascha Pedersen.

Natascha Pedersen mener, at hun har fået mange følgere på Instagram ved at være sig selv. Derfor er hendes råd til andre, der vil være store på Instagram, at lade være med at overdrive og blot vise virkeligheden, som den er. (Foto: Christian Sølbeck)

Første gang hun lagde et billede på sin Instagram-profil var i 2012. Dengang vidste hun knap nok, at Instagram var et socialt medie. Men følgerne strømmede til hendes Instagram-profil.

- Jeg delte en masse billeder af, hvad jeg lavede. Ikke så meget for at dele det, men mest fordi jeg ville øve mig på at lægge makeup. Og jo flere jeg lagde op, jo flere følgere kom der, siger hun.

Efterfølgende vandt hun en makeup-konkurrence i den britiske tøj- og kosmetikwebshop Asos, men helt amok gik det, da hun lagde 'et helt random' billede på sin profil i 2014.

- På én dag gik jeg fra 13.000 til 25.000 følgere, garanteret fordi et af mine billeder blev delt på en anden profil. Da jeg så det, tænkte jeg, det var en eller anden virus.

Natascha Pedersens opslag på Instagram, der næsten fordoblede antallet af følgere. (© Fra Natascha Pedersens Instagram-profil)

Siden er 25.000 blevet til over 108.000 følgere, hvor størstedelen stammer fra USA og Canada. Det er også de lande, som Natascha Pedersen orienterer sig mest mod i sin karriere.

Natascha bor ikke langt fra fjorden i Nuuk, hvor man indimellem kan se hvaler. Hvaler har hun også brugt som inspiration til sin makeup. (Foto: Christian Sølbeck)

Turnerede rundt med Conan O'Brien

Foruden de grønlandske film, som hun har stået for makeup på, er hun blevet fløjet ind som makeup-artist til bryllupper i Mexico, sminket Hollywood-kendisser på canadiske tv-shows og har været med til at lægge makeup på stjerner til utallige musikvideoer - heriblandt en med den amerikanske rapper Timbaland.

Og da den amerikanske præsident, Donald Trump, ville købe Grønland og gøre det amerikansk, fik Natascha endnu en kendis som kunde. Denne gang den amerikanske talkshowvært Conan O'Brien.

- Jeg blev kontaktet mandagen efter, at Trump fortalte, at han ville købe Grønland. Jeg blev spurgt, om jeg ville sminke Conan O'Brien og følge ham rundt i Grønland fra torsdag til lørdag.

Nataschas opslag på Instagram, hvor hun rejste rundt med Conan O'Brien, da han var på besøg i Grønland. (© Natascha Pedersens Instagram-profil)

Da han ankom, modtog hun en manual om, hvordan tv-værten skulle sminkes, og hvilke makeup-mærker hun skulle bruge. Men Natascha ville hellere bruge de ting, hun var vant til at bruge, og spurgte ham derfor, om det var okay, at hun fik frie hænder til at gøre, hvad hun ville. Det var han helt cool med, fortæller hun.

  • Natascha Pedersen bruger den grønlandske natur og det lokale dyreliv som inspiration. (Foto: Christian Sølbeck)
  • Udover makeup er Natascha Pedersen også i gang med at lave en butik, hvor alt emballage er plastikfrit. Det gør hun for at skåne miljøet. (Foto: Christian Sølbeck)
  • Meget af det makeup, Natascha bruger, får hun tilsendt gratis, fordi hun har så mange følgere på Instagram. (Foto: Christian Sølbeck)
  • Grønlands inuitkultur bliver også brugt som inspiration. (Foto: Christian Sølbeck)
1 / 4

- Da han tog hjem til USA, fortalte han mig, hvor behageligt det havde været, fordi jeg havde været så rolig og lige til. Mange af de andre på holdet turde næsten ikke tale med ham. Men for mig er han ikke sådan én, man idoliserer på den måde, siger hun.

Ugentlige ture til posthuset for at hente gratis makeup

De mere end 500 billeder, som Natascha har lagt på Instagram indtil videre, betyder også, at hun bliver bombarderet med makeup fra alle mulige kosmetikproducenter. Faktisk så meget, at hun ikke længere behøver at købe makeup og flere gange vælger at takke nej.

Samtidig bliver hun også inviteret til flere events i USA og Canada. Men turen derover ender ofte med at blive for dyr for kosmetikproducenterne, fordi der ikke er nogen fly fra Grønland til de to lande. Derfor skal hun over Europa, hvis hun skal mod USA eller Canada.

- Der er ingen tvivl om, at det ville have været lettere, hvis jeg boede i Canada - og jeg ville garanteret også have fået en million følgere, hvis jeg opholdt mig dér. Men det er meget svært at få opholdstilladelse.

- Jeg drømmer stadig om at få mulighed for at tage tilbage til Vancouver, fordi der sker rigtig meget derovre, og så joker min kæreste og jeg lidt med, at Vancouver på mange måder ligner Nuuk – bare 50 år frem i tiden, siger hun.

Men indtil videre bliver Natascha hjemme i Nuuk, hvor hun stadig bliver inspireret til at lave makeup, når hun bevæger sig ud i det snefyldte fjeld eller ser på inuitkunst.

- Meget af det, jeg laver, er inspireret af det, jeg ser her. Og så forsøger jeg at gøre det til mit eget i makeuppen. Jeg har været inspireret af grønlandsk dans, vores flag og hvalerne, som man kan se på min Instagram-profil - og jeg er super taknemmelig for naturen, der er her. Så selvom jeg gerne vil til Canada, så gør det mig heller ikke noget at blive her, siger hun.

Natascha vil gerne tilbage til Vancouver, hvor mulighederne er større. Men Grønland har også sine fordele, mener hun. (Foto: Christian Sølbeck)
FacebookTwitter