Nationalmuseet: Enorme kunstskatte er gemt i danske kirker

Siden 2007 er der stjålet for 76 mio. kroner værdier fra danske kirker. Landsforening for menighedsråd siger, at de løbende opfordrer medlemmer til at sikre sig mod tyverier.

(© Brugerbillede)

Det er helt normalt, at kostbare million-kunstværker som Emil Nolde-maleriet, der blev stjålet fra Ølstrup Kirke, pryder de danske kirkevægge rundt om i landet.

Faktisk er de danske kirker proppet med nationale skatte af stor værdi. Det oplyser forsknings- og samlingschef for Nationalmuseet, Michael Andersen, til DR Nyheder.

- En meget stor del af den ældre danske kunst hænger i kirkerne. Når det kommer til dansk kunst fra før 1800, er det en meget væsenlig del, der findes i vores kirker, siger han.

Nationalmuseet: Flere tyverier fra kirkerne

Netop Nationalmuseet skal overvåge al kunst og inventar i kirkerne, der kan dateres mere end 100 år tilbage. Det betyder også, at Nationalmuseet skal underrettes, når der stjæles antikke værdier og genstande fra kirkerne.

Og her oplever Michael Andersen, at man får flere og flere henvendelser om tyverier mod kirkerne.

- Det er desværre min umiddelbare fornemmelse, at der er en stigende tendens til, at der bliver stjålet mere kirkeinventar, siger han.

Museumschef råder kirker til at sikre bedre

Som hjemsted for en af landets største samlinger af kunst, er Nationalmuseet blandt landets førende i at sikre værdifulde kunstværker. Det betyder også, at kirker eller stifter af og til spørger Nationalmuseet om hjælp.

- Og af og til sker det også, at vi henleder opmærksomheden på, at man burde være lidt mere agtpågivende med at sikre et kunstværk eller en genstand, siger Michael Andersen.

Menighedsrådsformand: Vi giver jævnligt en opsang

Også hos Landsforeningen af Menighedsråd hører man ofte om, at der foregår tyverier mod kirkerne. Her forsøger man at advare de enkelte menighedsråd om at sikre deres værdier.

- Vi giver med jævne mellemrum en opsang til menighedsrådene om, at de skal være opmærksomme på tyverier. Når vi hører om, at der er bølger af tyverier mod kirkerne, skriver vi typisk til menighedsrådene og beder dem om at sikre deres kirker. Og det er det, vi kan gøre, siger Inge Lise Pedersen, formand for landsforeningen af menighedsråd til DR Nyheder.

Det er nemlig det enkelte menighedsråd, der helt autonomt bestemmer, hvor grundigt man vil sikre sin kirkes kunstværker.

Kirker mister værdier for millioner hvert år

Ifølge Kristeligt Dagblad blev der stjålet for over 76 mio. kr. kunst og inventar fra de danske kirker mellem 2007 og 2012.

Størstedelen af tyverierne er maskiner fra kirkegårde eller møbler fra kirkerne. Men blandt tyvekosterne er altså også både malerier og andre uvurderlige kunstværker.

Kirker kan ikke være museer

Ifølge formanden for landenes menighedsråd, er der en indbygget risiko i kirkerummets funktion, som man ikke kan undgå.

- Man kan ikke sikre kirker som museer. Så skal man lukke dem helt og det er ikke meningen med det kirkelige rum, siger Inge Lise Pedersen.

Hun mener dog stadig, at menighedsrådene løbende må overveje, hvor godt de sikrer deres inventar.

- Når det kommer til kirkernes største kunstværker, så må man som menighedsråd overveje, om ikke man skal installere sikkerhedssystemer, siger Inge Lise Pedersen.

Facebook
Twitter