Nationalmuseets nyudnævnte direktør: Her er de 3 fedeste museer

Rane Willerslev skal fra 1. juni stå i spidsen for et af landets største museer. Men hvilke museer, synes han egentlig selv, er de bedste?

Mangler du inspiration til gode museumsbesøg? Så har Nationalmuseets kommende direktør tre gode bud her. (Foto: Jason Lawton © Getty Images og Youtube)

Han bliver kaldt idérig og energisk. Og så skal han sørge for at de ældgamle fund på Nationalmuseet stadig kan lokke de helt unge til.

Men hvor får man de sjoveste oplevelser, når man går på museum? Det har DR Kultur spurgt Nationalmuseets nyudnævnte direktør, Rane Willerslev, om.

Imperial War Museum North, Manchester

(Foto: Jason Lawton)

Imperial War Museum North – også kaldt IWM North – er et krigsmuseum i den britiske by Manchester. Museet ligger ved byens havnekanal, som blev bombet i 1940 af det tyske luftvåben. Museet blev åbnet i 2002 og er bygget af den verdenskendte arkitekt Daniel Libeskind.

- Det vilde ved museet er, at det nærmest er designet som en bunker. Mens man kigger på genstandene, så lyder der pludselig sirener, som når der kommer et flyangreb.

- Så lukker montrerne ned, og man har følelsen af, at flyene flyver lige over hovedet på en, mens de skyder løs. Man er ved at kaste sig ind i korridorerne, fordi man tror, man er ved at blive skudt ned. Du føler, du er i krig, når du er der. Og det er jo det helt afgørende, at du ikke bare står og kigger på en genstand, klør dig på hagen og tænker "hmmm." Det er det, et museum skal kunne.

Tropenmuseum, Amsterdam

(© Tropenmuseums youtubekanal)

Tropenmuseum består af en etnografisk samling af genstande fra Sydøstasien, Oceanien, Vestasien, Nordafrika samt Latinamerika.

- Museet havde en udstilling om voodoo. Og så tænker man, hvordan udstiller man voodoo? Det gør man nok ved at smide nogle voodoo-dukker i en montre. Men nej! Museet havde taget et rum, som de bare fyldte helt op med dukker, der sad kiggede ned på én. Derfor landede du i voodoodukkens paranoide univers, hvor du føler, at alle kigger på dig.

- De lavede også en udstilling om kannibalisme, hvor de dækkede et spisebord med hjerner og alt sådan noget.

- Tropenmuseum laver tit deres udstillinger som noget installationskunst, og det gør det virkelig fuldendt. Når et museum dyrker en særlig æstetik, får det sit helt eget univers, som man forbinder det med. Og der er det lykkes for Tropenmuseum.

Musée du Quai Branly, Paris

(© Getty Images)

Mange franske præsidenter har placeret et monument i Paris, som de næste generationer skal huske dem for. For Jacques Chirac var det Musée du Quai Branly nær Eiffeltårnet. Museet er bygget i 2006, tegnet af Jean Nouvel og viser genstande fra ikke-vestlig civilisationer.

- Faktisk hadede jeg museet helt vildt i begyndelsen. Men det har altså en helt fuldendt æstetik. Du er på et sted fyldt med skønhed, når du er der. Mens man får lov til at dvæle ved det smukke i forskellige indfødte folks kunsthåndværker.

- Det er enkeltgenstande, som er udstillet meget smukt, og så kommer man ud i en have, der har en nærmest zen-agtig stemning med små vandløb. Museet har sin helt egen æstetik, som bliver et pusterum fra den ellers hektiske hverdag i Paris.

Facebook
Twitter