Nationalmuseets sikkerhed kritiseres skarpt

Sikkerheden omkring Nationalmuseets 900.000 kunstgenstande er helt i bund, mener museets vagter. Oppositionen forlanger nu en redegørelse fra kulturministeren om sagen.

"Uacceptabelt" og "rystende" er nogle af de politiske kommentarer, der knytter sig til Nationalmuseets sikkerhed, som ifølge et flertal af vagtbetjentene er helt i bund.

På Christiansborg er der bred enighed om, at sikringen omkring kulturarven skal forbedres, skriver Politiken tirsdag. Oppositionen kræver en forklaring fra kulturministeren.

Nedskæringer forringer sikkerheden

- Jeg vil gerne have en redegørelse fra kulturministeren, om hvad han vil gøre ved vores nationale samlinger«, siger Pernille Frahm, kulturordfører for SF, til Politiken.

Hun bakkes op af sine ordførerkolleger i Socialdemokratiet og Enhedslisten.

Over halvdelen af vagterne i Nationalmuseet fortalte i gårsdagens Politiken, hvorfor de ikke længere mener, de kan passe på de mere end 900.000 kulturgenstande, som museet råder over. Ofte er der tekniske problemer med alarmer og kameraer, mens de forestående nedskæringer i bemandingen ifølge vagterne betyder, at det vil blive endnu sværere at forhindre tyveri, brand eller hærværk.

K forlanger forklaring fra museet

- Det skal vi selvfølgelig tage alvorligt. Det er klart, at det ville være et meget stort tab for vores kultur, hvis nogle af deres genstande går tabt, siger kulturordfører Rasmus Jarlov (K) til Politiken.

Han vil ligeledes bede kulturminister Per Stig Møller (K) om at se på sagen. Han mener dog, at man må høre museets ledelse, før man skrider til handling.

For få ressourcer på museet

I oppositionen har man samtidig en klar opfattelse af, at både Nationalmuseets ledelse, regeringen og de politiske partier bag finansloven for 2011 bagatelliserer konsekvenserne af de nedskæringer, som Nationalmuseet er blevet påført.

- Institutionsledere har gjort det til en vane at sige, at nedskæringer ikke giver problemer. Det kan de roligt sige, for problemerne bliver overladt til de menige medarbejde, der skal forsøge at løse problemerne med få ressourcer, siger Per Clausen fra Enhedslisten til Politiken. Han vil kalde kulturministeren i samråd.

Facebook
Twitter