Nedtælling til catwalk: Her er modeugens store designtalenter

Modeekspert Chris Pedersen giver her sit bud på, hvilke designere der er ekstra værd at holde øje med under modeugen i København.

Designduoen bag navnet Saks Potts, Barbara Potts og Cathrine Saks (Billedet), er nogle af de designere som er værd at holde ekstra øje med på modeugen, der begynder i morgen onsdag.

De unge vilde stjæler modeugen.

Sådan kunne overskriften passende lyde, når Copenhagen Fashion Week (også kaldet modeugen) starter på Rådhuset i København i morgen onsdag.

I løbet af de seneste år har modeugens profil nemlig forandret sig markant fra have fokus på de store etablerede modebrands til at være domineret af dansk modes nye talenter.

Modeugens årstider

Copenhagen Fashion Week finder sted to gange årligt. Første gang fra den 5-7. august, hvor modeskaberne fremviser deres bud på moden til foråret og sommeren næste år. Den 3-5. februar i 2016 har modeugen så fokus på efterår og vinter i 2017. Du kan følge med i dækningen på dr.dk/kultur og på DR K’s facebookside, hvor modeekspertChris Pedersen løbende opdaterer om nyt fra modeugens mange shows. Modeugens officielle hashtag er #cphfw

Enkle designs fra T.A.C.

Mads Nørgaard, Munthe, Day, Designers Remix, Stine Goya og Wood Wood glimrer ved deres fravær på showkalenderen, der i stedet har fået plads til nyere navne som Mark Domino Tan, Nicholas Nybro, Saks Potts og T.A.C. designet af Tatiana Andersen Camre.

Sidstnævnte har igennem de seneste år fået stor opmærksomhed i de danske modemedier, og det er ikke uden grund. Den Saint Martins-uddannede designer har nemlig et veludviklet øje for prints, som hun omsætter til enkle jakker, kjoler og accessories til både krop og bolig.

Udtrykket er umiddelbart feminint ofte i lyserøde nuancer og masser af blomster, men kigger man nærmere på mønstrene afslører der sig en nærmest digital overflade, der gør udtrykket skarpt og moderne.

Tatiana Andersen Camre er desuden frygtløs i sit miks af forskellige mønstre og helt klart en designer, som man bør holde stærkt øje med.

Hun er i øvrigt nomineret til Magasins store design talentpris ligesom en anden af branchens nye navne; Nicholas Nybro, som blev uddannet på Designskolen Kolding i 2008. Efterfølgende arbejdede han bl.a. for det danske avantgardemodehus MoonSpoon Saloon, og Nicholas Nybros univers er ikke for folk som ønsker at gå i midt med mængden. Tværtimod.

Nicholas_Nybro Copenhagen Fashion Week Fall Winter 2015 January 2015

Inspiration fra bilindustrien

Med referencer til 80ernes sportswear, 90ernes clubscene og den amerikanske hip hop-kultur arbejder designeren indenfor sin helt egen niche på den danske modescene, og superstjernen Lady Gaga er blot en af de mange performere, som har opdaget den danske designer.

I den mere klassiske retning finder man Mark Domino Tan, som i løbet af ganske kort tid har markeret sig kraftigt med sine skulpturelle snit i materiale fundet fra møbel og bilindustrien.

Udtrykket er klassisk elegant, men de nye materialer giver universet et futuristisk præg, der på ganske kort tid har fanget opmærksomheden hos både modemagasiner og kvinder som Eva Harlou, Medina og Arvingernes Marie Bach Hansen.

Design af Mark Domino Tan.

Det er tøj med et internationalt touch, hvilket prisniveauet også bærer præg af, men med samarbejder med bl.a. Kopenhagen Fur og en taskekollektion lige om hjørnet lader det til, at Mark Domino Tan har en grundlæggende forståelse for at, talent ikke betyder penge i banken, men at der også skal en kommerciel forståelse til for at blive en langvarig succes.

it-girls og sociale medier

Det samme ved designduoen bag navnet Saks Potts, Barbara Potts og Cathrine Saks, som på ganske få år har banket en succes op med farverige pelsjakker i moderne snit.

Brandet er interessant ikke kun på grund af æstetikken, men også fordi de to designere i den grad er et udtryk for deres generation, hvor sociale medier og såkaldte ’it-girls’ spiller en afgørende rolle for succesen. Emma Leth, Caroline Brasch Nielsen og Kirstin Liljegren er blot nogle af de danske topmodeller, som har været med til at udbrede brandet, ligesom den amerikanske superstjerne Rihanna er blevet spottet i duoens design. Godt gået af to helt unge kvinder.

Designerne Barbara Potts og Cathrine Saks.

Kigger man overordnet på de nye navne, så tegner der sig et nyt billede af dansk mode. Hvis 90erne handlede om boho, 00erne om minimalisme, så er disse navne sammen med eksempeltvist Freya Dalsjø, Anne Sophie Madsen og ældre navne som Henrik Vibskov og Stine Goya som ikke alene er langt mere farverig og eksperimenterende, men som også orienterer sig internationalt men med rødderne i Danmark.

Det betyder en dansk modeuge med international interesse, men faren er dog, at talenterne ikke alene kan holde en modeuge oppe, hvis ikke de store modehuse bliver ved med at supporte den.

Denne sommer glæder jeg mig dog over, at Copenhagen Fashion Week har fået et ordentligt rygstød af de nye vilde.

Copenhagen Fashion Week finder sted fra den 5-7 august i København. Du kan følge med i dækningen på dr.dk/kultur og på DR K’s facebookside, hvor modeekspert Chris Pedersen løbende opdaterer om nyt fra modeugens mange shows. Modeugens officielle hashtag er #cphfw

Nyhedsbrev TAG DR.DK KULTUR MED DIG

Få seneste anmeldelser og indblik i musik, film, bøger og kunst - hver torsdag.

Vis alle nyhedsbreve