Neeni Lomborg: Jeg hviler rigtig godt i et blandet ægteskab

Man skaber en tredje kultur, når man lever i blandet ægteskab, siger Neeni Lomborg, der har pakistanske forældre og er gift med danske Mikkel Lomborg.

Neeni Lomborg (tv) er glad for at være gift med en etnisk dansker, for med to kulturer skaber man en ny kultur, siger hun til Sausan i P1-programmet Sausan Island.

Ægteskaber mellem to fra forskellige kulturer har langt hårdere odds imod sig end ægteskaber mellem folk fra samme kultur.

Op mod dobbelt så mange af de blandede ægteskaber ender i skilsmisser, viser tal fra Danmarks Statistik.

Men for sociolog Neeni Lomborg er det ikke noget problem at være gift med danskfødte Mikkel Lomborg, selv om hun selv har pakistanske rødder.

Hun er født og opvokset i Danmark af pakistanske forældre, og er gift med Mikkel, som hun har en datter på tre med. Derudover har hun en datter på 10 fra et tidligere ægteskab med en iranskfødt mand – altså også et blandingsægteskab.

- Jeg har fundet ud af, at jeg hviler rigtig godt i et blandet ægteskab, fortæller hun Sausan Kanaan, da hun kommer med på en køretur i P1-programmet Sausan Island.

Man lærer mere om sig selv

Så selv om parforhold generelt er noget af det sværeste i livet, så synes hun, det er sundt for ens udvikling at være i et blandet forhold.

- Jeg synes, man får en bedre følelse af sig selv, fordi man bliver tvunget til at se på sig selv.

For alle de steder, hvor man synes, at ”sådan skal det bare være”, fordi man er vokset op med det, de bliver udfordret i mødet med den anden, som er vokset op med andre normer.

Og da ens egen kultur ikke får lov til at bestemme alt, så bliver man nærmest kulturløs, siger hun.

- Man skaber sin egen tredje kultur, fordi man skaber en familie. Eller man skaber et parforhold. Det synes jeg er dejligt, for det gør, at man kan være sig selv, og man finder ud af, hvem man egentlig er.

Skal manden bære kvindens taske?

Ægteskab og parforhold generelt er noget af det sværeste overhovedet, mener Neeni, så det er ikke fordi der ikke er problemer eller ting, hun og Mikkel kan blive uenige om eller hvor de ser forskelligt på tingene.

For eksempel når det drejer sig om mænds og kvinders roller.

Hun er opdraget med, at pakistanske mænd hjælper en kvinde med at bære en tung taske, så hun ikke skal belastes fysisk.

Han er opdraget med den danske ligestilling af mænd og kvinder – og spurgte derfor ikke lige, om han skulle bære hendes, da de en dag skulle af sted med hver deres tunge taske.

- Jeg gik sådan og tænkte: ’Hvornår spørger han mig, om han skal tage min taske?’ Og det kom bare ikke, fortæller Neeni.

Til sidst spurgte hun ham, om han ville bære den, og det viste sig, at han frygtede, det ville virke nedladende, hvis han spurgte hende.

Skænderier er uundgåelige

Et andet sted, hvor de ser forskelligt på tingene er, når hendes datter på 10 år bander. Neeni vil ikke have det, mens Mikkel bare synes, det er kreativt og hjælper hende til at få et fantasifuldt forhold til sproget.

- Der tænker jeg meget mere på manér. For eksempel, at jeg synes, at det er god manér, at man ikke bander, selvom jeg godt kan have en megabeskidt kæft selv.

Det kan selvfølgelig godt afføde konflikter:

- Det kan godt gøre rigtig ondt nogle gange. Og selvfølgelig også føre til skænderier og højlydte diskussioner, men altså det er rigtig sundt at være blandet af mange forskellige ting. Ligesom de børn vi har, siger Neeni Lomborg.

Facebook
Twitter