Neil Young anklager Spotify for at sprede misinformation - nu kan du ikke længere høre hans musik på tjenesten

Neil Young retter kritik mod Spotify. Han vil have Joe Rogans podcasts fjernet. Nu svarer de igen og fjerner hans musik.

Det canadiske rockikon Neil Young (tv.) har bedt Spotify vælge mellem ham eller podcastværten Joe Rogan (th.). (© (Arkivfoto) Scanpix. Bearbejdet af Søren Winther Nørbæk)

Opdatering: Artiklen er opdateret med links til kilder angående lægemidlet ivermectin og Robert Malone.

- De kan have Rogan eller Young. Ikke begge.

Sådan lød ultimatummet tidligere på ugen fra den canadiske rockstjerne Neil Young i et åbent brev til streamingtjenesten Spotify.

I brevet anklager Neil Young den kendte podcastvært Joe Rogan for at sprede misinformation om coronavirus og vacciner i sin podcast 'The Joe Rogan Experience'. Han skriver, at han ønsker, at Spotify tager ansvar og fjerner Joe Rogans podcasts, inden det kommer til at betyde dødsfald for dem, som lytter og tror på det, han siger.

Spotify har nægtet at fjerne Joe Rogans podcasts. De har i stedet valgt den anden mulighed, nemlig at fjerne Neil Youngs musik fra tjenesten.

Det betyder, at man nu ikke længere kan høre Neil Youngs kendte albums som 'Everybody Knows This Is Nowhere', 'Harvest' og 'After the Gold Rush'.

- Vi ønsker, at al verdens musik- og lydindhold skal være tilgængeligt for Spotify-brugere. Med det følger et stort ansvar for at balancere både sikkerhed for lyttere og frihed for kunstnere, siger en talsmand for Spotify til The Washington Post.

Chris Rundqvist, der bor i Danmark, er stor fan af Neil Young. Han har været fascineret af rockstjernens musik og person siden 1971, hvor han hørte ham spille første gang. Det kommer ikke bag på ham, at Neil Young giver sin mening til kende i den her sag.

- Han er en kunstner, der har mange meninger. Han går ikke og putter med tingene, siger Chris Rundqvist.

Chris Rundqvist ses her med sin samling af Neil Youngs albummer. (Foto: (privatfoto) © Bearbejdet af Nathalie Nystad)

Det er vigtigt for Neil Young at have et synspunkt om, at vi skal passe på hinanden, siger Chris Rundqvist.

'Egenrådig og dominerende'

Joe Rogans podcast er en af de mest populære i verden på Spotify, hvor den har over 11 millioner lyttere per afsnit. I 2020 betalte Spotify 100 millioner dollar til Rogan for rettighederne til podcasten, skriver BBC.

I podcasten har Joe Rogan flere gange sat spørgsmålstegn ved coronavacciner, og han har også fortalt, hvordan han selv er blevet behandlet med lægemidlet ivermectin mod corona. Lægemidlet bruges som ormekur til blandt andet heste og er godkendt til behandling af fnat og andre hudlidelser på mennesker. Men det har ikke har nogen dokumenteret effekt mod coronavirus, og ifølge Reuters fraråder sundhedsmyndigheder at benytte det mod coronainfektion.

Efter Spotify meddelte, at de ville fjerne Neil Youngs musik, anklagede rockstjernen Spotify for at være en platform for misinformation og for at sælge løgne for penge på sin hjemmeside.

- Han er en egenrådig og dominerende person, men han kan være svær at have med at gøre, pointerer Chris Rundqvist.

Det er da heller ikke første gang, at Neil Young lægger sig ud med Spotify. I 2015 nægtede han at lade Spotify streame sin musik, da han mente, at tjenesten havde historiens værste lydkvalitet, skriver The Guardian. Youngs musik er dog senere kommet tilbage på tjenesten.

- Men det får jo konsekvenser for ham selv, når han laver det her trick, siger Chris Rundqvist.

Udover at være podcastvært er Joe Rogan også kendt som standupkomiker og MMA-kommentator. Han har også tidligere været tv-vært og skuespiller. (Foto: RW/MPI/Capital Pictures © ©RW/MPI/Capital Pictures)

Chris Rundqvist ærgrer sig over, at Spotify nu fjerner hans musik.

- Jeg synes, det er synd for den yngre generation, som ikke har vinyl eller cd’er, fordi så opdager de ham ikke, siger han.

Forskere og fagfolk beder Spotify tage ansvar

Neil Young er ikke den første, der rejser kritik mod podcastværten.

Tidligere på måneden skrev 270 forskere og sundhedsmedarbejdere under på et brev, der beskyldte Joe Rogan for at sprede misinformation. I brevet opfordrede de Spotify til at tage stilling og dermed lave en politik for at moderere misinformation.

- Dette er ikke kun en videnskabelig eller medicinsk bekymring; det er et sociologisk spørgsmål af ødelæggende proportioner, og Spotify er ansvarlig for at lade denne aktivitet trives på sin platform, stod der i brevet ifølge The Guardian.

I brevet fremhæver de en episode fra sidste år, hvor Joe Rogan interviewer virologen Robert Malone. Han har været med til at udvikle mRNA-vaccineteknologien, der har ført til nogle af de kendte coronavacciner. Sidenhen er Malone dog blevet kendt for at sprede misinformation om vaccinerne.

Swift, Adele & Young

Neil Young er ikke den eneste musiker, der har valgt at boykotte Spotify. Også Taylor Swift og Adele har tidligere boykottet tjenesten.

Taylor Swift trak sig i 2014 fra Spotify i tre år på grund af en konflikt om betalingsforhold. I 2015 fulgte Adele efter, da hun udkom med sit album '25'.