NEKROLOG Farvel til den bedste James Bond

Sean Connery var elsket over hele verden som den britiske agent 007 – han endte med at hade rollen.

(Foto: © FRITZ REISS)

Gennem syv film satte Sean Connery så tydeligt et aftryk på figuren James Bond, at hans efterfølgere altid vil blive sammenlignet med ham. Han gjorde den britiske agent til et ikon, samtidig med at han selv nærmest blev synonym med den hemmelige agent og kvindebedårer, selvom han også havde mange andre roller, både i film og på teatret.

Nu er Sean Connery død. Han blev 90 år.

Forskellige minder fra den første James Bond-film, ’Dr. No’ fra 1962. (Foto: © Mercury Press & Media)

Trods succesen som James Bond endte Sean Connery med at hade agentfiguren, fordi han kun blev genkendt som agent 007, når han gik på gaden.

- Jeg har altid hadet den forbandede James Bond. Jeg ville gerne slå ham ihjel, sagde Connery i et interview med Playboy i 1965.

Men det var også rollen som Bond, der løftede den autodidakte skotske skuespiller til verdensstjerne.

Sean Connery, som de fleste husker ham allerbedst. I rollen som James Bond. Dette billede er taget i forbindelse med den anden James Bond-film, ’From Russia with Love’. (Foto: © Unknown)

En karriere, der lå langt fra den barske opvækst, som Thomas Sean Connery gennemlevede i barndommens Edinburgh. Her blev han født i 1930 som det første barn af en far, der arbejdede som fabriksarbejder og lastbilchauffør, mens hans mor sled sig til sin løn som rengøringskone.

I et land, hvor opdelingen mellem protestanter og katolikker havde stor betydning, havde Connery med en katolsk far og en protestantisk mor et ben i hver lejr.

Meldte sig til flåden som 16-årig

Connery fik fra en tidlig alder arbejde som mælkemand, inden han som 16-årig meldte sig til den britiske flåde, Royal Navy. Men tre år senere blev han hjemsendt på grund af helbredsproblemer med tolvfingertarmen. Inden da han fået den velkendte ”Scotland Forever”-tatovering på underarmen, hvor tatovørens blæk også fortæller om hans troskab til ”Mum & Dad”.

I 1984 blev Sean Connery interviewet af Lone Kühlmann til TV Avisen. Hun tog udgangspunkt i, at det især var hans udseende, der hjalp ham i begyndelsen af karrieren.

Siden fulgte en række småjobs samtidig med, at Connery dyrkede vægttræning i sådan en grad, at han stillede op i Mr. Universe-konkurrencen, som blev afholdt i London. Han vandt ikke, men han kom til prøve på South Pacific-musicalen. Her endte han med at få en af de større biroller, da stykket var på turné rundt i Storbritannien.

Undervejs på turnéen spillede Connery også fodbold, og i en kamp mod et lokalt hold fik den berømte Manchester United-manager Matt Busby øje på ham. Busby tilbød efterfølgende den unge skuespiller, der især havde imponeret med sin fysik, en kontrakt til 25 pund om ugen. Efter eget udsagn var Connery fristet af tilbuddet, men valgte at sige nej, fordi han ikke ville have en karriere, hvor han var på vej ned ad bakke, når han fyldte 30.

Fra filmen The Hill, hvor Sean Connery sidder i en fangelejr i Nordafrika under Anden Verdenskrig. (Foto: © Ronald Grant Archive / Mary Evan)

Læste Proust og Tolstoj

Efter musicalen fulgte flere roller i både skuespil, film og tv for den selvlærte skuespiller, som efter input fra kolleger begyndte at læse litteratur som Ibsen, Proust, Tolstoj, Joyce og Shakespeare for at få noget af den intellektuelle ballast, som han savnede.

Sean Connery fotograferet i forbindelse med ’Dr. No’. På det tidspunkt var han 31 år gammel. (Foto: © UNITED ARTISTS / Album)

Rollen som James Bond i filmen ’Dr. No’ i 1962 blev Connerys store gennembrud. På forhånd var forfatteren bag Bond-bøgerne, Ian Fleming, ikke tilfreds med castingen. Inden Dr. No sagde han således:

- Jeg leder efter Kommandør Bond, ikke en forvokset stuntman.

Tilsyneladende kom forfatteren senere til at holde af Sean Connery. I sin personlige korrespondance, der blev udgivet i ’Manden med den gyldne skrivemaskine’, skriver Ian Fleming.

- Manden, de har valgt til at spille Bond, Sean Connery, er en rigtig charmør – en ret ukendt, men god skuespiller med det rigtige udseende og god fysik.

Op gennem 60’erne inkarnerede Connery Bond-rollen i filmene ’Dr. No’, ’From Russia with Love’, ’Goldfinger’, ’Thunderball’ og ’You Only Live Twice’, indtil George Lazenby fik et enkelt forsøg i rollen som agenthelt med kvindetække i ’On Her Majesty’s Secret Service’ i 1969.

Connery var tilbage to år senere i ’Diamonds Are Forever’, inden Roger Moore fik pladsen som den engelske superagent med replikker lige så hurtige som hans skydevåben.

Fik brækket sit håndled af Seagal

Sean Connery gjorde comeback som James Bond i ‘Never Say Never Again’, der havde premiere i 1983. (Foto: © Mgm/Ua Home)

Connery fastslog, at han aldrig skulle spille Bond igen, men han ændrede mening i 1982, hvor han vendte tilbage i ’Never Say Never Again’, der dog ikke var en del af den officielle Bond-serie.

Selvom filmen blev en kommerciel succes, var det en dårlig oplevelse for den nu 51-årige Connery, blandt andet fordi han under optagelserne fik brækket sit håndled af Steven Seagal, der stod for at koreografere filmens kampsportsscener.

Sideløbende med Bond-serien lavede Connery andre film, som Alfred Hitchcocks psyko-thriller Marnie og krigsfilmen The Hill.

Men rollen som Bond klæbede til ham helt op til midt i 80'erne, hvor han vandt hæder for en række mindeværdige indsatser i film som ’Rosens Navn’, ’Highlander’, ’The Untouchables’, hvor han blev belønnet med en Oscar for bedste mandlige birolle, samt ’Indiana Jones og det sidste korstog’. Her spillede han Harrison Fords far, selvom der kun var 12 år imellem dem – og ikke mindst som sovjetiske ubådskaptajn i ’Jagten på Røde Oktober’.

I London i 1994 interviewede Helle Retbøll Carl fra Danmarks Radio Sean Connery, som blandt andet fortalte om de cyster i halsen, der havde voldt ham en del problemer.

Forstod ikke Ringenes Herre

Siden afslog han rollen som Gandalf i Ringenes Herre-serien, fordi han ’ikke forstod manuskriptet’, og da han i 2007 modtog en Lifetime Achievement Award fra American Film Institut, fastslog han, at hans karriere som skuespiller var forbi.

I 2012 lagde han dog stemme til hovedrollen som dyrlæge i en afsides skotsk landsby i tegnefilmen ’Sir Billi’.

Privat blev Connery gift i 1962 med den australske skuespiller Diane Cliento. De fik sønnen Jason i 1963. Parret blev skilt i 1973. Cliento har siden i en selvbiografi beskyldt Connery for at have tævet hende til bevidstløshed i et anfald af jalousi.

Sean Connery ses her sammen med ekskonen, den australske skuespiller Diane Cliento, som døde i 2011. (Foto: © JONATHAN ERNST)

En lussing kan være i orden

Connery har afvist at skulle have mishandlet sin første kone, men i et interview med Playboy i 1975 sagde han:

- Jeg mener ikke, at der er noget forkert i at slå kvinder. Men jeg vil ikke anbefale at gøre det på samme måde, som du ville slå en mand. En lussing kan være i orden, hvis alle andre muligheder mislykkes, og der har været advarsler. Hvis en kvinde er en kælling, hysterisk eller konstant kontrær, så ville jeg gøre det.

Han fortrød sidenhen udtalelserne.

I 1975 blev Connery gift med den fransk-marokkanske maler Micheline Roquebrune, og parret har været sammen lige siden. De har i en årrække boet sammen på Bahamas, og derfor blev skuespilleren i de britiske tabloidmedier udråbt til at være en skatteflygtning.

Det fik i 2003 Connery til at offentliggøre sine skattekvitteringer, som viste, at han i de fem år mellem 1997/98 og 2002/03 havde betalt 3,7 millioner pund (31,4 millioner kroner) i skat.

I 2000 blev han adlet, og derefter var han Sir Sean Connery. (Foto: © Pool)

Har støttet skotske nationalister

Connery var en udtalt tilhænger af det skotske nationalistparti, SNP, og fra 1995 og indtil 2001, hvor det blev forbudt at modtage økonomisk støtte fra udlandet til politiske aktiviteter, støttede han partiet økonomisk med omkring 5.000 pund om måneden.

Sean Connery ses her, i 1999, i forbindelse med åbningen af det første skotske parlament i næsten 300 år.

I 2000 blev Connery adlet af dronning Elizabeth ved en ceremoni i Edinburgh. Han havde tidligere været indstillet til at få sin riddertitel i både i 1997 og 1998, men det forhindrede den daværende skotske førsteminister, Donald Dewar (Labour), som tilsyneladende var utilfreds med Connerys politiske engagement i SNP.

- Det er en af de mest stolte dage i mit liv, sagde Sir Sean Connery, da han havde knælet for dronningen og modtaget sin titel.

Sean Connery er her fotograferet i 2017. På det tidspunkt havde han for længst indstillet karrieren som skuespiller. (Foto: © ROAS, Copyright © 2017 BACKGRID UK)

Helbredet har skrantet for den stolte skotte i nogle år. Han har tidligere gennemgået en øjenoperation, og i 2006 fik han fjernet en svulst fra nyrerne, og i 2008 fortalte han selv, at han havde fået hjerteproblemer.

I efteråret 2017 blev han set i New Yorks gader, hvor han efter at have været en tur til barberen gik rundt med en stok og en personlig plejer ved sin side.

Som James Bond – fra filmen Diamonds Are Forever. (Foto: © MGM/UA ENTERTAINMENT CO.)