”De syge får tilsendt vældig mange emojis”, skrev Maria Gerhardt i sin seneste roman ’Transfervindue – Fortællinger’ om de raskes fejl, der udkom den 10. marts. Det havde den danske forfatter oplevet på egen krop, siden hun i 2013 fik konstateret den brystcancer, der nu har slukket for kontakten til et af Danmarks lysende litterære talenter.

På Instagram havde hun med en usentimental tone åbnet vinduet til livet som fast patient på hospitalet. Et hårdt, men også ærligt indblik i følelseslivet, da kemobehandlingen startede, da håret røg, og da hun fik fjernet begge bryster.

Nu er hun død, efter at have været omgivet af venner på Bispebjerg Hospital.

Det skriver hendes hustru, Rosa Nøss Bendixen, på Maria Gerhardts Facebook-profil.

Dukkefører med forfatterdrøm

Men Maria Gerhardt var kendetegnet ved sin kølige humor, som da hun tørt konstaterede, at brysterne altid havde været i vejen. ”Jeg kan igen tæmme en fodbold, som da jeg var dreng”, skrev hun i debutromanen ’Der bor Hollywoodstjerner på vejen’ fra 2014.

Romanen var en kærlighedserklæring til kæresten Rosa og familielivet sammen med dennes dreng. En beskrivelse af chokket og senere behandlingen, da hun blev ramt af cancer, og et skarpt generationsportræt af 00’ernes København set fra den dj-pult, hvor hun havde stået på byens mest cool natklubber, til modefester og kunstreceptioner.

Sit dj-alias havde hun lånt for fra forfatterikonet Djuna Barnes, og det var ikke tilfældigt. Selvom det var rollen som dansegulvets dukkefører, der gjorde Maria Gerhardt til et kendt navn, så havde hun altid haft forfatterdrømmen i sig.

I 2003 medvirkede 'Djuna Barnes' i DR2-programmet 'Danske dj's', hvor hun blandt andet talte om, hvor følsom, hun er:

Cool-detektor slog aldrig fejl

Maria Gerhardt havde studeret dansk på Københavns Universitet og rapporterede i flere år fra nattelivet i dagbladet Information, hun skrev essays til modemagasinet Cover, og i 2011 startede hun magasinet Københavner sammen med forfatteren og kammeraten Martin Kongstad.

Rapperen Kidd var på forsiden af første nummer. Nøgen, med pikken klemt ind mellem benene og et kæmpe grin på læberne.

Personligt anede jeg ikke, hvem han var. Det var der flere, som ikke gjorde, men Maria Gerhardts cool-detektor slog aldrig fejl, og selvom magasinet var kortlivet, så var det lige præcist så elitært og provokerende, at de fleste mediefolk blev nødt til at forholde sig til formatet.

Mange var kritiske, men alle ville gerne med til lanceringsfesterne, fortalte hun med slet skjult sarkasme.

Vendte blikket mod barndommen

Maria Gerhardt var ikke bange for at lange ud efter andre, men mest af alt var hun ikke bange for at blotte sig selv – i sine tekster.

Som privatperson var hun mere tilbageholdende. Bag dj-pulten bar hun ofte solbriller for at slippe for at skulle tale med for mange fremmede, og hun skulle lige føle én af, før man kom på gæstelisten.

(© (c) Scanpix)

I 2015 blev debutromanen fulgt op af digtsamlingen ’Amagermesteren’, hvor Maria Gerhardt vendte blikket mod barndommen, fodboldbolden og ”sejre og nederlag og om præcis det sted på banen imellem mand og kvinde”.

For den modtog hun i 2016 Politikens Litteraturpris, men canceren var tilbage. Hun delte et brutalt scanningsfoto fra hospitalet. Den havde spredt sig, og denne gang kunne canceren ikke slås ned.

Ville sætte sit aftryk

Sygdomsprocessen forvandlede Maria Gerhardt til sin sidste roman. Hun grinede højlydt, da hun første gang fortalte mig om grundideen.

Vi var til 50 års-fødselsdag og trods den aggressive sygdom var hun i hopla over bogens handling, hvor Nordsjælland var forvandlet til et hospice for syge mennesker. Klædt i hvidt og med fri adgang til lakridsrod og juicebarer.

Canceren fik ikke fik ram på lysten til hverken livet eller teksten. Hun blev ved med at se frem. Hun ville udgive et værk om året. Hun arbejdede på en ny digtsamling, ’Damejunior’. Hun ville sætte sit aftryk.

- Jeg vil egne mig så utrolig godt til at blive gammel. Mit mellemlange grålige hår skal redes helt tilbage, mine jakkesæt skal skræddersys. Jeg vil bære store ruskindsstøvler og dyre frakker i sorteret uld, står der i ’Transfervindue’.

(© (c) Scanpix)

Frugttårn, ikke frygttårn

Romanen blev færdig i sygesengen med Maria Gerhardts redaktør Pernille Wass ved siden. Udgivelsen blev fejret på hospitalet, hvor forfatteren lagde et billede op på Instagram med en desserttallerken fyldt med kiwi, ananas og jordbær. De gode anmeldelser blev fejret.

- Der er solskin og frugttårn, ikke frygttårn på afdelingen i dag. #transfervindue udkommer og jeg læser anmeldelser, totalt blottet for ego, men fuld af kærlighed. Yeah!, skrev hun. Maria Gerhardt havde tilføjet to hjerter og en emoji med solbriller.

Maria Gerhardt blev 39 år gammel. Kort før sin død blev hun gift med kæresten Rosa.

Tak for teksten, tak for tonerne og tak for dansen, Maria.

  • Chris Pedersen er TV-vært og tilrettelægger på DR K, han er tidligere moderedaktør på Euroman og redaktør på Cover, hvor han i flere år arbejdede som redaktør på Maria Gerhardts essays.
  • Han mødte Maria Gerhardt i begyndelsen af 00'erne i det københavnske natteliv blandt andet på klubber som Suicide Sundays og Jolene i Kødbyen, og har siden interviewet hende flere gange i forbindelse med udgivelserne af ’Der bor Hollywoodstjerner på vejen’ og ’Amagermesteren’.