Netpirat vil have folk til at betale for musik

En af grundlæggerne af Pirate Bay vil lave et system, så folk let kan betale for den musik, de kan lide.

En af mændene bag Pirate Bay sætter nu et nyt skib i søen.

Peter Sunde blev i april 2009 sammen med Frederik Neij, Gottfrid Svartholm og Carl Lundström blev idømt et års fængsel og en erstatning på 30 millioner svenske kroner for at facilitere ulovlig download af musik og film på Pirate Bay.

De fire har appelleret dommen, og mens de venter på appelsagen, vil Peter Sunde nu lave et system, hvor folk kan betale for musik og film. Det skriver BBC.

- Jeg ville finde en måde, så folk kunne betale med et enkelt klik, siger Peter Sunde til BBC.

Kvalitet belønnes

Idéen er ikke at sælge musik eller film. I stedet vil Peter Sunde lave en hjemmeside, som andre amatørdrevne gratissider kan linke til med en knap.

Hvis man abonnerer på Flattr, som Sundes initiativ hedder, og kan lide, det man hører, klikker man og stemmer. Hver måned vil abonnenternes penge så gå til de kunstnere, der har fået klik fra brugere med en Flattr-konto.

- Vi vil gerne opfordre folk til at dele penge såvel som indhold, forklarer Peter Sunde

Næppe en pengemaskine

På den måde skulle Flattr gerne bliver en hjemmeside, som hjælper upcomming bands. Musikerne lægger gratis musikken ud, og bliver belønnet, hvis nok mennesker kan lide musikken.

Det mindste månedlige abonnement, man kan betale, vil blive på to Euro. Hvis man så klikker på fem forskellige kunstnere, vil hver kunstner modtage 40 cent.

Falttr vil tage 10 procent af indtægterne i administrationsgebyr, men det bliver næppe en pengemaskine, erkender Peter Sunde.

- Vi gør ikke det her for at blive rige. Vi gør det for at hjælpe folk med at tjene penge, som de ellers ikke ville få, siger han.