Ni skud gjorde ham til en myte: Nu prøver konkursramt rapper igen at tjene penge på musikken

Rapperen 50 Cent hittede stort i 00'erne. Lørdag er han i Danmark med sin jubilæumsturné på sit debutalbum fra 2003.

50 Cent er på jubilæumsturné, da det er 15 år siden, debutalbummet 'Get Rich or Die Tryin'' udkom. Lørdag spiller han i Danmark. (Foto: Thaddaeus McAdams © (c) Getty images)

Han hittede i 00'erne med sange som 'In Da Club' og 'P.I.M.P.', og når rapperen 50 Cent lørdag aften går på scenen i Royal Arena i København, er det nok stadig de sange, publikum vil skråle højest med på.

Der har nemlig ikke været skyggen af hits fra den amerikanske hiphopper de seneste mange år, og faktisk startede det, som mange måske vil kalde en nedtur rent musikmæssigt, helt tilbage i 2007, da 50 Cent arrangerede en konkurrence med Kanye West.

Lyt til nummeret 'In Da Club' herunder, mens du læser videre:

0:00

Konkurrencen gik ud på, at de skulle udgive et album samme dag og så se, hvem der solgte flest eksemplarer. 50 Cent tabte.

- Hans traditionelle gansterrap blev sat op imod den mere futuristiske, kreative og nyskabende rap, så der var 50 Cent bare ikke relevant mere, siger Fie Neergaard, som er vært på 'Sovsen' på P3.

Hun mener ikke, at 50 Cent formåede at forny sig i en rigtig retning med sin musik, og mens de gamle fans måske blev skuffede over en sang som 'Ayo Technology' fra 2007, fik han heller ikke skaffet sig nye fans.

Blev skudt ni gange

Indtil da var det ellers gået ret godt – dog med en meget dramatisk start på karrieren. I år 2000 havde 50 Cent, med det borgerlige navn Curtis James Jackson III, en pladekontrakt og var klar til at udgive sit debutalbum.

En dag i maj blev han skudt flere gange foran sin bedstemors hus, og pladeselskabet droppede samarbejdet – højst sandsynligt, fordi man mente, han var for farlig at arbejde sammen med.

Debutalbummet blev lagt på hylden, men da 50 Cent var kommet sig over skudepisoden, udnyttede han det til sin fordel og begyndte i stedet at udgive såkaldte mixtapes, hvilket han fik skabt en stor hype omkring.

Det var albummet 'Curtis' fra 2007, som Kanye West overgik i antal solgte eksemplarer. (Foto: pressebillede)

Samtidig var han ikke bange for at gå i clinch med rappere, der på papiret var større end ham, og inden længe fik Eminem øjnene op for ham og introducerede ham for Dr. Dre. Og så gik det stærkt.

- Han blev båret frem af fantastiske produktioner, som Dr. Dre og Eminem leverede, og det ændrede noget ved hiphoppen. Tiden var en anden dengang, og det var meget populært med de her hypermaskuline mænd, som 50 Cent er en af, forklarer Fie Neergaard.

Hun peger desuden på skudepisoden som en stor del af den hype, der blev skabt omkring rapperen.

- Jeg tror, at folk har fundet hans autencitet fascinerende, for det, at han var blevet skudt ni gange, skabte hurtigt en myte om ham, og han havde tydeligvis levet det liv, han rappede om, så derfor var det vildt at se ham bryde igennem og 'get rich' i stedet for at 'die trying', siger Fie Neergaard med en henvisning til 50 Cents debutalbum fra 2003, 'Get Rich or Die Tryin''.

50 Cent har tjent mange af sine penge på vitaminvand og høretelefoner. (Foto: STACH LESZCZYNSKI © (c) Ritzau Scanpix)

Rigdom og konkurs

50 Cent blev også en del af den populære rapgruppe G-Unit og startede et større forretningseventyr, der har involveret alt fra vitaminvand, plade- og filmselskaber, høretelefoner, sko, boksning og meget andet.

Lyt til 'P.I.M.P.' herunder:

0:00

Han er flere gange blevet udnævnt som en af verdens rigeste rappere, og derfor kom det bag på mange, da han i 2015 begærede sig selv konkurs på grund af en kæmpe gæld og flere søgsmål på halsen.

Blandt andet sagsøgte en kvinde ham for at lægge en sexvideo af hende på nettet, uden hun havde givet tilladelse til det.

Der har altså ikke været meget fokus på musikken i mange år, og et annonceret kommende album er blevet udskudt flere gange. Men nu er 50 Cent på turné igen – nemlig med en jubilæumsturné, da det er 15 år siden, at debutalbummet 'Get Rich or Die Tryin'' udkom.

- Jeg kunne godt forestille mig, at han tager på den her turné for at tjene nogle penge. Han er nok klar over, at folk ikke er så interesseret i at høre ny musik, så han bliver nødt til at spille musikken fra dengang, siger Fie Neergaard.

50 Cent spiller lørdag aften i Royal Arena i København.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk