Niels Arestrup er den franske Viggo Mortensen

Niels Arestrup er aktuel i filmen "Profeten". for ham er skuespil som at lege. Man er den, man leger, og Arestrup kunne også være en svensk prostitueret.

"Jeg elsker dig", kommer det, noget besværet og gebrokkent fra skuespilleren Niels Arestrup. Og på trods af det meget, meget dansk-klingende navn, er 'jæj ælsger dyj' det eneste den franske skuespiller kan sige på dansk.

Niels Arestrup er nemlig mere fransk end dansk.

Han voksede op i Paris som søn af danske forældre, men hverken forældrene eller deres danske bekendte gjorde det mindste forsøg på at fortælle lille Niels om sine danske rødder. Og selvom Niels Arestrup ofte har været i Danmark og besøge sin familie, har han efterhånden glemt alt om rødderne i den danske kartoffelmuld.

Niels og Per kan ikke tale sammen

Derfor foregår interviewet med Niels Arestrup i Paris på fransk og med en engelsktalende tolk, eftersom Niels Arestrup ikke taler meget andet end fransk og den danske interviewer må se i øjnene, at det hævner sig kraftigt, når man pjækker for meget i fransktimerne i gymnasiet.

Niels og Per kan ikke tale direkte med hinanden, hvor spøjst det end lyder.

Vi skal ellers tale om noget ganske interessant, nemlig Niels' rolle som den korsikanske gangsterboss César Luciani i den franske gangsterfilm, 'Profeten'. Den fastslår endnu engang at 61-årige Niels Arestrup er en skuespiller, der fuldstændig kan suge en film til sig, når han dukker op.

Langt fra den maskuline gangsterboss

Han ser ikke ud af meget i "Profeten" med sit slidte grå og sorte tøj og sit hvide skæg og hår, men når han hvæser sine kommandoer og sender sit skarpe blik ud af øjenkrogen, stjæler han fuldstændig billedet.

Forunderligt nok er der en verden til forskel på den stille, hårdkogte gangsterboss i "Profeten" og den lille halvbuttede mand, der giver interview i Paris.

Niels Arestrup dukker op med skulderlangt hvidt hår og tøj helt i lys beige, en farve, som ellers er forbeholdt aldrende tanter fra den øvre middelklasse, og med store perlende halskæder og armbånd, der ligger meget, meget langt fra den hårde maskuline gangster, han spiller i "Profeten".

Ingen grinebider

Men når Niels Arestrup åbner munden kan man skimte noget af gangsterbossen Lucianis hårdkogte fremtoning. Niels Arestrup er ikke nogen grinebider.

Han taler stille og langsomt og selv når han er morsom, kigger han tørt ud i luften. Men han svarer grundigt og eftertænksomt som for eksempel på spørgsmålet om, hvordan han forberedte sig til rollen som César Luciani.

Kan føle sig som prostitueret

Han forklarer at det er svært at spille skuespil, men at det grundlæggende ikke adskiller sig fra dengang han som dreng løb rundt og legede cowboydere og indianere.

- Jeg var cowboy, og jeg var indianer, og det er det samme nu, jeg følte jeg var en gangster under indspilningen og det ville være det samme, hvis jeg skulle spille en svensk prostitueret. Jeg ville føle mig som en svensk prostitueret, fortæller Niels Arestrup.

Derudover var det vigtigt for Arestrup at lære det korsikanske sprog, der ligger et sted mellem fransk og italiensk, i rollen som gangsteren Luciani.

- Jeg lærte at tale korsikansk, så jeg kunne improvisere på det, fortæller han.

Det var det vigtigste for Niels Arestrup, at kunne tale det sprog, hans figur taler, så han kunne føle sig som figuren.

Uforudsigeligt facinerende

Derudover foreslog instruktøren Jacques Audiard, at Arestrup skulle give rollen som Luciani et vist præg af kedsomhed, som en konge i eksil, der egentlig befinder sig et helt andet sted.

Det skulle være umuligt for publikum at gætte hvad Luciani kunne finde på at gøre i næste sekund. Og det er præcis den farlige uforudsigelighed, der gør gangsterbossen Luciani så fascinerende at se på.

Den franske Viggo

Hvis vi skal være lidt platte, kan vi kalde Niels Arestrup det franske svar på Viggo Mortensen, omend Niels Arestrup altså kan langt mindre dansk og har befundet sig langt mindre i Danmark end Viggo Mortensen.

Men han forklarer, at han med årene og med alderen er blevet mere interesseret i sin danske rødder og at han ikke vil afvise, at han en dag går i gang med at lære at tale dansk.

Facebook
Twitter