Nik & Jay var elsket af få og hadet af mange: Nu fylder de Royal Arena fire gange i træk

I starten troede mange, de var en joke, men Nik & Jay har 'én efter én omvendt danskerne.

Nik & Jay udgav deres første single i 2002 og strøg direkte ind på de danske hitlister, ikke mindst Boogie-listen, som mange teenagere fulgte religiøst hver eftermiddag på DR.

I mere end 20 år har de sat musik til danskernes liv, og i aften spiller Nik & Jay den første af fire stort set udsolgte koncerter i Royal Arena i København.

- De har aldrig været større, siger Pelle Peter Jencel, der er DJ og radiovært på P3.

- Selvom mange af Nik & Jays sange er 10 eller 20 år gamle, bliver de streamet mere end sange, der kommer ud i dag. De er gigantiske.

Godt nok siger sygesikringsbeviset, at Niclas Petersen og Jannik Thomsen begge har rundet de 42 år, men Nik & Jay føles evigt unge.

- Hvis du tager ind på et gymnasium i dag, så vil dansegulvet også blive fyldt op, når du sætter et af de gamle numre på, siger Pelle Peter Jencel.

Nik & Jay bragede ind på hitlisterne med store armbevægelser i starten af 00'erne. Her er de i 2003. (Foto: © BENT MIDSTRUP, Scanpix Danmark)

'Fuck alting, jeg vil bare være rockstar'

Da Nik & Jay i 2002 brød igennem med deres første single, som slet og ret hed 'Nik & Jay', troede mange, at det var en joke.

"Hva så Danmark, er I klar? / Til Nik & Jay, i hårde hvidevarer/ Smadrer hoteller, smadrer din guitar / Fuck alting, jeg vil bare være rockstar", sang de blandt andet iført kæmpestore bukser, bandana, store bæltespænder og masser af 'bling'.

Det var noget radikalt anderledes, end man dengang så på den danske musikscene, fortæller Pelle Peter Jencel.

- Dengang skulle man helst stå og være lidt ked af det i en skovmandsskjorte, spille guitar og meget gerne synge på engelsk for at være cool og sej og en rigtig musiker, siger Pelle Peter Jencel.

- Nik & Jay gjorde det decideret modsatte. Det var på dansk, det var absolut ikke rockmusik, og så brød de alle Jantelovens regler.

Sammen med bandet Nephew var Nik & Jay med at starte en bølge af danske musikere, der sang på dansk, fortæller Pelle Peter Jencel. Her er de til en koncert i Vega i København i 2004. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix Danmark)

Elsket af få, hadet af mange

Mens landets teenagere tog imod den nye duo med åbne arme, var der også mange, der syntes, at de var for meget.

- Mange blev provokerede af lyden af deres beats, deres sprog og måden, de klædte sig på.

- Der var lidt for store armbevægelser, lidt for stort tøj, lidt for store omkvæd og lidt for stor brug af slang, siger Pelle Peter Jencel.

Her fortæller Niclas Petersen og Jannik Thomsen selv om deres mange 'hates' i 'Boogie Listen':

Nik & Jay var i starten elsket af få og hadet af mange, man har siden gennembruddet omvendt danskerne én efter én, siger Pelle Peter Jencel.

- Nik & Jay er blevet et nationalklenodie og legender på niveau med Kim Larsen, Rasmus Seebach og Anne Linnet.

- De har skrevet sig ind i den danske musikhistorie ved at definere en lyd og lave popmusik på en måde, som ingen havde gjort før dem.

Ikke bare et ekko af fortiden

I aften og morgen spiller Nik & Jay koncert i Royal Arena, som har plads til 17.000 gæster, og i næste weekend gør de det hele igen.

Når Niclas og Jannik fra Værløse den dag i dag kan fylde Royal Arene fire gange, er det blandt andet fordi, de er fulgt med tiden, fortæller Pelle Peter Jencel.

- De er ikke bare et ekko af noget, der var fedt en gang for 20 år siden. De har udviklet sig og er stadig noget for dem, de var noget for, da de kom frem. De er blevet ved med at vokse og tiltrække nye fans.

Nik & Jay trak fulde huse til en række festivaler i sommer. Her på Bøgescenen til Smukfest i Skanderborg. (Foto: © Helle Arensbak, Ritzau Scanpix)

Da Nik & Jay brød igennem i starten af 00'erne, var de 20 og 21 år gamle, og det kunne tydeligt høres i deres tekster.

- De kom frem under en fuldstændig vanvittigt økonomisk fremgang, og alt var bare fedt og fuld fart frem, siger Pelle Peter Jencel.

Men efterhånden som det økonomiske opsving aftog, og Niclas og Jannik blev ældre, ændrede deres sangtekster sig også.

- De har skrevet sange om at blive forældre, verden og alle de reflektioner, som mennesker gør sig.

Nik & Jays tekster har dog alle dage haft deres helt eget udtryk, mener han.

- Nogen synes, det er forfærdeligt, og andre helt fantastisk, men det er jo kun Nik & Jay, der kan skrive en sang som ’En dag tilbage’ eller finde på at bruge ordet ’boing’ i en sang, siger Pelle Peter Jencel.

- Rap er en teksttung genre, så hvis det, du skriver, ikke vækker et eller andet i folk - aggressioner, glæde, overraskelse eller vemodighed – så er det ligegyldigt.

En buffet af minder

Nik & Jay har gennem to årtier været soundtracket til mange danskeres liv, og deres sange er for mange forbundet med masser af minder.

- De har kontinuerligt lavet sange, som på en eller anden måde fylder i vores liv, om så man frivilligt har sat dem på, eller har hørt dem i radioen, siger Pelle Peter Jencel.

Radioværtens hjerne "eksploderer" for eksempel i minder, når nogen sætter ’Hot!’ eller ’En dag tilbage’ på, fortæller han.

- Hvis man træder ind i Royal Arena i aften, vil det være en buffet af minder og for hver gang, de sætter en sang på, vil det være et vandfald af dopamin, der skyller ud over hjernebarken.

I DR's pdcast 'Den Nye Stil' fortæller Pelle Peter Jencel historien om dansk rap:

Den nye stil - historien om dansk rap