Nikolaj Coster-Waldau i klima-kommentar: Vinteren kommer - og isen smelter

- Vi må ikke begrave vores hoveder i sandet, når det kommer til klimaforandringer, skriver den danske verdensstjerne og FN-forkæmper.

"Winter is Here." Vinteren er kommet, står der på plakaten bag den danske Game of Thrones-stjerne Nikolaj Coster-Waldau. Hvis Game of Thrones havde været ikke-fiktiv, havde vinteren været knap så slem, skriver skuespilleren i en kronik. (Foto: Mario Anzuoni © Scanpix)

- I Game of Thrones - tv-serien, hvor jeg spiller den fiktive ridder Jaime Lannister - er en af de mange forbløffende visuelle billeder', der regelmæssigt bliver fremvist, en overvældende massiv mur af is. Jeg ved alt for godt, at hvis Game of Thrones var en ikke-fiktiv verden, så ville den mur af is være bragt seriøst i fare af klimaforandringer.

Sådan skriver den danske skuespiller Nikolaj Coster-Waldau i en kronik på CNN's hjemmeside om sin rolle i HBO-serien, der er blevet et verdensomspændende seerhit.

Anledningen er arrangementet UNLEASH 2017, hvor flere end 1.000 unge fra 130 forskellige nationer i de seneste ni dage har dystet om at komme på bæredygtige løsninger, der skal hjælpe med at indfri FN's bæredygtige udviklingsmål. I aften afsluttes UNLEASH 2017 ved en ceremoni i Aarhus.

- Arrangementet, som har fundet sted i mit hjemland Danmark, men som vil fortsætte de næste 13 år i forskellige byer indtil 2030, når FN's bæredygtige udviklingsmål forhåbentligt er blevet realiseret, er et bemærkelsesværdigt eksempel på tiltrængt ungdomsengagement, tværkulturelt samarbejde og disruptiv tankegang, skriver Coster-Waldau.

Klimaforkæmper

Nikolaj Coster-Waldau blev i efteråret 2016 udnævnt som goodwill-ambassadør for FN's Udviklingsprogram. Som ambassadør for FN's Udviklingsprogram skal Coster-Waldau forsøge at udbrede kendskabet til FN's bæredygtige udviklingsmål.

Målene er kort fortalt en universel opfordring til blandt andet at udrydde fattigdom og sult, skabe lighed mellem kønnene, styrke de globale partnerskaber for udvikling og stoppe klimaforandringerne. Og indtil videre er det særligt klimaforandringer, som har optaget Coster-Waldau.

I sin kronik skriver han blandt andet om, hvordan han i sit "andet hjem", Grønland (Coster-Waldau er gift med den grønlandske sanger og skuespiller Nukâka Coster-Waldau, red.), med sine egne øjne har set "de ødelæggende virkninger af stigende temperaturer på det sårbare økosystem på verdens største ø."

- Som alle andre forældre ønsker jeg en sikker verden for mine børn, deres børn og kommende generationer. Vi må ikke begrave vores hoveder i sandet, når det kommer til klimaforandringer - vi må i stedet have modet til at lave andre forandringer for at bevare stabiliteten og sikkerheden på vores planet, skriver han.

Coster-Waldau har tidligere sat fokus på klimaforandringer, da han i 2016 drog på togt i Grønland for 'Google Street View' for at dokumentere den globale opvarmnings konsekvenser for den grønlandske natur.

Facebook
Twitter