Nikoline skyder politikere med automatvåben: Staten støttede med 35.000 kroner

Statens Kunstfond har betalt for en musikvideo, som ifølge DF opfordrer til drab.

Nikoline "skyder" blandt andet finansminister Kristian Jensen (V) i hendes musikvideo 'Flertallet er dumme'. (Foto: Screenshot fra musikvideo © Nikoline)

Kunstneren Nikoline, der i en omstridt og debatteret musikvideo skyder landets førende politikere med et automatvåben, har fået støtte til lige netop det projekt fra magthaverne selv.

Den danske rapper har i alt modtaget 35.000 kroner i offentlig støtte fra Statens Kunstfond, fremgår det af et svar fra kulturminister Mette Bock (LA) til Folketingets Kulturudvalg.

"Nikoline Vicic (Sunshine) Rasmussen har over for Statens Kunstfond redegjort for, at hun har brugt arbejdslegatet til denne musikvideo", står der i svaret.

I musikvideoen 'Flertallet er dumme' skyder Nikoline med skarpt mod landets politikere.

Det er blandt andre finansminister Kristian Jensen (V), EU-parlamentariker Morten Messerschmidt (DF), tidligere finansminister Bjarne Corydon (S), tidligere statsminister Helle Thorning Schmidt (S) og tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen (V).

"Jeg går efter embedet, ikke personen"

Nikoline kan ikke genkende billedet, som kulturministeren tegner i sit svar.

- Kulturministeriet har ikke spurgt mig om, hvad jeg har brugt pengene fra legatet på. Jeg har sendt en takkemail til Statens Kunstfond, hvor jeg forklarer, hvad jeg blandt andet har brugt pengene på. Her nævner jeg musikvideoen, men jeg nævner også en række andre ting.

- Jeg er effektiv til at bruge penge, og det kunne Folketinget lære noget af. Hvad kunne de mon få for 35.000 kroner? En vinmiddag? eller et par sko i Lars Løkke Rasmussens tilfælde?, spørger hun og henviser til en sag om udgifterne til statsministerens tøj og sko, som blev betalt af Venstre.

I sin video har Nikoline sat politikerne op på skydeskiver, som hun sender kugler igennem - kuglerne er ifølge Nikoline "et udtryk for folkets vrede".

Hun mener, at politikerne står bag nogle af samfundets største skandaler, eksempelvis Dong-salget, pengehvidvask gennem Danske Bank og øget ulighed, og ifølge kunstneren er de ikke blevet stillet til ansvar.

- Det er dog ikke personen, men embedet, jeg går efter, siger hun i et interview med DR Nyheder for et par uger siden, da debatten om videoen begyndte.

Hun har tidligere fremhævet, at hun har fået tilladelse fra politiet til optagelserne med automatvåbnet, der er en AK47.

DF: Video opfordrer til drab på politikere

Alex Ahrendtsen, kulturordfører i Dansk Folkeparti, mener, at musikvideoen opfordrer til drab på politikere, og at kunstprojektet er ulovligt.

- Det kan jo være en sag for politiet. Videoen opfordrer jo til vold og mord, og det må man ikke ifølge Grundloven og Straffeloven, siger Alex Ahrendtsen.

På vegne af Folketingets Kulturudvalg stillede han et spørgsmål til kulturministeren for en uge siden for at få afdækket, om staten har støttet netop den video.

- Det er i orden, at angribe, kritisere og protestere alt det man vil. Men grænsen går for mig, når man opfordrer til at skyde folk. Og det er jo det, hun gør direkte og indirekte, mens hun tager ladegreb på en maskinpistol, siger han.

"Det kan aldrig være kunstnerens ansvar"

Nikoline afviser anklagen om ulovlig kunst og henviser til, at "det ikke er Alex Ahrendtsens mavefornemmelse, der bør definere, hvad der er relevant kunst".

- Der er nogen, der opfatter den som en opfordring til vold. Det er også okay. Du må opfatte den, som du vil. Det er bare ikke min intention, siger hun.

Hvad hvis nogen begik vold på baggrund af videoen - hvordan ville du have det med det?

- Det er meget vigtigt at understrege, at det aldrig nogensinde kan være en kunstners ansvar. Det er et farligt vildspor at gøre kunstnere ansvarlige for andre menneskers misopfattelser og handlinger, siger Nikoline.

Hvordan ville du selv have det med, at du blev sat på sådan en plakat og skudt på?

- Det er jo et underligt spørgsmål, fordi der er jo en årsag til, at de her ansigter er på plakatterne - og ikke nogle andre, siger hun.

- Jeg har jo ikke smidt en masse milliarder væk af de fælles penge, så det ville være underligt, at mit ansigt dukkede op i sådan en sammenhæng.

Minister: Videoen er chokerende og frastødende

Kulturminister Mette Bock (LA) fremhæver, at hun grundlæggende anser kunstnerisk frihed som en vigtig del af et demokratisk samfund, og at armslængdeprincippet i forhold til Statens Kunstfond skal vægtes højt.

- Men personligt finder jeg videoen chokerende og frastødende både moralsk og etisk, skriver kulturministeren i svaret til Kulturudvalget.

Når legater og støttepenge skal uddeles, lægger Sttatens Kunstfond blandt andet vægt på, at musikken har et personligt udtryk, at den afsøger nye udtryksmuligheder, og at den er overraskende.

Nikolines håb er, at musikvideoen kan få folk til at engagere sig i samfundet.

- Jeg vil bare opfordre alle til at deltage i debatten om, at det vi har nu, det er noget, vi kan lave om på. Jeg er overbevist om, at der er mange derude, der har en masse forslag, siger hun.

Opdateret 17:34 med en ny kommentar fra Nikoline om kulturministerens svar.

Facebook
Twitter