Selv hendes svigermor bliver genkendt: Grønlandske Nivi har fået sit store gennembrud i Borgen

32-årige Nivi Pedersen er lige nu aktuel i Borgen, der er indspillet i hjemlandet Grønland.

(Foto: © Philip Davali, Ritzau Scanpix)

Mange hundredtusinder seere følger hver uge med, når de nye afsnit af 'Borgen – riget, magten og æren' triller over skærmen på DR1 og i DRTV.

Seertal, der nok ville få de fleste skuespillere til at sætte sig veltilfredse tilbage i sofaen.

Men for den grønlandske skuespiller Nivi Pedersen, der i 'Borgen' spiller den grønlandske embedsmand Emmy Rasmussen, betyder de massive seertal ikke det store.

I stedet ligger hendes fokus et andet, mere hjemligt sted.

- Jeg tænker mest på det grønlandske publikum. Det er her, jeg bor og har mit liv, så det har været vigtigt, at min rolle i serien har været troværdig over for dem, fortæller hun.

I serien, der er skrevet af Adam Price og instrueret af Per Fly, er et nyopdaget – og særdeles lukrativt – oliefelt i Grønland omdrejningspunktet for en diplomatisk krise mellem det grønlandske selvstyre og den danske regering, der strides om, hvem der skal bestemme over oliefeltets fremtid.

- Jeg synes, det er fedt, at Adam Price har taget en problematik op, som gør, at vi i Grønland kan få så stor en rolle, siger 32-årige Nivi Pedersen, der dog ikke vil komme seriens plot om det fiktive oliefelts betydning for Grønlands muligheder for selvstændighed nærmere.

- Alt det, der handler om politik, det holder jeg mig langt fra, siger hun med et grin.

I 'Borgen' spiller Nivi Pedersen rollen som den grønlandske embedsmand Emmy Rasmussen. Her spiller hun blandt andet sammen med Mikkel Boe Følsgaard, der indtager rollen som Asger Holm Kirkegaard, udenrigsminister Birgitte Nyborgs nyudnævnte arktiske ambassadør. (Foto: © Mike Kolloffel, DR)

I Grønland, der har en befolkning på lidt over 56.000, er den nye sæson af 'Borgen' – og ikke mindst Nivi Pedersens præstation - blevet mødt med positive reaktioner.

- Der er mange, der har stoppet mig og sagt: "Vi glæder os til næste afsnit" eller "Gud, hvad skete der lige i den scene?", så det har været meget positivt, siger Nivi Pedersen og fortsætter:

- Men jeg tror næsten, min familie oplever det endnu mere. Selv min svigermor blev genkendt på en restaurant forleden, hvor ekspedienten hviskede: "Det er da Nivi fra 'Borgen's svigermor", fortæller skuepilstalentet.

Lavede dokumentar om stort tabu

Rollen som Emmy Rasmussen i 'Borgen' er Nivi Pedersens første store tv-rolle, men hendes cv tæller allerede flere grønlandske filmproduktioner.

Hendes første job i filmbranchen fik hun i 2014, da hun blev tilbudt en rolle i den grønlandske gyserfilm 'Unnuap Taarnerpaafiani' ('Når natten er mørkest'). Siden har Nivi Pedersen arbejdet benhårdt for at dygtiggøre sig inden for filmfaget.

Udover at stå foran kameraet har hun derfor gennem årene ageret alt fra lydmand, klipper, runner og fixer, ligesom hun også har gjort sig som instruktør på flere dokumentarfilm.

- Filmbranchen i Grønland har ikke sindssygt mange midler, så man er nødt til at være en "blæksprutte" og have mange hatte på, når man arbejder på en film. Vi er nødt til at løfte i flok, forklarer Nivi Pedersen.

- I Grønland kan jeg ikke leve af kun at være skuespiller eller instruktør, jeg er nødt til at gøre lidt af det hele. Jeg synes heldigvis, det er sjovt at spille skuespil, men mit eget fokus ligger mere på mit job som dokumentarist og instruktør.

Interessen for filmproduktion spirede særligt, da Nivi Pedersen i 2017 læste på The European Film College i Ebeltoft nær Aarhus. Her producerede hun sin første dokumentarfilm, en film om at skovle sne – et evindeligt gøremål, når man bor i Grønland – og siden har hun stået bag flere filmprojekter.

Nivi Pedersen bor til daglig i Nuuk, Grønlands hovedstad, der huser omkring 17.600 indbyggere. (Foto: © Philip Davali, Philip Davali)

I 2019 instruerede hun i samarbejde med Socialstyrelsen i Grønland en dokumentarfilm om ofre for seksuelt misbrug af børn, én af landet mest tabuiserede samfundsproblematikker.

I filmen 'Pilluarneq Ersigiunnaarpara' ('Lykken skræmmer mig ikke længere') følger man en række grønlændere, der har været udsat for seksuelle overgreb som børn og får indblik i, hvordan fortidens traumer fortsat påvirker deres liv som voksne.

- Jeg gjorde mig mange tanker om, om jeg ville lave den her film, for seksuelle overgreb mod børn er jo et helt forfærdeligt emne, som man ville ønske, man ikke behøvede at forholde sig til. Men i mine øjne er det vigtigt at fortælle den slags historier, så publikum har noget at spejle sig i for at kunne komme videre i livet. Og der er det måske rart, at instruktøren kender til samfundet indefra.

Arbejdet med dokumentaren understregede samtidig én af de udfordringer, man som grønlandsk filmskaber møder, når man skyder film i et af verdens mindst befolkede lande.

- Et af de vilkår, vi har her i Grønland, er, at vi møder hinanden på kryds og tværs. Vi kan møde dem, vi har filmet med nede i Brugsen eller henne i svømmehallen.

- Det sker ikke på samme måde for de udlændinge, der kommer til Grønland for at lave film og dokumentarer og så rejser hjem igen. Det gør det på en måde mere sårbart, og giver os et særligt ansvar for dem, vi filmer med, forklarer Nivi Pedersen.

Du kan se dokumentarfilmen gratis på YouTube her.

Udover 'Borgen' medvirkede Nivi Pedersen sidste år i to andre grønlandske filmprojekter, ligesom hun også har lavet en række podcasts på grønlandsk. (Foto: © Philip Davali, Rtizau Scanpix)

Søger ikke filmroller i Danmark

Store dele af den nye sæson af 'Borgen' er filmet i Grønland, og det danske filmhold har blandt lavet optagelser i hovedstaden Nuuk og i Ilulissat, Grønlands tredjestørste by.

For Nivi Pedersen har mødet med den danske tv-branche under optagelserne, der fandt sted sidste sommer, været både lærerigt, men også overvældende.

- Vi filmede nogle scener i Ilulissat, og da jeg kom hen på settet, tænkte jeg: "Hold da op, det var da et kæmpe set-up". Jeg var virkelig overvældet. Men da vi senere kom til Danmark, indså jeg jo hurtigt, at holdet i Ilulissat blot var en lillebitte produktion i forhold til dér, fortæller Nivi Pedersen med et grin.

Mens Nivi Pedersen selv er født i byen Aasiaat, stammer hendes karakter i 'Borgen', Emmy Rasmussen, fra Ilulissat. Beboerne i de to byer har forskellige dialekter på grønlandsk, og under optagelserne havde Nivi Pedersen derfor stort fokus på at tale med samme dialekt, som folk i Ilulissat oftest gør. - Man kan sige: "Hvorfor bruge tid på det, det er jo maksimalt 56.000, der ligger mærke til det?". Men for mig var det vigtigt, så rollen fremstod så troværdig som muligt, forklarer Nivi Pedersen. (Foto: © Mike Kolloffel, DR)

Men selvom arbejdet med 'Borgen' både har været en lærerig oplevelse for Nivi Pedersen, og samtidig har sikret hende sin hidtil mest profilerede rolle som skuespiller, så har Pedersen, der både taler dansk og grønlandsk, ingen planer om fremover at jage det store gennembrud på den danske film- og tv-scene.

- Jeg har aldrig tænkt på, at jeg specifikt skulle søge danske roller eller udenlandske roller. Det er ikke noget, jeg vil afvise, men det er slet ikke dér, mit fokus er, forklarer hun.

- Jeg bor i Grønland, der er her, jeg har mit liv, og det er her, mit publikum er. Det er her, det folk, jeg repræsenterer og som forhåbentlig kan spejle sig i mine roller, er.

Nivi Pedersens hjerte banker med andre ord helt og holdent for den grønlandske filmbranche. En branche, der de seneste år har været i rivende udvikling og fortsat fostrer flere og flere grønlandske produktioner og lovende filmtalenter.

Ifølge Nivi Pedersen mangler der dog én ting, hvis Grønlands filmmiljø for alvor skal fortsætte sin udvikling: Penge.

- Filmbranchen er centreret i Nuuk, og var jeg ikke selv flyttet til Nuuk, havde jeg aldrig lært alt det, jeg kan i dag eller fået de muligheder, jeg har fået. Men der sidder også folk rundt omkring på kysten, Østkysten og i Nordgrønland, som gemmer på et stort talent, og hvis vi havde flere midler til film, kunne man måske nemmere give dem muligheder for at fortælle deres historier, siger hun og fortsætter:

- Flere penge ville gøre det muligt for os at brede filmbranchen ud og skabe endnu flere filmtalenter, for dem er der mange af. De skal bare have chancen.