Nørrebro-fotos skal ændre på fordomme om bydelen

Den københavnske bydel, Nørrebro, bliver forvandlet til et to og en halv kilometer langt galleri. Det skal rykke ved de mange fordomme om bydelen

Der bliver strøet lidt mere farve ud over hovedstaden, når Copenhagen Photo Festival 2011 forvandler byen til et stort pulserende udstillingsrum, og indtager Nørrebrogade, der bliver til et tre kilometer langt udendørs galleri.

Her skal fotos af hverdagen på Nørrebro være med til at ændre på de fordomme mange har om bydelen som et område med meget uro.

Langs Nørrebrogade er omkring 180 hverdagsritualer foreviget i fotos, der er sat frem i vinduerne på gadens forretninger. "Hverdagsritualer 2200" hedder udstillingen, der er kurateret af fotografen Joachim Ladefoged og gallerist Martin Asbæk. Det er den udstilling, som skal vise et andet Nørrebro.

- Det, som jeg synes er interessant ved den her udstilling, er det, som fotografiet kan her. Det kan sætte fokus på noget andet, end det der normalt er fokus på på Nørrebro. På den her måde kommer Nørrebro på dagsordenen på en anden måde. Normalt, hvis der er et integrationsprojekt, sætter man fokus på de problemer der er, og så glemmer man at tegne det rigtige billede af Nørrebro, fortæller Rasmus Ranum, der er en af arrangørerne af fotofestivalen.

Konfronterer danskerne med fotos

Ideen bag festivalen er at komme ud i det offentlige rum med fotografi og konfrontere danskerne med fotografi og få dem til at forholde sig til foto som kunstart og til de situationer, der er portrætteret. Man har inddraget borgerne ved at få dem til at indsende egne fotos til udstillingen. Og fotos fra borgerne tilfører en udstilling noget helt specielt, mener arrangørerne.

- Jeg synes, man får en alsidighed over for fotografiet, som man ikke har haft før. Jeg synes, det er rigtig spændende, og jeg er rigtig imponeret over så høj kvalitet, der er, siger gallerist og kurator, Martin Asbæk.

Kun få kampklædte politimænd

Arrangørerne har modtaget omkring 600 fotos fra borgere i forbindelse med udstillingen, hvoraf 180 er valgt ud. En del folk indsendte dramatiske billeder af kampklædte politimænd og containere i brand. Men mange af den slags fotos er bevidst blevet valgt fra, fordi de ikke er særlig interessante, mener Martin Asbæk.

- Det er jo også en del af Nørrebro, men jeg synes ikke, det er det, der fylder hverdagen på Nørrebro. Men det er klart, at det er en del af det, og derfor er der enkelte værker, der er valgt ud også, siger festivalarrangøren. Martin Asbæk understreger dog, at arrangørerne ikke har forsøgt at tegne et glansbillede af den københavnske bydel.

Reflekterer over situationerne

Selvom "Hverdagsritualer 2011" er fotos af livet i København, betyder det ikke, at udstillingen ikke er relevant for folk, der ikke kommer fra hovedstaden. Folk udefra kan formentlig bare se nogle andre ting i fotoene, end beboerne på Nørrebro kan.

- De mennesker, der kommer udefra har en anden hverdag, de har nogle andre rammer. Lige så snart de ser nogle situationer, de kan genkende men i nogle andre rammer, så bliver det interessant og får folk til at reflektere over billederne og situationerne, forklarer Rasmus Ranum. Udstilling med geografisk spredning.

Men de danskere, der synes vejen til hovedstaden er lige lang nok, kan alligevel komme til at opleve de 180 billeder. DR Kunstklub har nemlig indgået er samarbejde med Copenhagen Photo Festival om skabelsen af en fælles vandreudstilling, der skal vises forskellige steder i landet. Kunstklubben har i den forbindelse bedt danskere fra alle andre egne i Danmark end Nørrebro om at indsende fotos, der kan indgå i udstillingen, som kommer til at vandre ved siden af "Hverdagsritualer 2200".

Facebook
Twitter