'Noget så simpelt som et lag neglelak fik engang en ung mand til at nikke mig en skalle og kalde mig bøsserøv'

Ny bog samler 1.000 eksempler på had begået mod LGBT+-personer i Danmark.

Bevægelsen Lev og Lad Leve troppede tidligere i dag op i DR Byen for at aflevere bogen med de 1.000 eksempler på had mod danske LGBT+-personer. (Foto: © Morten Bjerregaard, DR)

På torsdag bliver København og Malmø pakket ind i regnbueflag, og der vil være masser af fest og farver 11 dage frem, når LGBT+- og menneskerettighedsfestivalen WorldPride og sportsarrangementet EuroGames finder sted.

Men det er ikke kun liv og glade dage at være LGBT+person i Danmark.

Det er bevægelsen Lev og Lad Leve et lysende eksempel på. Folkene bag bevægelsen har på godt et år samlet 1.000 eksempler på had begået mod LGBT+-personer i Danmark.

Og det er hårrejsende episoder, som folk har været udsat for – bare fordi de insisterer på at være sig selv.

- Man kan læse om folk, der bliver voldtaget, folk, der bliver skubbet i havnen, folk, der får dødstrusler, folk, der bliver mobbet og folk, der overvejer at tage deres eget liv, fordi de oplever så meget had, siger Michael Bjerring, der også kendes som dragkunstneren Mizz Privileze, som er ansvarshavende redaktør på bogen 'Stop hadet nu: 1000 eksempler på had og hvordan vi stopper det'.

Ét af eksemplerne fra bogen kommer fra "Theis": - En mand tog kvælertag på mig på en natklub. Han holdt fast i mig og sagde, at jeg var en klam bøsse, som fortjente at dø. (Foto: © Morten Bjerregaard, DR)

Han og repræsentanter fra Lev og Lad Leve var tidligere i dag taget til DR Byen og flere andre medier i København for personligt at aflevere bogen med de mange eksempler på had rettet mod LGBT+-personer i Danmark.

For de danske medier har en forpligtigelse til at vise, at pride ikke kun er fest og farver – det er også en kampplads, mener Michael Bjerring.

- Vi siger: "Uden pride dør vi", fordi folk tager deres eget liv, da det er så svært at være sig selv i Danmark. Og det tror jeg ikke altid, de danske medier er klar over, når de dækker pride. Derfor giver vi en håndsrækning til medierne, inden de skal dække den forestående WorldPride.

Herunder giver vi dig ti eksempler på det had, som danske LGBT+-personer har oplevet.

Du kan læse meget mere om projektet og alle 1.000 eksempler på stophadet.nu.

1

Jeg er blevet overfaldet, spyttet på og råbt efter. Det værste var nok dengang, jeg blev overfaldet på vej hjem fra byen. Jeg måtte syes i min hage, fik en revne i en kindtand og fik en slem hjernerystelse. Jeg var sygemeldt fra mit arbejde i fire uger. Senere samme år blev jeg udsat for et voldtægtsforsøg, som nu har sendt mig ud i en meget langvarig sygemelding med panikangst, stress og depression.

- Maddie.

2

Noget så simpelt som et lag neglelak fik engang en ung mand til at nikke mig en skalle og kalde mig "bøsserøv".

- Knud.

3

Min kæreste og jeg har oplevet, at der var et voksent menneske, der går flere skridt tilbage, holder sit barn for øjnene og trækker barnet væk, da vi kommer gående med hinanden i hånden i supermarkedet.

- Mio, den/dens.

4

Jeg er vokset op i det sønderjydske, og der gik aldrig mere end en uge imellem, at jeg blev råbt af, slået, skubbet, eller spyttet på af folk på gaden, fordi at jeg var mere "farverig" end de andre.

På et tidspunkt var jeg ved at flytte ind i min nye lejlighed. Jeg stod og løftede flyttekasser ud af min bil, da en bil stoppede op ved siden af mig, og rullede alle vinduerne ned. Så råbte fire drenge, at jeg var et klamt bøssesvin og spyttede efter mig. Alt, jeg gjorde, var bare at tage flyttekasser ud af min egen bil.

På et andet tidspunkt stod jeg og ventede for rødt i et lyskryds. Der stod en ung mand bag mig, og da der kom en bil kørende mod krydset, forsøgte han at skubbe mig ud foran bilen. Jeg nåede til et punkt, hvor jeg var bange for at gå ud foran min dør.

- Oliver 25 år, Sønderborg.

5

Jeg var på en bar sammen med nogle homoseksuelle venner og fik øl, og alt var fint. Da indehaveren fandt ud af, at vi var bøsser, blev vi bedt om at forlade stedet. Det svineri ville han ikke have.

Efter vi var gået ud, gav han tegn til udsmideren, der gik efter os og råbte. Jeg vendte mig om, og så slog han mig i jorden. Det foregik ud for politistationen i Aarhus C. Jeg vågnede op på hospitalet med en kæbe af led og fire brækkede tænder.

Jeg meldte det til politiet, men de henlagde sagen, da de havde spurgt ejeren af baren, og han havde nægtet... Følte ikke, politiet tog det alvorligt.

- Martin.

6

Sidste år, under pride-week i KBH, blev jeg råbt efter af en flok udenlandske fodboldfans. Det skete i Studiestræde ved højlys dag. Jeg var iført lange sorte jeans, t-shirt og denim-jakke – og et par højhælede sorte støvler.

De gik et godt stykke bag mig, så de havde ikke mulighed for at afspærre vejen for mig. De kaldte mig en "fucking faggot", "klam" og "tranny". Fik også kastet en øldåse i min retning, men jeg nåede at komme i sikkerhed på Pride Square, hvor jeg kunne blande mig i mængden.

- Anonym.

7

En aften i 2018 gik jeg med min kæreste i hånden på vej hjem fra stranden. Vi kyssede og grinede og havde det sjovt. En mand kommer op bag os og skubber mig voldsomt, så jeg falder. Min kæreste spørger, hvad han har gang i, og han går videre, mens han kalder os "klamme lebber" og siger "næste gang bliver det værre".

- Emmi.

8

I grundskolen blev jeg hver dag eller hver uge kaldt "lesbisk lammet", fordi mine klassekammerater troede, jeg var "lebbe" eller "trans", som de også brugte som skældsord mod mig.

Pigerne nægtede at klæde om til idræt, hvis jeg skulle være der. De fortalte lærerne, at det var grænseoverskridende, og at jeg kiggede på dem i omklædningsrummet, selvom jeg bare prøvede at overleve og kigge væk for at undgå mere mobning. Lærerne hjalp mig ikke.

Flere gange blev jeg offer for grov vold. Jeg blev skubbet hårdt ind i et skrivebord og slået med knytnæve i ansigtet, så min læbe hævede op og blev blå. Jeg fik også blå mærker på hofterne af at blive skubbet ind i skrivebordet. Mens det skete, råbte drengen fra min klasse, at jeg var klam, og at jeg tændte på pigerne.

En anden gang blev jeg skubbet på isen af ham og en anden dreng, så jeg væltede og fik hjernerystelse. De efterlod mig liggende på isen og sagde: "Fy for helvede, nu ligger lebbefissen og savler."

- Anonym.

9

Jeg arbejder i en børnehave. Der er forældre, der specifikt har bedt mig om ikke at komme tæt på deres barn, fordi jeg er mand og går i feminint tøj.

- Anonym.

10

Som homoseksuel mand kan man komme ud for lidt af hvert. Min partner og jeg har oplevet, at der var sat sedler op i vores opgang, som advarerede de andre beboere om at passe på deres børn, fordi der boede pædofile i bygningen. Beskeden angav ligeledes vores lejlighedsnummer.

- Anonym.