Noma genåbner: Jeg er kun 40 år - jeg kan godt gøre det igen!

Efter at have været lukket siden februar 2017 åbner den anerkendte restaurant Noma igen.

Når en restaurant har prøvet at blive kåret som verdens bedste fire gange og genåbner efter have været lukket i et år, så er forventningerne og presset enormt.

Men halvanden time før dørene åbner hos Noma 2.0, er den, i gastronomiske sammenhænge, verdensberømte chefkok René Redzepi ikke bekymret for, hvad verdens madelskere forventer af ham og resten af personalet.

- Jeg er lidt presset over, at tømrerne stadig er i gang med at sætte brædder på i indgangen. Vi åbner om halvanden time, og vi er stadig i gang med at bygge indgangen, griner han.

Selvom han er vant til pres, så er han stadigvæk lidt nervøs.

Ikke om han og resten af holdet kan levere varen - mere om gæsterne er glade, når de kommer.

Succesen var blevet rutine

Det er cirka et år siden, at restaurant Noma lukkede døren på Christianshavn.

I mellemtiden har der været pop-up-restauranter og researchture verden rundt.

Og i tre et halvt år har planerne om et ny og forbedret Noma rumsteret i hovedet på René Redzepi.

Men hvorfor rive et livsværk, en verdenssucces, ned, for at bygge den op igen?

- Noma 1.0 var blevet en sofa, der var sværere og sværere at komme op fra. Den slags dræber kreativiteten. Så tænkte jeg: Jeg er kun 40 år. Lad os prøve det igen. Så nu gør vi det igen.

Kan man gøre det igen?

- Ja, selvfølgelig! Ellers ville jeg ikke gøre det. Hvis jeg ikke tror på, at med det her projekt bliver vi endnu bedre, så ville jeg ikke gøre det.

Men Noma blev kåret som verdens bedste restaurant fire gange - hvordan kan man gøre det endnu bedre?

- Hvis du går på arbejde og folk hele tiden siger, at du er verdens bedste... For mig, er det det samme som at sige, at én bestemt farve er den bedste i verden. Det er subjektivt. Det er ikke nødvendigvis sandt. Kan vi opnå samme anerkendelse med det her projekt, som det gamle? Muligvis. Jeg tror på, at alt er muligt, siger René Redzepi.

Genåbning glæder turistorganisation

Det er ikke kun køkkenchefen, der er begejstret for genåbningen.

Det gælder også Anders Rosbo, kommunikationschef i VisitDanmark, der er Danmarks nationale turistorganisation:

- I Danmark har vi ikke et Eiffeltårn. Men vi har haft Noma, som har sat os på verdenskortet, gastronomisk set, og det har også løftet resten af gastronomien i landet. Så det er en rigtig god nyhed for turismen, at de åbner igen, siger Anders Rosbo.

Ambitionerne hos personalet på Noma 2.0 er høje. Ligesom forventningerne fra omverdenen.

Drømmen er, at Noma 2.0 skal være det mest kreative, gastronomiske restaurantcenter på jordkloden, fortæller køkkenchef René Redzepi.

- Betyder det, at al vores mad bliver lige så lækkert som en bøf og en brownie? Det ved jeg ikke. Men det skal være et powerhouse af kreativitet, hvor kreativiteten emmer fra alle hjørner og sprækker. Vi er på ingen måde ved målstregen, vi har på ingen måde opnået det, som Noma kan blive til, siger han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk