Noma-kokke får ingen løn

Noma er kåret til verdens bedste restaurant, og gæsterne valfarter til for at betaler tusinder af kroner for maden. Men flere af restaurantens kokke får ingen løn.

Hver eneste aften tryller de for madelskere, der kommer fra hele verden for at smage den eksklusive mad fra restaurant Noma, der holder en menupris på 995 kroner.

Men mange af de kokke, der tilbereder maden på verdens nu bedste restaurant, får ingen løn for deres madkunst.

De arbejder i stedet som såkaldte volontører, altså gratis arbejdskraft. Det bekræfter restaurantens direktør Peter Kreiner overfor tv2.dk.

- Vi har nogle voluntører her. Det svarer til, at jeg under en uges ferie tager ned og sidder på et kontor på en anden stjernerestaurant for at få erfaring. Det svarer til en slags studieophold, forklarer Noma-direktør Peter Kreiner til tv2.dk.

Sker flere steder

Og det er ikke noget særtilfælde, at kokke arbejder gratis på verdens bedste restauranter, enten for at få foden inden for på de bedste steder, eller for at få toprestauranten på cv'et, forklarer madekspert.

- Det er meget normalt at unge kokke arbejder gratis på toprestauranterne. Det er på den måde, alle de dygtige kokke kommer frem i verden. De tager ud i verden og opsøger de restauranter og kokke, som de ser op til, og hvor de ved, de kan lære helt vildt meget, forklarer TV 2s madekspert Svend Rasmussen om fænomenet.

Uanstændigt og unfair konkurrence

Om end det er et kendt fænomen at Noma og andre toprestauranter benytter gratis arbejdskraft, er der dybe panderynker hos kokkenes fagforbund 3F, der peger på, at det ikke er i overensstemmelse med danske arbejdsforhold.

- Det selvfølgelig uanstændigt, at man har folk til at gå og arbejde gratis. Det ligner ikke noget, siger Preben Rasmussen fra 3F.

Han mener desuden, at det er unfair konkurrence overfor de mange restauranter i København, der betaler løn og pension til alle medarbejdere.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter