Nordisk køkken kan slå fransk gastronomi af pinden

Det nordiske koncept kan vinde udbredelse i verden, ligesom det franske køkken, mener madanmelder.

Kåringen af Noma som verdens bedste restaurant betyder, at man andre steder i verden vil kigge mod det kolde nord, for at tage det nordiske madkoncept til sig.

Det mener Politikens madanmelder Helle Brønnum, der tror på, at man rundt om i verden vil bruge det nordiske køkken som gastronomiskforbillede i stedet for at kigge mod eksempelvis Frankrig.

- Når de kigger mod det nordiske køkken, opdager de, at de skal lade være med at kigge efter Frankrig, men i stedet kigge efter deres egne rødder. Det er måske snarere Nomas koncept, de kopierer, men jeg tror også, de kigger på selve det nordiske køkken, fortæller Helle Brønnum.

Gastronomisk forbillede

Det nordiske koncept, som Noma laver mad efter, handler om, at man tager man udgangspunkt i de råvarer, der findes i omgivelserne, og som er enestående for lige det område, gastronomien laves i.

- Hele ideen i Nomas køkken tager udgangspunkt i den natur, der omgiver os. Og de fortolker den på måder, som man nok ikke ville have forestillet sig på en tallerken, fortæller madanmelder og tv-kok, Adam Price.

Også Adam Price mener, at det nye nordiske koncept kan vinde udbredelse. Det er nemlig ikke noget, som begrænser sig til norden, men derimod et koncept som andre lande kan bruge som gastronomisk forbillede.

- Det er jo noget, som kan udnyttes overalt, hvor man befinder sig, i stedet for at vi nu i de sidste par århundreder har vendt os meget mod Frankrig, hvad angår top-gastronomi i Europa. Før ville alle plagiere og lave et fransk køkken, og alle ville have foie gras og trøfler og indkogte fonder, som man lavede dem i Paris. Det nye nordiske køkken er derimod et kig på, hvad der omgiver dig selv, fortæller Adam Price.

Konceptet årsag til kåring

Ifølge Helle Brønnum er det i høj grad det nordiske koncept, som er årsag til Nomas anden topplacering sammen med en køkkenchef med store visioner og ambitioner.

- Noma har en køkkenchef, som er en dedikeret mand med en vision. Han er en sindssygt dygtig håndværker og har en kraftig holdning til, hvor råvarerne skal hentes, og så har han en eksperimenterende nysgerrighed på højde med andre højtrangerede restauranter i verden, siger Helle Brønnum og fortsætter

- Det som gør, at lige han så er nummer et er, at han har et koncept, som ingen andre har, nemlig det nordiske. Og han har en kulturramme at have det i, som gør at det udfolder sig endnu mere tydeligt, end andre restauranter, som ikke har en stram ramme, fortæller Helle Brønnum.

En nordisk ener

Men selvom Noma med netop det nordiske koncept har genvundet titlen som verdens bedste, finder man endnu ikke andre nordiske restauranter på listen over verdens 50 bedste spisesteder. Helle Brønnum kan nu godt forestille sig, at vi de kommende år vil se flere nordiske restauranter på listen og mener, at også flere danske restauranter har potentiale til at placere sig blandt verdens bedste.

- Det har helt klart givet enormt vind i sejlene, at Noma er kommet ind og kommet til tops som nummer et. Men det er jo ikke retfærdighed altid, der gør, om man er med eller ikke. Vi kan godt forvente os, at de kommer med, hvis vi spiller kortene lidt smartere. Jeg forestiller mig, at det er lidt ligesom med Oscar-uddlingen - halvdelen er fodarbejde, lobbyisme.

Hvis man vil med på listen handler det ifølge Helle Brønnum om at gøre sig bemærket og slå sig fast.

- Frankrig brugte jo utrolig mange år på at slå sig fast som gastronomisk forbillede. Det går nok lidt hurtigere i dag, men det kræver altså lidt forankringstid, mener Helle Brønnum.

Facebook
Twitter