Nordisk litteraturpris går til nordmand

Forfatteren Merethe Lindstrøm får Nordisk Råds Litteraturpris i år.

Den norske forfatter Merethe Lindstrøm tildeles Nordisk Råds Litteraturpris 2012 for romanen Dage i Stilhetens Historie.

Hun vinder prisen, fordi hun er i stand til "at fastholde læseren med sin ligefremme stemme", som det hedder i begrundelsen.

- For mig er det en stor anerkendelse og en stor ære. Det var virkeligt ikke noget, jeg havde regnet med. Jeg er utrolig glad, lød det efterfølgende fra vinderen.

Daga i Stilhetens historie handler om et ægtepar, der lever sammen i tavshed. Men denne tavshed dækker over tragiske begivenheder fra fortiden. Som 16-årig fik kvinden et barn, som hun måtte give fra sig, og manden har mistet det meste af sin familie i Holocaust.

Ikke første pris

Det er anden gang, at Merethe Lindstrøm er nomineret til den prestigefulde pris, og det er hendes syvende roman. Tidligere har hun fået udgivet seks novellesamlinger.

Hun er født den 26 maj i 1963 i Bergen, Norge. Hendes debut var i 1983.

Merethe Lindstrøm har modtaget flere priser, blandt andet Tanums Kvinnestipend og Doblougprisen. Også i 2008 blev hun nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris for novellesamlingen "Gjestene".

Rocksanger

Foruden sit forfatterskab har hun også beskæftiget sig som sanger. Hun har sunget med flere rockbands i både Oslo og Berlin.

Hendes bøger er endnu ikke oversat til dansk.

Samtidig med æren ved Nordisk Råds Litteraturpris får hun 350.000 danske kroner.

Facebook
Twitter