Norske anmeldere ser Breivik-stykke som ufærdigt

De norske anmeldere mener, at Breivik-stykket fremstår ufuldendt, da det ikke formår at gøre os meget klogere på massemorderens person.

De norske anmeldere mener, at Breivik-stykket fremstår ufuldendt, da det ikke formår at gøre os meget klogere på massemorderens person. (Foto: Søren Solkær Starbird)

Blot et år efter, at Anders Breivik dræbte 77 mennesker, blev han i går fremstillet på CaféTeatrets scene.

De norske anmeldere forkaster ikke teaterforestillingen, men mener, den fremstår ufuldendt.

- Projektet er for så vidt ærligt nok, det opleves bare ikke som helt færdigt, skriver Norske Dagbladet.

Gør os ikke klogere

For instruktør Christian Lollike var formålet med stykket at forstå Anders Breiviks person, men ifølge Norske Dagbladet er det ikke lykkedes.

- Det danske forsøg gør os ikke meget klogere. Der skrabes på overfalden af en kompleks tragedie. Formen er ikke blevet god nok til at forsvare valget af indhold, skriver avisen.

Vellykket perspektiv

Også NRK ser stykket som ufærdigt, men til gengæld lykkedes det for forestillingen at sætte manifestet i perspektiv til de forholdsvis store masser i Europa, som deler Anders Breiviks menneskesyn.

- "Manifest 2083" er en ufærdig forestilling på mange måder, men den peger på noget vigtigt. Til tider er det ubehageligt, men "Manifest 2083" trykker på nogle knapper. Visheden om, at terroristen ikke er alene, siver sagte ind, skriver NRK.

Mediefri vinkel

Ifølge Norges største avis, VG, viser "Manifest 2083" en mediefri vinkel på Breivik-sagen - både på godt og ondt.

- Stykket prikker til et menneskesyn, som har rystet vores grundvold, og skuespilleren bringes ind i en dimension og et kunstnerisk perspektiv, som du ikke får gennem referater i medierne, skriver VG.

Ingen klapsalver til sidst

Tættest på tragedien kommer stykket dog først ved dets slutning, mener Norske Dagbladet.

- Når stykket er slut, opleves det ikke som en mulighed at klappe af Breivik-skikkelsen på scenen. Så tæt kom det da i hvert fald på tragedien, skriver avisen.

Nyhedsbrev TAG DR.DK KULTUR MED DIG

Få seneste anmeldelser og indblik i musik, film, bøger og kunst - hver torsdag.

Vis alle nyhedsbreve