GRAFIK Er du en typisk northsider?

Er du på vej til weekendens Northside Festival? Læs her, om du kan forvente at gå i et med "luksushipsteren" - livsstilsekspertens bud på den typiske Northside-gæst.

Festivalsæsonen bliver for alvor skudt i gang, når tredagesfestivalen Northside på fredag slår dørene op til festivalpladsen i Ådalen i Aarhus.

Det er i år sjette gang, at danskerne har mulighed for at opleve den aarhusianske musikfestival, som efter åbningen i 2010 har vundet sikkert terræn i det danske festivallandskab.

​Og succesen er ikke nogen tilfældighed.

Ifølge Anders Christiansen, der er livsstilsekspert og strategisk planner hos reklamebureauet Envision, indfødt aarhusianer og fast northsidegænger, så har festivalen nemlig formået at skabe et brand, der rammer træfsikkert ned i en målgruppe, der har manglet lige præcis det, Northside har at byde på.

Han tegner her et billede af den typiske ’northsider’. Kan du mon kende dig selv eller dine venner på beskrivelsen?

Intet overladt til tilfældigheder

Anders Christiansen beskriver northsideren som en person, der har totalt styr på tilværelsen og på, hvordan han eller hun opfattes af sine omgivelser – det vil han i hvert fald gerne udstråle.

- Den typiske northsider er jo ham her luksushipsteren eller hipster ”light” typen. Det er ham, der var smart og urban for nogle år siden og nu er blevet for komfortabel til at sidde på stenbroen eller Roskilde Festival. Han vil gå på festival, hvor der er pænt og nydeligt, fortæller Anders Christiansen og uddyber:

- Han er typen, der har det pæne tøj fra dyre, etablerede mærker som Wood Wood og Ralph Lauren og de obligatoriske Rayban-solbriller med på festival. Manden har fuldskæg og kvinden Hunter-gummistøvler – hun vil nemlig gerne blende ind i festivalmiljøet ved at gå i gummistøvler, men det er de pæne, dyre af slagsen, som helst ikke må blive beskidte.

- I forlængelse heraf skal tøjet være lidt slidt med vilje, og looket skal være tilfældigt uden at være det. Man er ikke rodet og uvasket som på Roskilde.

Luksusdyr og feinschmecker

Anders Christiansen beskriver sig selv som stereotyp northsider. Han har været på festivalen fire gange, og han kan godt kende sig selv i den typiske festivalgænger, som han selv beskriver. Han bemærker, at man på Northside godt kan komme til at se sine egne åndssvagheder, fordi man her omgås mange af de samme mennesker.

- Northsideren er et større luksusdyr end dem på eksempelvis Roskilde Festival og Smukfest, og han vil gerne betale mange penge for en økologisk gourmethotdog og luksusøl, for det er en del af hans image.

- Han vil gerne give udtryk for at være en rigtig feinschmecker og har ikke noget imod at give mere for noget, end det i virkeligheden er værd, fordi det er en del af fortællingen om, hvem han gerne vil være, fortæller han.

Den veluddannede, kreative byrotte

Ifølge Northside Festivals egne publikumsundersøgelser, så har halvdelen af festivalgængerne en lang videregående uddannelse, og kun en fjerdedel er stadig studerende. I øvrigt kommer mere end 80 procent fra enten Aarhus eller København, og langt størstedelen fra førstnævnte.

Ifølge Anders Christiansen skyldes det, at festivalen appellerer til en særlig gruppe af veluddannede mennesker, som går op i hvilke signaler, de sender. Northsideren kommer fra den kreative klasse, som findes i de store byer, og så er han så komfortabel, at han gerne vil kunne tage hjem og sove i sin egen seng, når musikken er slukket.

- Den stereotype northsider er veluddannet og færdig med at studere, så han har økonomien i orden og er blevet lidt mere magelig, fortæller han og fortsætter:

- Der er ingen sparementalitet og snusfornuft hos ham – her gælder mottoet ”Kvalitet frem for kvantitet”. Pris er ikke et issue, for det er jo en dyr festival, som han bevidst har valgt til. Der drikkes champagne i stor stil, og man går i Rom & Cigar-baren og køber det på øverste hylde. Skal der være fest, så lad der være fest!

Festival på komprimeret tid

Anders Christiansen forklarer, at det har noget at gøre med, at målgruppen har manglet den her mulighed for at gå på festival på komprimeret tid. Det giver et andet budget, at man kan gå på festival i en weekend i stedet for en uge, så man stadig har tid til at gå på arbejde eller være småbørnsforælder.

- Der er også en del, der har børn med, for de har ligesom nået den alder. På Northside er det ikke usædvanligt at se barnevogne eller børn med hovedtelefoner på. For det unge, smarte forældrepar er det her en mulighed for dem for at komme ud, uden at man river en hel uge ud af kalenderen.

Stemmer på de idealistiske yderpartier

Når den typiske northsider så er kommet hjem fra festivalen og i næste uge skal i stemmeboksen til folketingsvalget, så kan han ifølge Anders Christiansen meget vel finde på at sætte sit kryds ved enten Alternativet eller Liberal Alliance.

- Han er tiltrukket af de her yderpartier, som er meget idealistiske og moderne i deres udtryk. Det er partier med unge budskaber til en ung målgruppe, der gerne vil ændre verden, groft sagt, men på to forskellige måder.

Den stereotype northsider kan nemlig godt lide at se sig selv som en, der er noget særligt og ikke den samme som ’alle de andre’ – både hvad angår stil, musiksmag og politisk overbevisning:

- Northsideren ser sig selv som anderledes fra mængden og i opposition mod det etablerede – om det så er de gamle partier eller de gamle festivaler. Han definerer sig selv som modsætningen til ’mudderet’, fortæller Anders Christiansen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk