Fra drøm til dundersucces: Sådan blev Northside til en af Danmarks største festivaler

En drøm i Los Angeles blev på få år til en af Danmarks største festivaler. Mændene bag den århusianske festival fortæller, hvordan det lykkedes – trods problemer.

Publikum opdagede hurtigt Northside, og festivalen har derfor haft svært ved at følge med de første år. Her ses første række til Wu Tang Clans koncert på festivalen sidste år . (Foto: © Simon Skipper, Scanpix)

Brian Nielsen er begejstret. Faktisk er han helt oppe at køre den mandag morgen i 2008 på hotellet i Los Angeles.

Weekendens oplevelser på den californiske festival Coachella har sat gang i tankerne.

Navne som Prince, Kraftwerk og Portishead har fyret den af i solen, og festivalens installationskunst har gjort et stor indtryk på danskeren.

Ved morgenbuffeten møder Brian Nielsen chefen for booking- og festivalselskabet FKP Scorpio, Folkert Koopmans. De kender hinanden fra en række turneer i Europa og falder i snak.

- Så vi sidder og deler nogle af de oplevelser, vi hver især har haft med festivalen, og så er det, jeg siger: Man burde da lave sådan noget her i Danmark, for det er da for fedt.

Hvorfor lige en festival i Aarhus?

Folkert Koopmans er lidt loren ved ideen.

For Gud, hvor er der mange, der har præsenteret ”fantastiske” ideer til musikarrangementer for ham igennem årene.

Men Brian Nielsen kan ikke slippe ideen om en festival med kendte, udenlandske indienavne.

Det er otte år siden nu.

I juni 2010 åbner de Northside Festival som en endagsfestival med danske navne som Nephew og Mew på plakaten og 5000 solgte billetter.

I dag lukker Northside 35.000 mennesker ind på festivalpladsen til tre dage med koncerter med hovednavne som Beck, Iggy Pop, Lukas Graham og Duran Duran.

 • Folkert Koopmans er en erfaren herre, da han er med ind over 20 europæiske musikfestivaler udover Northside. Derudover arrangerer han også koncerter gennem sit bureau FKP Scorpio. (Foto: © FKP Scorpio, Pablo Heimplatz)
 • Brian Nielsen er manden bag både Northside og Tinderbox. Han er tidligere booker og manager for en række danske bands. (© Down The Drain Production)
 • Flemming Myllerup er medejer af Northside og står blandt andet for meget af det praktiske i forbindelse med festivalen.
1 / 3

Kigger misundeligt på Herning og Horsens

Ideen om en festival i Aarhus opstår egentlig nogle år tidligere end Coachella.

Brian Nielsen og Flemming Myllerup sidder hjemme i Aarhus og arrangerer koncerter gennem deres bookingbureau Skandinavian.

De synes, Aarhus mangler noget.

Herning har på det tidspunkt planer om at få en ny multiarena, og på en mark i Horsens danser og synger verdensstjernen Madonna foran 85.000 publikummer.

I Jyllands hovedstad kigger man halvmisundeligt på de to mellemstore jyske byer.

Her er der ingen udsigter til en århusiansk arena eller en koncert med en af verdens bedst sælgende popstjerner.

5000 mennesker køber billet til den første udgave af Northside, der holdes på Tangkrogen ved Aarhus Havn. Året efter flytter festivalen til Ådalen, der er et større område. (Foto: © Axel Schütt, Scanpix)

Til gengæld er der mellem 40-50.000 studerende.

- Vi syntes, det ville være pissesjovt og interessant at lave noget mere end kun at lave koncerter. Der var en lyst og en tro på, at vi kunne dække et behov og skabe en identitet for den rytmiske scene i Aarhus med masser af unge mennesker, siger Flemming Myllerup, der er medejer af Northside.

Det med at sætte et band op på scenen er ikke nyt for hverken ham eller Brian Nielsen. Men at få alt det praktiske uden for scenen til at fungere på en festival har de ingen erfaring med.

Festival i hovedet døgnet rundt

Ideen om Northside ruller dog først efter Folkert Koopmans og Brian Nielsens møde i Los Angeles.

- Brian tænkte på festival hele tiden – også når han sov og spiste. Hver eneste gang jeg mødte ham, havde han tusindvis af ideer, siger Folkert Koopmans.

Han har selv taget skridtet fra at være booker til at lave festivaler, så han ved, det er svært at lave en festival fra bunden.

 • Northsides plakat for 2010. Kun danske bands spillede på festivalens første år. (© Northside)
 • Northside fik i 2011 for første gang udenlandske bands på plakaten. Blandt andre Band of Horses, Editors og Elbow. (© Northside)
 • I 2012 skruer Northside op for de udenlandske navne. Blandt andet med Justice, Snow Patrol og The Hives. (© Northside)
 • I 2013 vender bøtten for alvor. 30.000 gæster besøger Ådalen under Northside, og festivalens overskud når nye højder. (© Northside)
 • Koncerten med Robyn og Röyksopp får stor ros af flere anmeldere. Festivalen har dette år 35.000 besøgende, hvilket er ny rekord. (© Northside)
 • Sidste sommer var Grace Jones og Wu-Tang Clan blandt andet på plakaten. Besøgstallet ligger igen i 2015 på 35.000. (© Northside)
 • Northside viser igen i år, at festivalen satser på de mere kendte indiebands samt store navne, der samler. Det ses blandt andet med navne som henholdsvis Beach House og Duran Duran.
1 / 7

Men Brian Nielsen er fast besluttet på at skabe en festival. Ikke primært for pengenes skyld, men fordi han drømmer om at skrue en fed musikfest sammen.

- Han var så detaljeret om alt: Hvilken form for musik, der skulle være, og hvordan backstage-området skulle se ud. Han havde planer om vinbarer, whiskybarer og cigarbarer. Det var dét, der overbeviste mig, siger Folkert Koopmans.

Så bookingchefen beslutter, at FKP Scorpio skal skyde penge i Northside. For Aarhus er næppe noget dårligt bud på en festivalby.

"Vi havde sat nøglen i tændingen"

Brian Nielsen hiver fat i Nephew, som han kender gennem bookingbureauet. Bandet vil heldigvis gerne være med på den første festival.

Northside-holdet kommer til gengæld for sent i gang med at bejle til de udenlandske navne. Faktisk overvejer de ligefrem at udskyde den første festival et år.

- Men vi kunne mærke, vi havde sat nøglen i tændingen og ikke kunne lade være. Vi skulle i gang og have noget erfaring. Vi havde ikke lyst til at vente et år, så vi satte et dansk program, siger Flemming Myllerup.

Så Nephew får i juni 2010 selskab af danske Mew, Turboweekend, Selvmord og Veto på det mindre grønne område Tangkrogen ved havnen i Aarhus.

Men ikke alt går som planlagt på den første Northside Festival. Regnen siler ned, og festivalen står med over en million kroner i minus efter endagsfestivalen.

- Det kan godt være, vi er erfarne koncertarrangører, men vi var ikke erfarne festivalarrangører, siger Flemming Myllerup.

Den århusianske rapper L.O.C. og resten af gruppen Selvmord optræder på første omgang af Northside Festival lørdag den 19 juni 2010. (Foto: © Axel Schütt, Scanpix)

Gør ikke som de kloge ville have gjort

Men mændene bag Northside mister på ingen måde modet. De er med på, at det tager tid at starte en festival.

Faktisk skruer de op for ambitionerne. Nu har de jo også øvet sig.

Og med den nye placering i Ådalen, hvor festivalen stadig holder til, finder festivalen ”en ret fed plads”, som Brian Nielsen siger.

- Den kloge ville nok have sagt, at vi skulle gøre det lidt mindre i 2011, men vi gjorde det dobbelte og fik udenlandske bands med og kørte det over to dage, siger Flemming Myllerup.

Så de to danskere får takket være deres samarbejde med Folkert Koopmans og Mads Sørensen fra københavnske Beatbox booket en række kendte udenlandske navne som Band of Horses, Elbow og White Lies.

Med andre ord ”nye og friske navne, der allerede havde bevist sig i Danmark”, som Brian Nielsen formulerer det. Sikre navne, kunne man også kalde dem.

Northside halter bagefter sit publikum

Publikum er overordnede begejstrede.

I hvert fald strømmer de til i et antal, som hverken festivalen, Brian Nielsen eller Flemming Myllerup ikke engang havde turdet håbe på.

De føler, de og resten af Northside-holdet halser efter publikum. Festivalen løber tør for både mad og øl i 2011, vandtrykket er for lavt i toiletterne, så de ikke kan skylle ud.

- De første tre til fire år følte vi, at vi var et skridt efter udviklingen. Vi fandt ud af, at vi havde sat gang i noget, som løb hurtigere, end vores eget tempo, siger Flemming Myllerup.

 • De første gæster ankommer i solskin via stien Caminoen til Northsides festivalplads i Ådalen i 2013. (Foto: © Flemming Krogh, Scanpix)
 • Lørdagen bliver til gengæld våd. Her ses første række til koncerten med Alt-J i 2013. (Foto: © Flemming Krogh, Scanpix)
 • Northside fokuserer meget på økologi. Her ses folk i kø til en kop kaffe. (Foto: © Flemming Krogh, Scanpix)
1 / 3

Tilfreds - men drømmene fortsætter

Men det er først i 2013, at festivalen for alvor giver jackpot. Både med program og økonomisk.

- I 2013 rammer vi den med Arctic Monkeys, The Flaming Lips, Portishead og ikke mindst Nick Cave. Det var med til at sætte flaget og var et af de første år, hvor vi virkeligt fik fat, siger Brian Nielsen.

I dag sidder han som en tilfreds mand. Festivalen har sikret sig navne som Iggy Pop og Lukas Graham, nærmer sig udsolgt og vejrudsigten ser rimelig ud.

Men Brian Nielsen har stadig drømme:

- Musikalsk set vil jeg prøve at sigte en smule højere med lidt større navne. Jeg er ikke bange for at sige, at vi vil enormt gerne have Radiohead på programmet næste år, hvis det kan lade sig gøre.