Northsides talsmand: Publikum skal lære at tie stille når musikken spiller

Der er stor tilfredshed hos Northside efter årets festival. Men også en løftet pegefinger til de festivalgæster, der snakker for meget under koncerterne.

John Fogde, talsmand for Northside, er tilfreds med årets festival. Dog kan publikum godt blive bedre til at tie stille under koncerterne, mener han. (Foto: Axel Schütt © Scanpix)

Der er nok at se til i Ådalen i dag efter tre dages musikfestival. Scenerne skal pilles ned, hegn skal flyttes og alt konfettien fra Duran Duran-koncerten skal fjernes.

Alligevel er der allerede kommet gang i salget af billetter til næste år Northside. Billetterne blev sat til salg klokken 10 her dagen derpå – og det føles både lidt sært men også godt, fortæller festivalens talsmand John Fogde:

- Det er virkelig dejligt, at folk her ikke engang et døgn efter, at Beck er klappet af scenen, er klar til at købe billet til næste år. Det er fantastisk, at folk allerede kigger frem.

Mandag er den store oprydningsdag på Northside, der i dag er ved at blive pillet ned efter tre dages festival. (Foto: Marie Ravn Nielsen © dr)

Landets første kontantløse festival

Han er i det hele taget godt tilfreds med årets festival, der lokkede 30.000 mennesker til Ådalen.

- Jeg er meget, meget tilfreds – helt usædvanligt tilfreds faktisk. Vi har fået rigtig mange positive tilbagemeldinger både fra publikum, de frivillige og vores samarbejdspartnere, siger han.

Han glæder sig blandt andet over, at det lykkedes Northside at blive Danmarks første kontantløse festival – og at det gik så smertefrit.

- Det spillede bare. Betjeningen blev hurtigere på den måde, og så giver det den bonus, at de frivillige ikke behøver at håndtere de mange kontakter, siger talsmanden.

Northside droppede i år alle kontanter på festivalen. Der kunne kun betales med kort i boderne, men det nye tiltag gik godt, oplyser Northside. (Foto: Flemming Krogh © Scanpix)

Ikke udsolgt - men mere albuerum på pladsen

En anden årsag til den hurtigere betjening i år kan være, at der ikke var udsolgt til årets Northside.

30.000 gæster havde købt billet, men der var ligesom sidste år sat 35.000 til salg. Det gav dog den positive bivirkning, at der var mere albuerum på pladsen:

John Fogde fik i weekenden mange positive tilbagemeldinger på festivalens nye droneoptagelser, som publikum - blandt andet til Beck-koncerten - kunne se via storskærmene. (Foto: Frederik Højfeldt Nielsen © dr)

- Det har naturligvis givet publikum lidt af en luksusoplevelse, at der har ikke været kø, og at de har haft mere plads at boltre sig på. Men det er klart, at vi har en ambition om at få udsolgt, siger John Fogde og fortsætter:

- Festivalmarkedet er konstant voksende, og vi er godt klar over, at der kan være år, hvor det går mindre godt. Når det er sagt, så synes jeg, at 30.000 er et godt resultat.

Snakkesaligt publikum får kritik

John Fogde peger i den forbindelse på, at det har givet lidt mere luft ved den mindste scene, P6 Beat Stage, hvor bands som Phlake og Velvet Volume i år ellers har samlet mange mennesker.

Dermed var der færre, der gik forgæves til de populære koncerter. Tidligere år har det nemlig været nødvendigt at stoppe for adgang til området.

På de store scener spillede navne som Iggy Pop, Duran Duran, Jake Bugg, Jamie xx, Beach House, The Minds of 99 og Sigur Rós.

Og særligt ved sidstnævnte koncert var flere anmeldere ude med kritik – ikke af bandet, men af det lidt for snakkende publikum.

"Tal færdig inden koncerten"

Festivalens talmand har godt selv lagt mærke til publikums begejstring for at sludre under musikken, men han ser det ikke som en særlig Northside-tendens.

- Jeg synes, det er helt forkert at sige, at det er mere udtalt på Northside end andre steder. Jeg oplever det rigtig mange steder på andre festivaler og spillesteder, så jeg ser det mere som en generel tendens, siger han.

Hvad man skal gøre ved det, er dog svært at sige. Men irriterende, det er det, mener John Fogde.

- Det er ærgerligt både for de optrædende og de publikummer, der gerne vil høre koncerten. Så jeg kan kun opfordre folk til at få talt færdigt inden koncerterne.

Publikum til Duran Duran-koncerten blev badet i konfetti søndag aften på Northside. (Foto: Helle Arensbak © Scanpix)

Og hvordan ser det ud med jeres regnskab, der ikke er blevet afleveret til Erhvervs- og Selskabsstyrelsen, sådan som Ekstra Bladet skrev i fredag?

- Det ryger afsted i denne uge. Jeg kommenterede ikke på det, fordi historien blev plantet på vores åbningsdag. Så gider jeg ikke gå ud og kommentere på en ikke-historie om regnskabet, der er i gang med at blive sendt afsted, siger John Fogde.

Northside holdes igen i Ådalen næste år i dagene 9. til den 11. juni. Der er – naturligt nok – endnu ikke meldt nogle bandnavne ud.