Notat: Fem danske kunstnere har været truet livet

Yahya Hassan er blot én af fem danske kunstnere, der er blevet truet på livet på grund af deres udtalelser.

Yahya Hassan kom i 2013 i alle medier, da han udgav sine digte. Men opmærksomheden affødte også trusler på livet. (Foto: Rikke Carlsen)

Fem danske kunstnere har ifølge politiets oplysninger modtaget trusler på livet på grund af deres ytringer og arbejde. Det viser et notat fra Justitsministeriet, som Politiken har fået aktindsigt i.

Det fremgår af notatet, at to af de truede kunstnere er Yahya Hassan og Firoozeh Bazrafkan, der har været en stærk kritiker af islam.

De to navne blev allerede nævnt af justitsminister Karen Hækkerup (S) under et samråd i Retsudvalget i december. De øvrige navne i notatet har Justitsministeriet overstreget, men ifølge ministeriet er der tale om yderligere tre personer, skriver Politiken.

LA: Demokratisk problem

Det er Dansk Folkepartis Peter Skaarup, der gennem Retsudvalget har bedt Justitsministeriet om en opgørelse, efter at Karen Hækkerup under samrådet i december nedtonede omfanget af trusler mod danske kunstnere.

Dengang sagde hun til Folketingets Retsudvalg, at der ikke er noget, der tyder på, at der er tale om et udbredt problem herhjemme.

Liberal Alliances Merete Riisager, som dengang indkaldte justitsministeren til samrådet, anser det dog for et demokratisk problem, at der er fem navngivne kunstnere, som politiet betragter som truede.

- Vold er effektivt, og trusler om vold kan virke adfærdsregulerende på mennesker. Jeg synes, det er på tide at overveje, om vi skal straffe den slags anslag mod ytringsfriheden hårdere, siger Merete Riisager til Politiken.

Professor frygter udvikling

Jacob Wamberg, professor i kunsthistorie ved Aarhus Universitet, frygter en udvikling i retning af flere dødstrusler mod kunstnere.

- Det er noget forholdsvis nyt. Vi ser det nu hos islamistiske grupper, men jeg kunne forestille mig, at vi også i fremtiden vil se kunstnere blive angrebet af ekstreme vestlige højregrupperinger, siger han til Politiken.

/ritzau/

Facebook
Twitter