Notre Dames organister ånder lettede op: Frankrigs største orgel overlevede brand

Så snart orgelet er renset for støv og sod, står Notre Dames organister klar til at spille på det igen.

Organisterne i Notre Dame har siden mandagens brand i katedralen været bekymrede for dens orgel. (Foto: Eric Feferberg © Scanpix)

- Jeg troede, at hvis orgelet blev ødelagt, ja, så var det en del af mig, der blev ødelagt.

Sådan lyder ordene fra den 38-årige organist Vincent Dubois, der er en af de få musikere, der spillede fast på det store orgel i Notre Dame.

Siden den ødelæggende brand i katedralen mandag aften har Notre Dames ansatte organister været bekymrede, men nu viser det sig, at orgelet ser ud til have klaret flammerne uden de store skader.

- Instrumentet skal støves helt af, også indeni, og renses for sod, siger en lettet Vincent Dubois til nyhedsbureauet AP.

Musikeren spillede første gang på Notre Dames orgel, der er et af Frankrigs største takket være sine 8.000 orgelpiber, da han var teenager.

Så instrumentet i den verdenskendte katedral er noget helt særligt, siger han:

- Det er en lang kærlighedshistorie. At høre lyden af dette instrument i denne magiske bygning forvandler på en måde en mand, fortæller Vincent Dubios.

Artiklen fortsætter under billedet.

Sådan så orgelet i Notre Dame ud inden branden. (Foto: Godong © Getty Images)

Troede ikke på alarmen

Det var dog ikke ham, der spillede på det store orgel, da branden brød ud mandag. Det gjorde derimod kollegaen Johann Vexo, der er en af de andre faste organister i kirken.

Da alarmen gik, opstod der dog tvivl blandt dem, der befandt sig i kirken til aftengudstjenesten, om der virkelig var fare på færde.

- Vi var alle sammen overraskede over alarmen. Det var første gang, vi hørte den i Notre Dame. Jeg troede bare, at der var opstået en fejl i alarmsystemet, siger Johann Vexo til AP.

Hvornår de to igen kan få lov til at spille på orgelet, er dog usikkert. Første prioritet lige nu er at få beskyttet selve katedralen, så den ikke tager skade af vejret.

Men så snart det igen bliver muligt at spille på orgelet, står organist Johann Vexo til gengæld klar.

- Jeg vil sige, at det virkelig er instrumentet til alle superlativer, siger Johann Vexo og roser orgelets lyd, der 'har en utrolig poesi og samtidig fænomenal magt i sig'.

Det nuværende orgel i Notre Dame blev bygget af Aristide Cavaille-Coll i slutningen af 1700-tallet og er et af verdens største. Han har også bygget orgelet i Jesuskirken i København.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk