(Foto: Sebastian Stokkebo Sørensen © DR)

Nova på 21 har en helt særlig evne til at 'se' mennesker: 'Det handler om at bruge sin empati'

Nova Hansen brillerer med sin evne til at læse mellem linjerne i 'Danmarks bedste portrætmaler'.

Afgørelsens time nærmer sig.

På tirsdag skal "Danmarks bedste portrætmaler" 2021 kåres, og 21-årige Nova Hansen er blandt de tre finalister.

Hun sikrede sig nemlig en finaleplads i DR1-programmet i overbevisende stil, da hun i denne uge imponerede dommerne med sit portræt af Lina Rafn.

- Nova har formået at levere et portræt, som er ud over det sædvanlige. Så vi ikke bare genkender Lina én til én, vi genkender også hendes energi. Både hendes viljestyrke og hendes helt fantastiske kropskontrol, sagde dommer Jesper Elg blandt andet om Nova Hansens portræt af Infernal-frontkvinden. (© Mastiff)

- Det er fuldstændig sindssygt, at jeg er med i finalen. Det er... wow! Så skønt, sagde en trippende og tydeligt opløftet portrætmaler lige efter afgørelsen.

Finaledeltagelsen i 'Danmarks bedste portrætmaler' er den foreløbige kulmination på Nova Hansens malerkarriere. Og når man rammer en milepæl, kan det give god mening at mindes det sted, hvor det hele begyndte. For Nova Hansens vedkommende er det i barndomshjemmet.

For hendes far var illustrator, og hun beskriver sig selv som "fars pige", så naturligvis ville hun gøre ham kunsten efter.

Inspireret af sin far begyndte hun at tegne og male, og hun har aldrig lagt penslerne fra sig igen.

Men sideløbende med, at hendes malertalent spirede, blev forholdet til faderen også mere kompliceret.

Dr.dk har mødt Nova Hansen til et interview om at vokse op med misbrug tæt inde på livet.

 • I 'Danmarks bedste portrætmaler' har dommerne særligt rost Nova Hansen for hendes intuitive evne til at fremkalde sine modellers psykologiske lag på lærredet. Portrætmaleren formår ikke bare at fange modellernes udseende, men formidler også deres personlighed gennem sin pensel, mener de. Men hvorfra stammer den færdighed? (Foto: Sebastian Stokkebo Sørensen © DR)
  1 / 9
 • Nova Hansen fortæller, at hun er et socialt væsen. Hun elsker at møde nye mennesker, og det er en fordel, når man skal portrættere en fremmed på fire timer. Det handler om at bruge sin empati og forestillingsevne til at "tune ind" på sin model, fortæller hun. Og netop den evne er måske særligt udviklet hos hende, for hun har været nødt til at observere og aflæse andre igennem sin barndom. (Foto: Sebastian Stokkebo Sørensen © DR)
  2 / 9
 • For da Nova Hansen var 12 år, gik hendes far ned med stress. Han kunne ikke sove om natten og begyndte at symptombehandle med alkohol, hvilket udviklede sig til et misbrug. - Hele familiedynamikken ændrede sig og blev usund på mange måder. For mig betød det, at jeg tilsidesatte mig selv rigtig meget og havde følehornene ude. Er han sur nu? Er min mor sur nu? Jeg distancerede mig meget fra mig selv for at kunne være i det, siger Nova Hansen, der i dag bor i en lejlighed i Sydhavnen i København sammen med en veninde. (Foto: Sebastian Stokkebo Sørensen © DR)
  3 / 9
 • - Jeg har været meget vred på min mor, min far og på mig selv. Det er jeg til dels stadig. Men jeg arbejder med det hos min psykolog. Når man har haft misbrug tæt på sig, er det noget, man skal arbejde med resten af livet. Det er en svær pille at sluge. (Foto: Sebastian Stokkebo Sørensen © DR)
  4 / 9
 • Nova Hansen arbejder på et stort maleri. Det forestiller to af hendes veninder, der sidder sammen i Enghaveparken på en sommeraften. Da hun var yngre, følte hun en stor skam over at have misbrug tæt inde på livet. Men der er ingen grund til at skamme sig, mener hun i dag. - Vi kender alle sammen en, der ikke passer ind i samfundet, eller som er blevet syg. Der er ingen, der bærer skyld. (Foto: Sebastian Stokkebo Sørensen © DR)
  5 / 9
 • Tidligere i livet oplevede Nova Hansen, at hendes familiehistorie gjorde hende pessimistisk. Men med tiden fandt hun ud af, at den indstilling ikke gavnede hende. - Jeg har været meget ked af det. Og det er også vigtigt at være - bare ikke hele tiden. Man må tage det sure med det søde og acceptere, at det er sådan her, det er. Og så er det fedt at bruge de her følelser til noget. At mærke sig selv og hinanden og at kanalisere dem ud i de ting, man laver, siger Nova Hansen. (Foto: Sebastian Stokkebo Sørensen © DR)
  6 / 9
 • Nova Hansen maler mest med akryl- og akvarelmaling. Men i januar tilføjede hun endnu et medie til sit repertoire: tatoveringsblæk. - Det er ikke noget, jeg ville anbefale nogen som helst andre at gøre, griner hun og fortæller, at hun har lavet flere af de tatoveringer, hun har på armen, selv. - Det var lidt svært. Både at finde den rigtige vinkel, men også fordi man ligesom skal strække huden ud med den ene hånd, samtidig med at man fører nålen med den anden. (Foto: Sebastian Stokkebo Sørensen © DR)
  7 / 9
 • I dag er Nova Hansens far ædru. Han bor på et herberg og venter på at få tildelt en lejlighed. Nova Hansen taler tit i telefon med ham, og de kører ture sammen fra tid til anden. - Jeg har et godt forhold til ham, og jeg er virkelig glad for at have ham som min far. Selvom han i nogle perioder ikke har føltes som en far, fordi han er syg, siger portrætmaleren, der tydeligt kan mærke, at hendes far er stolt af hende. - Hver tirsdag siger han: "Nu har vi set programmet på kollegiet." Han er rigtig stolt. Og han har heldigvis humor, smiler hun. (Foto: Sebastian Stokkebo Sørensen © DR)
  8 / 9
 • Selvom Nova Hansen har haft nogle svære teenageår, er hun glad for sine forældre. - Mine forældre har været rigtig dumme, men de har også været rigtig kloge. De har været gode til at støtte mig i, hvem jeg gerne ville være. Og de har altid villet mig det bedste. Det har jeg altid kunnet mærke. (Foto: Sebastian Stokkebo Sørensen © DR)
  9 / 9
Facebook
Twitter