Tema Oscar 2016

Nu er det slut med ”tak til” i Oscar-talerne

BAGGRUND Oscar kæmper for at holde på seerne. Men at ændre på takketalerne får ikke flere folk til at følge med i den store prisuddeling, lyder det fra filmekspert.

Kate Winslet sendte en takkehilsen til sin far, da hun vandt prisen som "Bedste Skuespillerinde" i 2009. (Foto: Gary Hershorn © Scanpix)

Tak, tak og atter tak.

Er der et ord, der går igen, når de gyldne Oscar-statuetter bliver uddelt, er det ”tak”.

Ofte er det mor, far, børnene, agenten, instruktøren, medspillerne og gud, der får en særlig tak fra scenen. Men det skal der ændres på i år.

Showets producenter har nemlig besluttet, at alle de nominerede skal aflevere en liste med alle de personer, de gerne vil takke, inden Oscar-uddelingen den 28. februar i år.

Oscar 2016

Årets Oscar-uddeling fandt sted 28. februar 2016 i Dolby Theatre i Los Angeles. 'Spotlight' vandt hovedprisen som årets film. 'Mad Max: Fury Road' hev hele seks af de eftertragtede statuetter hjem, mens storfavoritten 'The Revenant' løb med tre - for bedste fotografering, bedste instruktør og bedste mandlige hovedrolle, der gik til Leonardo DiCaprio. Ingen af de to nominerede danske film vandt.

Gå til tema

Hvis de så vinder, vil navnene køre i bunden af fjernsynsskærmen, og på den måde kan vinderne i stedet bruge deres 45 sparsomme takketale-sekunder på at fortælle en god anekdote eller komme med et opløftende budskab.

Det er et lille element i en enorm forandringsproces, Oscar-uddelingen er ved at gennemgå i disse år. Showet er ikke så populært, som det engang var, og derfor har det mistet både reklamekraft og momentum

søren høy, filmekspert

Det var producenten David Hill, der med et glimt i øjet redegjorde for de nye takke-regler under den årlige før-Oscar-middag for de nominerede, og de blev ifølge The Wall Street Journal mødt med grin fra middagsgæsterne.

Men ifølge filmekspert Søren Høy, der har dækket prisuddelingen i mange år, er der alvor bag de nye takke-regler, selvom de umiddelbart kan virke som en spøjs kuriositet.

Oscar bløder seere

Producenterne vil for alt i verden ikke kede de amerikanske seere, som i de seneste årtier er begyndt at zappe væk fra uddelingen, og derfor gør de alt for at luge ud i de kedelige dele af showet.

- Det er et lille element i en enorm forandringsproces, Oscar-uddelingen er ved at gennemgå i disse år. Showet er ikke så populært, som det engang var, og derfor har det mistet både reklamekraft og momentum. Derfor vil man ændre på produktionen af showet, så det bliver mere strømlinet, siger han.

Sådan ser de Oscar-nominerede ud i år. (Foto: Image Group LA © Scanpix)

Siden 1998 har prisuddelingen år efter år mistet seere i USA. Sidste år så blot 36,6 millioner amerikanere ifølge Variety med, og det er det laveste seertal, showet har haft i seks år.

Det er et problem for prisuddelingen, som ifølge Søren Høy omsætter for mere end 100 millioner dollars – næsten 700 millioner kroner.

Oscar er gået fra at være en familie-begivenhed til en begivenhed for film-feinschmeckerne. Der er ofte flere seere inden selve showet, når der bliver sendt live fra den røde løber

søren høy, filmekspert

- Oscar-producenterne laver en masse målinger af showet. Hvis der er mange seere, som synes, at takketalerne er for lange, så laver de dem om.

Film er blevet smallere

Søren Høy understreger, at det ikke er første gang, at producenterne prøver at gøre noget nyt for at holde på seerne.

De har eksempelvis prøvet at fjerne nogle af de "mere kedelige priser", de har prøvet at stryge nogle af shownumrene, og de har prøvet med en yngre vært.

- Sandheden er bare, at den rette form ikke findes, og de kan ikke justere sig ud af det, siger han.

Hovedproblemet er ifølge Søren Høy, at de nominerede film siden 2003 er blevet smallere og smallere, og derfor er der mange af seerne, som aldrig har set dem.

Sidste års store sejrherre var den mexicanske instruktør Alejandro Gonzalez Inarritu, der vandt hovedpriserne for "Birdman". (Foto: Mario Anzuoni © Scanpix)

- Sidste år vandt ”Birdman” prisen for ”Bedste Film”. Det var bare ikke nogen stor film i USA, og folk gider ikke se showet, hvis de ikke kender filmene. Omvendt var der mange seere, der fulgte med de år, hvor eksempelvis ”Titanic” og ”Ringenes Herre” var nomineret, siger han.

Hollywood er i de seneste år begyndt at producere større og større blockbusters, som lokker millioner af mennesker ind i biografmørket verden over. Det er bare ikke dem, der bliver nomineret til filmprisen, siger Søren Høy.

- Sådan er udviklingen i Hollywood, og jo stærkere prisuddelingen bliver rent kunstnerisk – for vi må ikke glemme, at Oscar aldrig har stået stærkere rent kunstnerisk, end den gøre nu - des færre vil se det. Derfor er Oscar gået fra at være en familie-begivenhed til en begivenhed for film-feinschmeckerne. Der er ofte flere seere inden selve showet, når der bliver sendt live fra den røde løber, siger han.

De nye takke-regler får i sig selv ingen betydning for årets seertale. Men de seere, der følger med, vil til gengæld blive gladere

søren høy, filmekspert

Gladere seere i år

Det er dog ikke ensbetydende med, at seerne igen i år vil flygte fra showet, siger Søren Høy.

Skuespilleren Leonardo DiCaprio er lige nu bookmakernes favorit til at vinde prisen som ”Bedste mandlige hovedrolle” for sin rolle i "The Revenant", og han kan i sig selv godt trække nogle seere til.

Derudover har der i den seneste tid været stor debat om, at der er relativt få sorte skuespillere og instruktører, der er nomineret til priserne i år. Det har blandt andet fået den afroamerikanske instruktør Spike Lee til at boykotte uddelingen, og Oscar-akademiet har samtidig lavet om på reglerne for, hvem der kan blive medlem af akademiet.

Derfor er der allerede nu stor spænding om, hvad årets Oscar-vært, den afroamerikanske komikere Chris Rock, vil sige om hele balladen i sin åbningstale, og det vil utvivlsomt lokke flere seere til, siger Søren Høy.

- Men de nye takke-regler får i sig selv ingen betydning for årets seertale. Men de seere, der følger med, vil til gengæld blive gladere.

Der er strenge ordrer omkring takketaler til deltagerne ved det kommende Oscar-show.Er du træt af lange takketaler?

Opslået af DR Nyheder på 10. februar 2016

Nyhedsbrev TAG DR.DK KULTUR MED DIG

Få seneste anmeldelser og indblik i musik, film, bøger og kunst - hver torsdag.

Vis alle nyhedsbreve