Nu kan du selv bestemme køn: Barbie-firma lancerer kønsneutrale dukker

Det skaber en mulighed for, at børn kan lege mere med kønnene, mener ekspert.

- Jeg tror, Mattel gør det for at følge med tidens udvikling, hvor mange er begyndt at gøre op med de her fuldstændig stereotype præsentationer af drenge og piger, mænd og kvinder, siger kønsforsker Kenneth Reinicke om 'Creatable World'-dukkerne. (© Mattel)

Du har med stor sandsynlighed leget med dukker som barn.

Måske ville du helst lege med den åleslanke Barbie-dukke med det lange, lyse hår? Eller var du mere til den hypermaskuline Action Man-dukke?

Nu giver legetøjsfirmaet Mattel - der står bag den klassiske Barbie-dukke med den smalle talje - børn en helt ny mulighed for at lege med dukker.

Firmaet har nemlig lanceret en kønsneutral dukkekollektion, der under navnet 'Creatable World' giver børn mulighed for at skabe dukkerne præcis, som de selv ønsker, ved hjælp af forskelligt tøj, tilbehør og hår.

- Legetøj er en afspejling af kultur, og da verden fortsat hylder kønsinklusion og diversitet, følte vi, at det var på tide at lave en kønsneutral dukkekollektion, lyder det fra Kim Culmone, vicedirektør hos Mattel Fashion Doll Design, i en pressemeddelelse.

Tiltaget kommer i kølvandet på, at Mattel i løbet af de senere år er begyndt at præsentere Barbie-dukker med forskellige hudfarver og former. Nu giver firmaet så også børn mulighed for at lege med en kønsneutral dukke.

Kønsforsker positiv

Den nye linje af dukker bliver rost af kønsforsker på Roskilde Universitet Kenneth Reinicke.

- Jeg tror, Mattel gør det for at følge med tidens udvikling, hvor mange er begyndt at gøre op med de her fuldstændig stereotype præsentationer af drenge og piger, mænd og kvinder, siger kønsforskeren og uddyber:

- Mattel er med til at skabe mulighederne for en mere mangfoldig leg med identitet med de her dukker, og det virker til, at de gerne vil præsentere noget andet end de kønsstereotyper, vi er vant til at se. Jeg synes, det giver en meget fin mulighed for ikke kun at skulle kigge på en mini-Rambo eller sådan en helt urealistisk tynd Barbie-dukke.

'Creatable World'-dukkelinjen består af seks forskellige sæt dukker med forskellige hudtoner. Med i pakken vil der også være forskellige former for hår og tøj, som kan give dukkerne forskellige udtryk.

Kenneth Reinicke mener, at Mattels tiltag 'åbner op for noget kreativitet i børnenes leg'.

- Og det er sgu egentlig meget fedt, synes jeg.

Kort hår eller langt hår? Bukser, shorts eller tylskørt? Du vælger selv udtrykket med Mattels 'Creatable World'-dukker. (© Mattel)

Har et kommercielt sigte

Reinicke understreger dog i samme åndedrag, at man ikke må være naiv og tro, at Mattel lancerer de kønsneutrale dukker uden også at kigge på den økonomiske bundlinje.

- Mattel har selvfølgelig et kommercielt sigte. Der er sikkert nogen, der har siddet og tænkt: 'Her er et stort marked'. På den ene side viser det samfundssind, på den anden side er det selvfølgelig også business. Men hvis de to ting kan gå hånd i hånd, så er det jo bare fedt, siger han.

Hvad kommer til at betyde?

- Jeg tror ikke, det vil have nogen revolutionerende konsekvenser, men det giver en mulighed for, at børn på en eller anden måde kan lege mere med kønnene. Og det synes jeg, man skal se positivt på.

FacebookTwitter