Nu kan franske unge swipe sig til 500 euro i kulturlommepenge

De unge franskmænd må bruge pengene på alt fra Netflix til operabilletter.

En ung kvinde kigger på et maleri på Louvre. Håbet er, at det nye kulturpas vil hive flere unge ind i museer og teatre, men i Italien havde et lignende projekt ingen effekt. (Foto: pascal rossignol © Scanpix)

Kort før middag i dag mødtes præsident Emmanuel Macron med repræsentanter fra det danske kulturliv på Glyptoteket i København. Præsidenten er kendt for at være meget kulturinteresseret, og hjemme i Frankrig har han netop søsat et storstilet kulturprojekt, der skal gøre landets unge til lige så store kulturfans.

En slags kultur-Tinder.

Sådan kan den nye app, som er målrettet de franske 18-årige, beskrives. Her kan de unge swipe sig til kulturoplevelser, hvad end de er på udkig efter guitarundervisning, et nyt computerspil eller en biograftur.

Det bedste af det hele er, at der står 500 euro (omtrent 3.700 danske kroner, red.) på app’en til fri afbenyttelse. Det skriver det franske kulturministerium.

At være eller ikke være snobbet

Netop nu er 400 unge i fem områder af Frankrig ved at teste app’en, men fra oktober skal den være tilgængelig for 10.000 18-årige i hele landet. Først til foråret træder ordningen i kraft for de hundredtusindvis af franskmænd, der fylder 18 i 2019.

Det er det franske kulturministerium, som har udviklet app’en, der forventes at koste 430 millioner euro årligt. Den franske stat betaler dog kun 20 procent af udgifterne, resten kommer fra private virksomheder som Facebook og Google.

Fra starten af præsident Emmanuel Macrons regeringsperiode har det været et erklæret mål at demokratisere den franske kultur. Præsidenten spiller selv klaver og går op i litteratur, og i 2017 udtalte han, at ’uden kultur er der intet Europa’.

Françoise Nyssen, som er Frankrigs kulturminister, understregede i sidste måned, at kulturpasset skal være inkluderende og ikke ’kulturelt snobberi’.

- Intet kulturelt eller kunstnerisk tilbud vil blive udelukket. Enhver organisation, som er aktiv i den kulturelle arena vil være velkommen i passet – offentlig eller privat, fysisk eller virtuelt, sagde hun til franske medier ifølge The Guardian.

Den udtalelse høstede roser fra dele af det franske kulturliv.

- Kulturen i Frankrig sidder fast i en form for aristokrati, siger den franske instruktør Fabrice de Boni, som hilser et bredere kulturbegreb velkommen.

Samtidig er der andre markante stemmer i Frankrig, som synes, at kulturpasset er for lavkulturelt i sit udgangspunkt.

Tidligere kulturminister Jack Lang frygter, at kulturpasset vil blive brugt på statsfinansieret underholdning med henvisning til et lignende projekt i Italien.

- I Italien var det mere end noget andet ren underholdning, som nød gavn (af kulturpasset, red.). Unge mennesker er ikke rigtig blevet løftet kulturelt, sagde Jack Lang på fransk nationalradio ifølge The Guardian.

Italiensk pendant endte i kaos

Det forsøg, den tidligere kulturminister henviser til, hedder Bonus Cultura og blev introduceret i 2016. Også her fik landets 18-årige 500 euro til fri brug på kulturelle fornøjelser.

Men kulturpasset havde slet ikke den ønskede effekt, og det var ikke muligt at måle stigninger i unges museums- eller teaterbesøg. I stedet opstod en form for sort marked, hvor studerende solgte deres kulturpas til lavere priser.

Der var også meldinger om, at butikker lod studerende købe elektronik og lignende for kulturpasset, og man registrerede købet, som om de studerende købte kunst- og arkitekturbøger.

Herhjemme meddeler Kulturministeriet, at de ikke har lignende planer i støbeskeen. Socialdemokratiets kultordfører, Mogens Jensen, fortæller dog, at partiet aktivt arbejder for indførslen af kulturklippekort i landets kommuner - især målrettet socialt udsatte børn og unge.

Brasiliens succes:

  • I Brasilien har man succes med en lignende ordning, som sikrer lavtlønnede adgang til kulturtilbud.

  • Vale-Cultura, som ordningen hedder, fungerer på den måde, at arbejdsgivere kan melde sig til ordningen til gengæld for et skattefradrag.

  • Så får deres lavtlønnede medarbejdere, hvad der svarer til 125 kroner ind på et grønt plastikkort om måneden.

  • Pengene kan de bruge på for eksempel musikinstrumenter, biograf- eller teaterbilletter eller bøger.

  • Man skal tjene under 8.500 kroner om måneden for at være berettiget til et Vale-Cultura.

  • Kilder: The Guardian, Politiken.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk