Nu leger drengene med dukker hos Fætter BR

Reklamekatalogerne fra BR og Toys”R”Us afskaffer de gamle kønsroller. Ikke nogen god idé, mener forsker.

Drenge kan sagtens lege med babydukker, mener TopToy, der ejer Fætter BR og Toys"R"Us.

Den lille lyshårede dreng på billedet er koncentreret. I den ene hånd har han en lille lyserød ske, og foran ham sidder tre babydukker, som han er i færd med at made.

- Det er hårdt med trillinger, står der oven over billedet.

Ved siden af billedet af drengen står en lidt større dreng og pige. De er i færd med at pusle en lille pige. Drengen hælder mælk fra en sutteflaske ned i en lyserød kop, mens pigen skifter babydukken.

Billederne af de tre børn er en del af det nye legetøjskatalog fra Fætter BR.

Efter gennem flere år at have fået kritik for at fremstille børn på stereotype faconer med piger som lyserøde prinsesser og drenge som fartelskende bilfans, har TopToy, der ejer BR og Toys"R"Us, valgt helt at afskaffe de gamle kønsroller i legetøjskatalogerne.

Nu leger drenge med både babydukker, glimmerhalskæder og våben, mens piger både kan elske lyserødt og samtidig lege med værktøj.

- Vi har ikke været upåvirkede af især den svenske kønsdebat, der har kørt i 20 år. Nu er jeg ansvarlig for katalogerne, og jeg synes, vi skal være en moderne og neutral virksomhed, når det gælder fremstillingen af køn. Derfor har vi valgt at lade børnene i kataloget lege med forskellige typer legetøj, siger Thomas Meng, der er marketingdirektør hos Top-Toy, til DR Kultur.

(Foto: © fætter br katalog)

- Drenge vil ikke lege med babydukker

Jørn Martin Steenhold, der er forsker ved Instituttet for Fremtidsforskning, har forsket i børns leg i mere end 40 år.

Han er ikke begejstret for legetøjskatalogets nye kønsneutrale facon og forstår ikke, hvorfor eksempelvis drenge skal opfordres til at ønske sig såkaldt pigelegetøj.

- Det er ikke nogen god idé. Børn skal lege med de ting, de har lyst til og skal ikke påduttes, at de nu skal lege med noget andet. Det er en form for manipulation af kønsspecifikt legetøj, siger han til DR Kultur.

- Hvorfor i alverden skal drenge ønske sig babydukker, når de hellere vil ønske sig alt muligt andet, som redskaber og Lego. De er ikke optaget af at lege med babydukker, medmindre det er, fordi det giver dem mulighed for at lege med en sød pige, siger han.

Men hvorfor kan det ikke være lige så naturligt for drenge at lege med dukker eller smykker, som for piger?

- Når små børn leger med legetøj, forsøger de at få en fornemmelse for, hvad det er for et liv og for et samfund, de vokser op i, og det gør de ved at forsøge at efterligne henholdsvis voksne kvinder og mænd.

- Det er sjældent, man ser en voksen mand lege med eksempelvis barbiedukker eller smykker, så derfor synes jeg stort set ikke, at drenge behøves at gøre det, medmindre de synes, det er sjovt at lege med sammen med pigerne, siger Jørn Martin Steenhold.

(Foto: © Foto fra BR-katalog)

- Drenge er ikke podet til at være lyseblå

Thomas Meng mener dog ikke, at der er tale om en manipulation af kønsspecifikt legetøj i BR og Toys'R'Us' kataloger.

- Vi gør os som legetøjsvirksomhed ikke til dommer for, hvordan børn skal lege. Vi viser blot mulighederne. Jeg tror ikke, at børn fra barnsben af er podet til, at drenge skal være lyseblå og piger lyserøde. Vi viser naturlige legesituationer, som man kan se i en hvilken som helst børnehave, siger han.