Nu rammer Disney+: 'Det er en trussel mod danskheden'

Braget fra den amerikanske streaming-krig kan nu høres i Danmark, siger ekspert.

Pixars 'Toy Story' vil være at finde på Disney+. (© (© ©2019 Dinsey/Pixar. All Rights Reserved.))

Som en flodbølge vil den nye streamingtjeneste Disney+ fra i dag skylle ind over det danske tv-marked med enorme mængder amerikansk indhold. Kampen om de danske seere skærpes nu yderligere.

Det kommer på ingen måde til at gå stille for sig, men det risikerer også på lidt længere sigt at gøre livet rigtig surt for danskproducerede film og serier, vurderer medieanalytiker Claus Bülow Christensen.

- Netflix har bare været starten på noget, som er lidt en trussel mod danskheden. Det er en fest for tv-forbrugere, men vi har ikke så meget tid i vores liv, så hvad bruger vi den tid på? Bruger vi den på at se noget dansk-produceret indhold, eller lokkes vi af serier på Netflix eller nu Disney?

- Der ligger en reel trussel i, at attraktionen og lokkeværdien i de her amerikanske streaming-tjenester er så stor, at den kan gå meget ud over den tid, vi har til de danske medier, siger Claus Bülow Christensen.

For 59 kroner om måneden, hvilket er billigere end konkurrenterne Netflix og HBO, kan du med den nye streamingtjeneste finde lige, hvad du har lyst til fra Disneys enorme bagkatalog.

Prissat aggressivt

Netop prisen kan få afgørende betydning for, hvor hårdt det vil gå ud over det danskproducerede indhold i de kommende år, lyder det.

- Det er et attraktivt produkt, og det er prissat meget aggressivt, så alle husstande har råd til det. Og mange husstande vil gerne se det her indhold. Mange vil blive overraskede over, hvor meget indhold der egentlig er. Det er blandt andet Disney, der ejer Star Wars, siger Claus Bülow Christensen.

Siden lanceringen i USA sidste år har Disney+ allerede fået over 60 millioner abonnenter.

Christiansborg er flere partier også bekymrede for, at de udenlandske streamningtjenester stjæler alt for meget af de danske medieforbrugeres opmærksomhed.

Derfor vil blandt andet SF tvinge Netflix, HBO og Disney+ til at bidrage mere til produktionen af ny dansk tv-fiktion.

- Det er naturligt at kræve noget tilbage til fællesskabet, der hvor streamingtjenester tjener pengene, siger medieordfører Rasmus Nordqvist (SF).

SF's model vil betyde, at streamingtjenesterne skal give en procentdel af deres omsætning - gerne omkring fem procent eller lidt mere.

- Jeg bruger tre streamingtjenester og regner med, at det bliver for dyrt at få Disney +. Men jeg vil overveje det, siger Oliver Stæhr, der går på erhvervsakademisk skole i Lyngby.

EU-Domstolen fastslog i en afgørelse for et par år siden, at det er lovligt at opkræve et bidrag fra streamingtjenester.

Øverst på regeringens liste

Regeringen erkender da også, at streamingtjenesterne udgør en "kæmpe udfordring" for produktion af dansk indhold.

- Det tager jo penge ud af det kredsløb, som i dag finansierer danskproduceret indhold. Det er en udfordring, vi har et politisk ansvar for at tackle, siger kulturordfører Kasper Sand Kjær (S).

Der ventes at blive præsenteret et udspil til et nyt medieforlig senere på året, og her bliver udfordringen med streamningtjenesterne taget op. Kasper Sand Kjær ønsker ikke at være konkret om udspillets håndtering af streamingtjenester lige nu, men siger:

- Øverst på todo-listen for det medieforlig, vi skal lave, står streamingtjenester og tech-giganter og den udfordring, de udgør. Både for danskproduceret indhold, men også for vores demokratiske samtale og nyhedsdækningen, siger Kasper Sand Kjær.

- Jeg har lige hørt om Disney+. Det lyder godt. Jeg kunne godt tænke mig at få den. Men jeg ser stadig meget DR og TV2 for, jeg skal have mine nyheder, siger Brian Christensen, førtidspensionist og bosiddende på Amager.

Ifølge Claus Bülow Christensen er regulering i form af eksempelvis en streaming-skat ikke vejen frem.

- Det her er jo de frie markedskræfter, så der er ikke så meget at gøre ved det. Vi kan ikke gøre så meget andet end at pleje public service og støtte filmområdet. Men det har ikke set godt ud indtil videre, siger han.

Selvom Netflix og andre streamingtjenester opfattes som trusler mod danskproduceret indhold, så hører det med til billede, at de også lægger nogle penge på det danske marked.

Netflix skal blandt andet lave Borgen sæson 4 sammen med DR og producere en film for instruktøren Ole Bornedal. For nogle år siden producerede tjenesten serien "The Rain" med mange danske skuespillere.

Facebook
Twitter