Nutidens musikvideo er kunst i øjenhøjde

De gamle MTV dage med musikvideoer i døgndrift er på retur. Alligevel bliver der ved med at dukke musikvideoer op, der med stor succes deles på nettet.

The Kooks går gennem gaderne i Paris, mens de spiller en akustisk version af deres kæmpe hit "Ooh La". De bevæger sig ubemærket ind i en kø af mennesker, der endnu ikke har forstået, hvem spillemændene er. Med et går det op for samlingen af mennesker, at de spillende musikanter netop er det band, som de står i kø for at se. Jublen er enorm.

Videoen, der er lavet af den franske videokunstner Vincent Moon, er et eksempel på, hvordan musikvideoen ser ud i dag.

For selvom der i dag ikke længere er en økonomisk fordel i musikvideobranchen, så lever kunstarten videre for alle der elsker musik og videokunst, mener Vincent Moon.

- Fordi jeg i dag kan rejse rundt med kun et lille kamera, er det muligt at gå tilbage til det originale. Nogle gange spørger folk mig, hvordan jeg kom på den ide med at filme musikere i gaderne. Men det er der jo ikke noget nyt i. Det er jo der, musikken kommer fra. Vi bruger bare ny teknologi, fortæller Vincent Moon.

Brug for visuel identitet

Da MTV i 1981 startede med at vise videoer, var det for at fremme salget af plader, kasettebånd og cd'er. Det førte til, at musikvideoen i 90erne oplevede en guldalder med videoproduktioner, der i høj grad lignede produktioner for spillefilm.

Forholdene for musikvideoen anno 2010 ser noget anderledes ud. I dag er økonomien stram, tv-kanalerne nedprioriterer musikvideoerne, og MTV viser i dag flere reality-serier end egentlige musikvideoer.

Men kombinationen af lyd og billede er stadig fascinerende, og i dag lever musikvideoen i bedste velgående på nettet. Musikbranchens krise kan måske i sidste ende blive vendt til musikvideoens fordel, for bands har stadig brug for at udtrykke sig visuelt, mener filmmanden Martin de Thurah.

- Jeg tror, at bands har brug for en visuel identitet for at findes. For der er så meget i vores kultur, der er visuelt, siger Martin de Thurah, der er uddannet på animationslinjen på den danske filmskole og har lavet musikvideoer for blandt andet Mew og Fallulah.

Dårlig økonomi skaber nye veje for musikvideoer

Desværre er musikvideoen i dag en kunstart, der mangler penge. Modsat de gamle MTV-dage er musikvideoen ikke længere fast inventar i fjernsynet. Men der er stadigvæk et marked for musikvideoen, og her er internettet det sted, hvor videoer bliver spredt og delt udenom det mainstream marked.

- Videobranchen og pladebranchen har ingen penge. Men musikvideoerne bliver stadig lavet, og dem, der er gode, får et kæmpe liv. Markedet er vel det samme, du kan bare komme til det lettere. Forskellen er, at tv-stationerne ikke længere bestemmer, hvad der bliver vist. Det er os selv, fortæller Martin de Thurah.

Nedbryde hierarki mellem musik og publikum

Det nye marked for musikvideoer giver plads til nye kunstnere. En af dem er den franske videokunstner Vincent Moon.

Kunstneren med det borgerlige navn Mathieu Saura er kendt for sine såkaldte take-away shows. Det er små dokumentariske musikvideoer, hvor Moon filmer bands, mens de optræder live for kameraet. Det er Moon, der filmede The Kooks, da de optrådte akustisk i gaden i Paris, og Moon har også lavet videoer af bands som Arcade Fire, Grizzly Bear, R.E.M og danske Efterklang.

Hans formål er at nedbyde afstanden mellem musik og publikum. Derfor filmer han sine videoer i utraditionelle omgivelser i en lang optagelse, hvor der ikke er klippet i materialet. For han vil vise virkeligheden, som han ser den.

- Jeg prøver at nedbryde hierarki i mine film og i mit liv. Det er en ide om, at alle skal være på det samme niveau. Det er derfor, jeg laver mine film, som jeg gør, fortæller Vincent Moon.

Musikvideoen som kunstværk

Vincent Moons videoer laver han gratis. For musikbranchens økonomisk krise betyder ikke, at efterspørgslen for videokunst er blevet mindre.

For Martin de Thurah handler det om, at musikvideoen kan noget, som lyd og billede alene ikke rummer.

- Jeg tror, at de musikvideoer, der er interessante, er dem, som er kunstværker. Det er en stor mulighed for at eksperimentere med film i et kort format. Man kan udvide et univers på 3 min, for der er en stærk tradition for at eksperimentere. Dem, som laver spillefilm, bliver lige så meget inspireret af musikvideoer. Det er en kunstart, forklarer Martin de Thurah.

Og Vincent Moon er enig i den betragtning.

- Indflydelsen fra nye teknologier gør, at jeg i dag kan rejse rundt med mit lille kamera og et par få mikrofoner. Det gør det muligt gå tilbage til der, hvor det hele startede. Mit redskab er mit kamera, og redskabet for en anden er måske deres guitar. For mig er det bare en mulighed for at udveksle kunst, siger Vincent Moon.

Stadig behov for visuelt udtryk

Mens musikvideoen startede som et salgstrick for at øge salget af musik, ser Martin de Thurah mere musikvideoen som en kombination af lyd og billede, der kan skabe en ny slags kunst - et tredje værk.

Hans ide om musikvideoen som kunstværk startede allerede inden filmskolen, hvor han i flere år forinden havde malet og udstillet på danske museer. Hans fascination af billedkunst kommer blandt andet til udtryk i hans følsomme billedunivers, hvor folk flyver rundt uden snore, som i Carpark Norths video "Human", eller i Fever Ray videoen "When I Grow Up", hvor vandet i en pool pludselig bobler og syder i takt til musikken.

- Min egen ide med det er, at jeg har et stykke musik, som er rammen. Og så laver jeg mit eget projekt, som så bliver til noget tredje, når man lægger de to ting sammen. Hvis jeg gør mit arbejde godt, så gør jeg sangen endnu bedre, for når jeg lægger det sammen, bliver det endnu mere stærkt, end musikken var i sig selv, fortæller Martin de Thurah.

I aften på DR2 kan du se mere musik og video, når Premiere fortæller om musikvideoen. Og i dag sendes også den nye tv-kanal Uptown Tv i luften, der skal vise danske musikvideoer døgnet rundt.