Ny biografaftale skal redde danske film

En ny aftale mellem biografer og udlejere skal sørge for, at små danske film kan tjene flere penge. Den nye aftale forventes på plads inden jul.

De seneste uger har filmbranchen for åben skærm diskuteret og skældt ud på hinanden over en dårlig aftale for især de små film i biograferne.

Parterne er uenige om den såkaldte hold back-periode, der er den tid, hvor biograferne har eneret til at vise en film. I dag skal der gå fire måneder, før den kan vises på dvd eller Video on Demand, hvor man lejer filmen via sit fjernsyn.

Ifølge instruktør Annette K. Olesen holder biograferne for længe på de film, der alligevel pilles af plakaten efter en bare en måned.

På den anden side har biografernes organisation, Danske Biografer, beskyldt instruktørerne for at være overfølsomme, griske og uden hold i virkeligheden.

Aftale på plads inden jul

Men nu sker der også noget på den konstruktive front. Aftalen om hold back forhandles på plads mellem Danske Biografer og Foreningen af Filmudlejere i Danmark (Fafid), og de barsler nu med en ny aftale.

- Jeg håber på en aftale inden jul. Det kan være en ide at flytte små danske film uden for den nuværende aftale. Jeg tror på en aftale for de mindre danske film, så de kan komme hurtigere ud på andre platforme, siger formand i Fafid, Michael Fleischer, til

DR
Kultur.

Hidtil har Fafid holdt sig langt væk fra mudderkastningen, men nu melder Michael Fleischer altså ud. Han erkender, at den nuværende aftale mellem de to parter ikke fungerer for alle film.

- Den nuværende aftale passer godt til 99 procent af alle film, men især de små danske film kommer i klemme, fortæller Michael Fleischer til

DR
Kultur.

Fiasko-år for dansk film

Det seneste år har vist sig at være et sandt fiasko-år for flere danske film. Fem film har solgt mindre en 5.000 billetter i biografen, og filmen Julie udgør det absolutte lavpunkt med kun 155 solgte billetter. Selv om publikum altså ikke gider og se filmene i biografen, kan filmene ikke vises andre steder før fire måneder efter premieren.

Det har fået flere til at kritisere biograferne, men det gider Danske Biografers formand, Kim Pedersen, ikke høre på.

- Biograferne forsøgte faktisk at få en klausul ind for de små film ved de seneste forhandlinger, men det afviste filmudlejerne, fortæller Kim Pedersen til

DR
Kultur.

Danske Biografer er derfor åbne over for en model, hvor mindre danske film kan komme hurtigere ud på dvd, Viode on Demand og betalings-tv, hvis filmen ikke kan sælge billetter i biffen.

Instruktørerne skal se indad

Ifølge Kim Petersen har biograferne foreslået en ordning, der vil tillade film med et dårligt billetsalg at komme tidligere ud andre platforme. Michael Fleischer fra Fafid vil ikke kommentere tidligere forhandlinger, men det er en lignende ordning, han forestiller sig, at de to parter får forhandlet på plads inden jul.

Selv om der altså er godt nyt til de filminstruktører, hvis film ikke kan sælge i biograferne, opfordrer Kim Pedersen instruktørerne til at tage et kritisk blik på dem selv.

- Det koster jo penge for biograferne at vise de små danske film, som ingen gider og se. Jeg kunne godt tænke mig, at instruktørerne så lidt indad. En film som Christoffer Boes "Beast" er jo kun interessant for Christoffer Boes nærmeste familie, mener Kim Pedersen.

Christoffer Boes "Beast" med Nicolas Broe i hovedrollen har solgt 1.685 billetter til dato. Derudover skyder Kim Pedersen videre på de danske filmudlejere og

producenter
.

DB: De vræler op

De har, siger Kim Pedersen, mulighed for at få deres film vist andre steder end i biografen hurtigere end de fire måneder, som aftalen lyder på. Der er nemlig undtagelser, der gør det muligt.

- De vræler op, men hvorfor er det så ikke sket. Det er kun årets mest sete film, der er kommet hurtigere på dvd. Det skyldes, at det er fuldstændig ligegyldigt med de små film, fortæller Kim Pedersen til

DR
Kultur.

Han henviser til en film som Skyskraber, der har solgt 1.118 billetter i år. Den kunne sendes ud på dvd eller Video on Demand efter 122 dage.

- Eller endda efter kun 90 dage, men der gik 156 dage. Og det undrer mig, siger Kim Pedersen til

DR
Kultur.

Facebook
Twitter