Ny britisk serie ville være 'klart' ulovlig i Danmark, vurderer juraprofessor

Brugen af deep fake-teknologi i en ny tv-serie ville være i strid med den personlige ret, vurderer Sten Schaumburg-Müller fra SDU.

Det er ikke en fribillet at påberåbe sig, at man laver satire, siger juraprofessor om ny britisk tv-serie. DR Grafik

En ny tv-serie fra britiske ITV er nyskabende, kontroversiel og faktisk også ulovlig. I hvert fald hvis den skulle vises i Danmark.

Det vurderer professor med speciale i blandt andet ytringsfrihed og medier på Syddansk Universitet Sten Schaumburg-Müller.

Komedieserien med titlen 'Deep Fake Neighbour Wars' har ved hjælp af deep fake-teknologi fået det til at se ud som om, at megastjerner som Nicki Minaj, Idris Elba og Rihanna medvirker i en ny tv-serie om nabokrig på en villavej.

Men i virkeligheden spiller ingen af dem med i serien - deres ansigter er blot redigeret ind på en meget virkelighedstro måde. Det er det, man kalder deep fake.

Rapperen Nicki Minaj er en af de kendisser, der er med i den nye serie Deep Fake Neighbour Wars. Godt nok spiller hun ikke selv med - det er ren deep fake-teknologi i stedet.(Arkivfoto) (Foto: © ANGELA WEISS, Scanpix Denmark)

Og den ville ikke gå an i Danmark, hvis de kendte mennesker ikke har givet samtykke, vurderer Sten Schaumburg-Müller.

- Vi er langt ude over, hvad der er tilladt i Danmark, siger han.

Serien havde premiere på den britiske streamingtjeneste ITVX i går.

Hvis en dansk streamingtjeneste eller tv-station kunne få lyst til at købe rettighederne til at vise serien for et dansk publikum, ville det være i strid med lovgivning, der sikrer den personlige ret, forklarer professoren.

Ifølge britiske mediers omtale af serien har ITV ikke fået de kendte menneskers samtykke. ITV er ikke vendt tilbage på DR's henvendelser om netop det spørgsmål.

Ytringsfrihed versus personbeskyttelse

I 'Deep Fake Neighbour Wars' laves der sjov med kendte mennesker, og serien spiller på det absurde i, at megastjernerne bliver placeret i noget så ganske almindeligt som nabokonflikter.

Som offentlig person og særligt som politiker skal man ifølge Sten Schaumburg-Müller finde sig i at blive lavet mere sjov med, end det er krævet af helt almindelige mennesker.

Men selv hvis der er tale om satire, er der grænser.

- Der er jo ytringsfriheden at tage hensyn til på den ene side og personbeskyttelsen på den anden side. Det er ikke en fribillet at påberåbe sig, at man laver satire, forklarer Sten Schaumburg-Müller.

- I politiske kommentarer og mindre satire-indslag vil jeg mene, at ytringsfriheden trumfer. Men når der er tale om mere kommerciel udnyttelse, og det vil i øvrigt også gælde, hvis det var Mette Frederiksen, der var sat ind i en hel spillefilm eller serie, så begynder man at snylte på, at hun også har en eller anden form for markedsværdi, siger han.

Deep fake har skabt debat i dansk tv

Deep fake teknologien er også blevet brugt i dansk tv - eksempelvis i satireprogrammet Tæt på Sandheden på DR. Her var det netop statsminister Mette Frederiksens (S) og daværende klimaminister Dan Jørgensens (S) ansigt, der ved hjælp af deep fake-teknologi var blevet sat ind i en sketch.

I Jonathan Spangs program Tæt på Sandheden er deep fake-teknologi blevet brugt i et satirisk indslag. (Arkivfoto) (Foto: © Thomas Lekfeldt, Ritzau Scanpix)

Det skabte debat om, hvorvidt det er uetisk at benytte sig af teknologien, som mest af alt er forbundet med misinformation og hævnporno.

Her var der dog ikke noget at komme efter juridisk, mener Sten Schaumburg-Müller.

I Tæt på Sandheden bruger Mette Frederiksen og Dan Jørgensens ansigter i et kortere satirisk indslag, hvor der med en parodi på de to bliver lavet tydeligt grin med deres strategi på sociale medier.

Det er inden for skiven på den måde at få politikere eller andre kendte mennesker til at sige noget, de åbenlyst ikke vil sige i virkeligheden eller lave sjov med noget, de siger hele tiden, vurderer Schaumburg. I den sammenhæng vil det være tydeligt for seeren, at der er tale om satire.

Forklaring til seerne er ikke nok

I modsætning til det, bruger den britiske tv-serie 'Deep Fake Neighbour Wars' de kendte menneskers ansigter i hele serieafsnit.

På den måde er det i mindre grad tydeligt for seeren, at der er tale om teknologiskabte ansigter og ikke de rigtige. Samtidig bliver de kendte mennesker i tv-serien også i langt højere grad brugt kommercielt til at sælge serien og tiltrække seere.

- I den her serie vurderer jeg, at man snylter på deres renommé og værdi på markedet, siger han.

I begyndelsen af hvert afsnit bliver det deklareret for seerne, at indholdet er manipuleret. Men det er ikke tilstrækkeligt, vurderer juraprofessoren.

- Det er selvfølgelig bedre, at man deklarerer og måske undgår, at nogen tror, at det faktisk er de rigtige personer, der deltager. Men man udnytter stadig deres person, deres kendisstatus og deres ansigt.

Serien er ifølge ITV et nybrud og første gang deep fake bliver brugt på den måde i et længere serieformat.

Du kan blive klogere på, hvad 'Deep Fake Neighbour Wars' handler om, og hvilke dilemmaer den rejser: