Ny dansk film nåede kun fire dage i biografen, før der blev lukket ned: 'Jeg tog det meget tungt'

'Lille sommerfugl' nåede fire dage i biografen, før der blev varslet nedlukning.

Så sent som i onsdags var Søren Kragh-Jacobsen til gallapremiere for sin film med de to hovedrolleindehavere, Karen-Lise Mynster (tv) og Jesper Christensen (th). (Foto: Martin Sylvest © Scanpix)

Den danske filminstruktør Søren Kragh-Jacobsen har brugt de seneste to år af sit liv på filmen 'Lille sommerfugl', der havde premiere i torsdags.

Noget, som instruktøren naturligvis havde glædet sig til, men som han kun nåede at glæde sig over i fire dage.

For i går fandt statsminister Mette Frederiksen den alvorlige grimasse frem og indvarslede en delvis nedlukning af store dele af landet. Herunder biografer. I store dele af Sjælland, i Odense og i Aarhus åbner biograferne først næste år.

Den nyhed ramte Søren Kragh-Jacobsen.

- Den tog jeg meget tungt. Det gjorde jeg. Man bruger to år på at lave et værk, det bliver sendt ud, og det går faktisk rigtig godt i weeenden. Og så lukker man ned.

Filminstruktøren skynder sig at understrege, at han selvfølgelig har forståelse for nogle af de nye tiltag, men at det altså ikke kan fjerne frustrationen.

- At det lige rammer min film, efter den kun har spillet i åbningsweekenden? Det er en klar frustration.

Med coronanedlukningen går mange af de danske biografer glip af de vigtige juleuger, hvor gæsterne ofte strømmer ind for at se film.

Over for Filmmagasinet Ekko anslår formanden for Danske Biografer, Lars Werge, at nedlukningen kan medføre et fald i omsætningen på 75 procent for branchen.

'Det er ikke en københavnerfilm, så jeg håber, den får et liv ude i landet'

Søren Kragh-Jacobsen, der blandt andet står bag 'Gummi Tarzan', dogmefilmen 'Mifunes sidste sang' og sangen om Mona, 'Kender du det', fortæller, at premieren på 'Lille sommerfugl' levede fuldt op til han og holdet bags forventninger efter åbningsweekenden.

(© @Nordisk Film)

- Den solgte omkring 27.000 billetter i weekenden og små 10.000 billetter i går. Det er en ret god indikator, og man plejer at sige, at den første weekend står for 10 procent, så vi havde regnet med 250.000 solgte billetter i biografen - især her op til jul, siger Søren Kragh-Jacobsen.

- Vi var i forvejen nede på hvert andet sæde i biografen i forhold til fulde sale, og nu er vi så nede på en fjerdedel af biografsæderne eller under.

'Lille sommerfugl' handler om Ernst, en stædig landmand og svineavler, og hans livsledsager Louise, der inviterer til guldbryllup i det lokale forsamlingshus. I løbet af aftenen pibler familiens dybe hemmeligheder dog frem og sætter deres relationer på prøve.

Og netop det, at filmen ikke er en storbyfilm, håber Søren Kragh-Jacobsen kan blive en fordel.

- Der er stadig åbent i provinsbiograferne, og jeg har lavet en film, hvor jeg prøver at være solidarisk med folk på landet. Det er ikke en københavnerfilm, så jeg håber, den får et liv ude i landet, siger filminstruktøren.

Biografer: Det rammer hårdt

Selv om Søren Kragh-Jacobsen repekterer regeringens beslutning om at lukke dele af Danmark ned, så kan han ikke lade være med at tænke, om smittefaren ved at gå i biografen virkelig er så stor.

- Det er jo udmærket, at vi prøver at få styr på det her. Jeg synes, regeringen gør det godt - vi er solidariske og løfter i flok. Men er det virkelig der, at de store coronasmittetal sker?

Søren Kragh-Jacobsen instruerede sin første film i 1978 og har siden været vidt omkring alt mellem 'Gummi Tarzan', 'Borgen' og 'Drengene fra Sankt Petri'. (Foto: Michael Bothager © Scanpix)

- Jeg kan ikke lade være med at tænke, at det er en solidaritetslukning. Man kan ikke lukke teatre og spillesteder uden at tage biograferne med. Men det er da en dyb frustration. Folk har mange penge i klemme.

'Lille Sommerfugl' fortsætter med at køre i de biografer, der ikke lukker, og der er ingen planer om en relancering, da der ikke er gode erfaringer med det.

- Så håber jeg på, at vi åbner igen til januar og giver den et pr-boost til den tid. Og så er jeg sikker på, at det er en film, der nok skal få et liv på tv om ikke andet. Og jeg tror også, at der er meget af mit publikum, der stadig bruger dvd.

I det hele taget har 2020 været et særdeles hårdt år for de danske biografer, der også var lukket ned i store dele af foråret.

Lars Werge, der er direktør for Danske Biografer, lagde over for dr.dk i går ikke skjul på, at de nye nedlukninger rammer biograferne hårdt.

- Det er et hårdt slag, og det er til at tage og føle på. Vi taler om en branche, som har haft en vanskelig 2020-sæson. Det var ellers lige begyndt at lysne efter et par danske filmsucceser i efteråret.

- Nu går vi glip af juleugerne, hvor folk normaltvis strømmer til biograferne, så det er et hårdt slag, sagde Lars Werge.