Ny dansk gyserfilm deltager i 'vanvittigt' hypnoseeksperiment

På Göteborg Film Festival vil man hypnotisere publikum, inden tre gyserfilm ruller over skærmen.

Det bliver en oplevelse udover det sædvanlige, når publikummet på Göteborg Film Festival tager plads i sæderne. (© Erik Molberg/Profile Pictures)

Rystende stole, vind, der blæser og forskellige dufte.

Glem alt om biografturen i 4D. Nu har Göteborg Film Festival i Sverige fundet på noget nyt, der skal gøre biografoplevelsen ekstra speciel. Hypnose.

Når den nye danske gyserfilm 'Gæsterne' vises på Göteborg Film Festival, vil publikum være hypnotiseret.

Christian Tafdrups nye film 'Gæsterne' har premiere 17. marts, hvor den kan ses i de danske biografer. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Ritzau Scanpix)

Gyserfilmen er instrueret af den danske instruktør og skuespiller Christian Tafdrup, der blandt andet er kendt for sin medvirken i 'Herrens Veje' og 'Tinkas Juleeventyr'. Han har instrueret flere film, hvor den seneste i rækken er filmen 'En frygtelig kvinde', der med sit kontroversielle plot sparkede en kønsdebat i gang.

'Gæsterne', eller 'Speaks No Devil', som er den engelske titel, er én ud af tre film, der er udtaget til massehypnose-eksperimentet 'The Hypnotic Cinema', hvor publikum skal udfordres til at slippe kontrollen.

Hypnosen af publikum sker, før filmen går i gang, og den vil blive skræddersyet til filmene, så den sindstilstand, publikum kommer i, matcher stemningen. Når visningen er slut, vil hypnotisøren hive folk ud af hypnosen igen.

Jonas Holmberg, der er kunstnerisk direktør på Göteborg Film Festival, siger, at formålet med hypnosen er at udfordre den klassiske biografoplevelse.

- Vi tror på, at en filmfestival ikke kun handler om at vise og tale om nye film. Det handler også om at igangsætte diskussioner om måden, vi ser film på, siger Jonas Holmberg.

Hypnose forstærker følelser

Ifølge hypnotisør, illusionist og psykologisk manipulator Jan Hellesøe kan hypnose være med til at give publikum en unik måde at se filmen på.

- De kan få en helt vanvittig oplevelse ud af den her film, siger Jan Hellesøe.

For ham giver det god mening at bruge hypnose i forbindelse med gyserfilm, fordi det kan forstærke de følelser, publikum sidder med.

- Hypnose er en måde, hvorpå man kan blive ekstremt koncentreret. Når vi er koncentreret, har vi mulighed for at lære vores hjerne ekstra meget i den periode, man er hypnotiseret, siger han.

Er det ikke svært at hypnotisere en hel sal?

Jan Hellesøe er kendt for at manipulere og hypnotisere danskere i DR-programmerne 'Fuckr med dn hjrne' og 'Manipulator'. (Foto: Sophia Juliane Lydolph © Scanpix Denmark)

- Det er svært at sige, hvor mange der er modtagelige i det her publikum. Men jeg tror, at en stor del af publikummet er det, jeg kalder for højt hypnotiserbar, siger Jan Hellesøe.

Han understreger, at folks vished om eksperimentet også kan have en betydning.

- Bare det, at man kommer og får at vide, at man skal hypnotiseres for at se en film. Det gør, at der er nogle forventninger, der bliver skruet på, og det kan også gøre noget ved oplevelsen.

Jonas Holmberg forventer dog heller ikke, at alle bliver påvirket af hypnosen.

- Nogle folk vil ikke være så modtagelige overfor hypnose, og de vil nok have en mere normal filmoplevelse, siger han.

Han tror på, at hypnosen vil være med til at gøre, at folk i højere eller mindre grad bliver dybere forbundet til billederne og lydene i filmen.

Frygtindgydende filmoplevelse

Christian Tafdrup er beæret over, at hans nye film bliver vist på festivalen. Han deltager selv og er både nervøs og spændt på, hvordan det kommer til at være.

- Jeg synes personligt, at det er en lille smule skræmmende. Jeg er ikke et menneske, der har lyst til at lade mig hypnotisere, siger Christian Tafdrup.

Sådan er der mange, der tænker om eksperimentet, siger Jonas Holmberg.

- Generelt er folk interesserede og nysgerrige, men nogle finder det også skræmmende og forstyrrende, siger han og tilføjer, at der har været stor efterspørgsel på billetter.

Dette er et billede fra 'Gæsterne', som handler om en dansk familie, der bliver inviteret på weekend af en hollandsk familie, som de har mødt på en ferie. Men tingene går ikke helt som planlagt. (© Erik Molberg/Profile Pictures)

På trods af at det er første gang, Christian Tafdrup kaster sig over gysergenren, så har filmen allerede fået international anerkendelse. Udover at være udtaget til Göteborg Film Festival er filmen også udtaget til Sundance Film Festival i Utah i USA.

De to andre film, som deltager i eksperimentet er 'Land of Dreams', der er instrueret af de iranske instruktører Shirin Neshat, og 'Memoria' af den thailandske instruktør Apichatpong Weerasethakul, der tidligere har vundet filmprisen Den Gyldne Palme.