Ny dokumentar kaster en grim skygge over Michael Jacksons eftermæle

To mænd fortæller i 'Leaving Neverland', hvordan de som børn blev sex-misbrugt af popstjernen.

Michael Jackson udenfor retsbygningen i forbindelse med retssagen i 2005, hvor han blev beskyldt for at have misbrugt børn seksuelt. Dengang blev han frikendt. (Foto: pool © Scanpix)

Var Michael Jackson et musikalsk geni? Uden tvivl.

Havde han problemer med at fungere normalt i en verden, hvor mange ubetinget hyldede ham for hans musik? Helt bestemt.

Men var han også en seksuel afviger med forkærlighed for små drenge? Muligvis.

Det sidste spørgsmål bliver der kastet nyt lys over i dokumentarfilmen 'Leaving Neverland', som fredag aften havde premiere ved Sundance-filmfestivalen i Utah, hvor The Guardian var til stede. Filmen vises senere på året på DR.

I filmen fortæller to mænd, hvordan de som små drenge blev sex-misbrugt af Michael Jackson, superstjernen, der døde i 2009 i en alder af 50 år.

Allerede tilbage i 1993 blev der rettet beskyldninger om overgreb på en mindreårig mod Jackson, men dengang endte det med et forlig udenom retten og en større økonomisk kompensation til den 13-årige Jordan Chandler.

Ti år senere var der nye beskyldninger mod Jackson, og denne gang endte han i retten, tiltalt for syv tilfælde af overgreb på mindreårige. Men retssagen endte med, at Jackson blev frikendt for alle anklager.

Misbrugt seksuelt i syv år

Denne gang er der ikke tale om en retssag, men om en film, og Jackson kan hverken forsvare sig eller blive dømt. Til gengæld er det formentlig de færreste, der vil gå upåvirkede ud af biografen efter de nye beskyldninger.

To minutter inde i filmen har den ene af mændene først rost Jackson for hans fantastiske musikalske talent, opremset de mange måder, hvorpå Jackson hjalp ham – for så at tilføje: ’Og han misbrugte mig seksuelt i syv år’.

Wade Robson var tilbage i 2005 det første vidne, som forsvaret til fordel for Michael Jackson, da sangeren blev frikendt for seksuelle overgreb ved en retssag i 2005. (Foto: Lucas Jackson © Scanpix)

Manden er Wade Robson, den ene af filmens to vidner.

Han fortæller, hvordan han i en meget tidlig alder blev vild med Michael Jackson, tapetserede vægge i sit værelse med Jackson-plakater og som femårig vandt en konkurrence, hvor han havde kopieret Jacksons dansetrin.

Præmien var et møde med musikstjernen, og det udviklede sig til et dybfølt venskab, opmuntret af Robsons stjerneopslugte mor.

Overgrebene begyndte ifølge Wade Robson, da han var syv. Familien overnattede på Jacksons Neverland Ranch, og efter at have overtalt Robsons mor, var drengen alene med Jackson i fem dage.

- Du og jeg blev ført sammen af Gud, husker Robson, at sangeren sagde, inden en række både anale og orale overgreb – ifølge Robson – fandt sted. Jackson forklarede drengen, at man ikke kunne stole på kvinder, og at de begge ville ryge i fængsel, hvis han sladrede.

Lærte at onanere med Jackson

Den anden mand er James Safechuck.

Han mødte popstjernen i en fælles reklame for Pepsi Cola, og da han var 10, rejste han med Jackson på turné. Ifølge Safechuck lærte han at onanere sammen med Jackson, og derfra eskalerede det.

Jackson sagde til Safechuck, at drengen var hans første seksuelle oplevelse, og at det var en acceptabel måde at udleve sin kærlighed på.

Han fortæller, hvordan han gennemførte et bryllupsritual med Jackson og fik en vielsesring, som han stadig har – ligesom de mange smykker, som han blev belønnet med efter overgrebene.

Begge drenge oplevede, at da de blev ældre, blev de udfaset til fordel for yngre drenge.

De to mænd fortæller, at de som voksne begge har lidt af depressioner, selvhad og angst – og i øvrigt har det svært med nære relationer.

- Jeg tror ikke, at tiden heler det her sår. Det bliver bare værre, siger Safechuck.

Efter premieren forklarede de, hvad formålet var med at stå frem nu.

- Vi kan ikke ændre på det, der skete med os. Og vi kan ikke gøre noget ved Michael, sagde Robson ifølge AP, da han sammen med Safechuck svarede på spørgsmål fra publikum.

Men han håber på at kunne hjælpe andre i samme situation til at føle sig mindre isolerede og samtidig gøre alle mennesker, der har ansvaret for børn, mere bevidste.

Boet tager skarp afstand

Boet efter Michael Jackson har taget skarpt afstand fra filmen.

- Det er den slags karaktermord, som Michael Jackson måtte opleve, mens han var i live og nu igen i døden, lyder det i en udtalelse fra boet, som beskylder filmen for at behandle udokumenterede beskyldninger om noget, der angiveligt skete for tyve år siden, som fakta.

Boet beskylder Robson og Safechuck for at begå mened.

Da Jackson blev frikendt for overgreb på børn i 2005, var Robson vidne i sagen. Dengang sagde han, at han havde sovet mange gange i Jacksons værelse, men at han aldrig havde oplevet nogle overgreb. Safechuck har som dreng kommet med lignende udsagn, da Jackson blev efterforsket.

Siden har de begge forsøgt at lægge sager an i henholdsvis 2013 og 2014, hvor de hævdede, at de på grund af stress og traumer havde været nødt til at se sandheden om Jacksons overgreb i øjnene. Men begge sager blev afvist af tekniske årsager.

Inden premieren var der bebudet store demonstrationer mod filmen fra Michael Jacksons loyale fans, men det endte med, at kun en håndfuld mødte op med skilte med billeder af popstjernen og ordet ’uskyldig’ henover hans mund.

Den fire timer lange dokumentarfilm ’Leaving Neverland’ bliver vist i to dele på HBO i USA og Channel 4 i England - og sidenhen også på DR.

Facebook
Twitter