Ny kulturminister ønsker et 'pulserende kulturliv' efter corona: 'Det vigtigste for mig er at komme ud og lytte'

Ane Halsboe-Jørgensen (S) ser dialogen med kulturlivet som sin fornemste opgave.

Ane Halsboe-Jørgensen ved udnævnelsen som kultur- og kirkeminister i går ved Amalienborg. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Ane Halsboe-Jørgensen (S) kommer efter alt at dømme til at drikke rigtig mange kopper kaffe den kommende tid.

Landets nye kultur- og kirkeminister har nemlig ét punkt øverst på sin dagsorden: at komme rundt i landet og tale med en masse forskellige kulturaktører. Det fortæller hun til 'P1 Morgen':

- Det vigtigste er at komme rundt og lytte og gøre mit til, at vi ryster corona af os og får et pulserende kulturliv, som mange af os har sukket efter gennem corona, siger hun og fortsætter:

- Krisen viser os, at kultur, ånd og kunst er det, vi har savnet. At være sammen med andre mennesker i foreninger og i sport.

Den nye, socialdemokratiske kultur- og kirkeminister minister blev i går udpeget som Joy Mogensens efterfølger. Det skete, da Mogensen i søndags valgte at trække sig fra posten, fordi hun "er løbet tør for overskud", som hun formulerede det i et opslag på Facebook.

Mogensens exit kommer efter en ministerperiode, hvor hun gentagne gange har fået hård kritik, især for hendes håndtering af kulturlivet under coronakrisen.

Derfor er det alfa og omega for Ane Halsboe-Jørgensen at få sat spot på, hvor dansk kulturliv anno 2021 står:

- Vi skal tale sammen om, hvor vi er henne. Hvad har corona lagt ned, og hvor er vi okay i stand? Noget af det handler om penge, men noget handler også om andre ting, siger hun til 'P1 Morgen'.

Ifølge DR's politiske analytiker, Jens Ringberg, er udnævnelsen af Ane Halsboe-Jørgensen en opgradering af Kulturministeriet fra statsministerens side.

- Det er et tegn på, at Mette Frederiksen synes, at der trænger til at komme en stærkere minister ind. I hvert fald en minister, der er mere driftsikker og har et stærkere idoleogisk fundament, end man har haft med Joy Mogensen, sagde han i går til dr.dk.

Kulturaktører ønsker også dialog

Ane Halsboe-Jørgensens løfte om at dialog med kulturlivet er det vigtigste punkt for hende som ny minister, flugter med det, som flere kulturaktører i går udtalte til dr.dk.

- Mit bedste råd til den nye minister er, at når vi skal genoprette dansk kulturliv, skal det gøres i samarbejde med kulturlivet. Vi vil alle sammen gerne hjælpe, så hun skal ikke være bange for at række ud, sagde Peter Mark Lundberg, som er direktør i Dansk Teater, til dr.dk.

Ane Halsboe-Jørgensen kan godt forstå de frustrationer, som har præget kulturlivet gennem coronakrisen, og derfor har hun høje ambitioner for sit nye ressortområde:

- Corona har været en usandsynlig svær periode, og den største krise siden Anden Verdenskrig. Derfor skal jeg bidrage til, at vi kommer på benene igen efter corona, gerne endnu stærkere end før.

Helt konkret peger hun også på det kommende medieforlig som en kommende, vigtig opgave:

- I forhold til det politiske forhandlingsforløb er den største opgave at få landet et medieforlig. Det er afgørende for den frie presse, vores kritik af magthaverne og en kerne i vores demokrati, at vi har stærke medier. Det skal medieforliget sikre, siger hun.

Netop det kommende medieforlig er ligeledes blandt de områder, som de kulturaktører, dr.dk talte med i går, hæftede sig ved som én af ministerens vigtigste, kommende opgaver.

- Mediepolitisk er der store udfordringer i forhold til de strukturændringer, vi ser på markedet inden for film og tv og med de tech-giganter, der fylder mere og mere, lød det blandt andet fra Jørgen Ramskov, der er direktør i Producentforeningen, som er brancheorganisation for producenter af film, tv og computerspil.