Ny radiokanal til den klassiske musik

Mens DR lukker for fm-signalet til P2 1. november, lanceres en ny, kommerciel radiokanal, der samarbejder med de fem landsdelsorkestre.

Mens DR trækker stikket til den klassiske musik i dagtimerne på fm-båndet fra den 1. november, sender en ny radiokanal Bach, Mozart og Beethoven nonstop i æteren fra den 20. november.

Den nye kanal får navnet Radio Klassisk, vil udelukkende spille klassisk musik 24 timer i døgnet, og så er den kommercielt drevet. Det betyder, at reklamer i æteren skal betale for musikken.

Unge lyttere til klassisk

Folkene bag er Radio 100 og Radio Soft, der i samarbejde med Danmarks fem landsdelsorkestre vil give lytterne et klassisk alternativ, fortæller adm. direktør for den nye kanal, Jim Recevour.

- Danmark mangler flere kanaler til det klassiske publikum. DR gør det godt, men vi kan se, at der er en stor del af især de mere moderne og yngre klassiske musiklyttere, som ikke bruger kanalen. De vil forhåbentligt kunne lide det, de hører på Radio Klassisk, siger Jim Recevour i en pressemeddelelse.

I dag har DR praktisk talt monopol på klassisk musik i radioen med P2, men selv om DR har forsøgt at gøre kanalen mere frisk, ung og frejdig, så er gennemsnitslytteren for P2 født i 1945.

En svær opgave

Radio Klassisk har andre ambitioner. Kanalen vil appellere til de unge, men alle også ældre skal føle sig velkommen. En af årsagerne til, at kanalen vil nå de yngre lyttere, er, at de fem landsdelsorkestre gerne vil spille den klassiske musik for et nyt publikum. Men det er ikke så ligetil, vurderer redaktør på Berlingske kulturtillæg, Søren Kassebeer.

- Det er kolossalt svært. Du skal bevare auraen og den storhed og mystik omkring musikken, som den har, samtidig med at man forsøger at popularisere formidlingen af den. Men det fine og fascinerende må ikke gå af kunsten, mener Søren Kassebeer.

Respekt!

Han løfter dog forsigtigt på hatten for det nye initiativ.

- At man gør forsøget fortjener respekt. Alternativet er ikke at gøre noget og lade den store musik langsomt dø, siger Kassebeer til DR. Den nye kanal vil i lighed med, hvad man kender fra P2, spille mange koncerter i radioen, men det bliver dog ikke direkte, fortæller Finn Schumacher, der bliver kanalens nye musikchef.

- Vi spiller hundredvis af koncerter hvert år, som hidtil ikke er blevet sendt i radioen, men som publikum nu vil kunne høre en del af på Radio Klassisk. Samtidig vil vores musikere være med til at formidle musikken på den nye kanal, siger han i en pressemeddelelse.

Udover koncerter vil kanalen indeholde en blanding af værtsbårne programmer og nonstop musik - kun afbrudt af de reklamer, der skal sikre kanalens overlevelse.

Vil gerne være landsdækkende

Radio Klassisk vil til at begynde med kunne høres Storkøbenhavn, Nordsjælland og Aarhus-området fra den 20. november, men kanaler satser på at sprede sig til flere dele af landet. Og hvis alt går vel, vil kanalen også senere kunne høres på DAB.

Netop på DAB vil P2 fortsat kunne høres, ligesom DR ikke sparker den klassiske musik ud af fm-båndet. Efter den 1. november vil man nemlig kunne høre klassiske toner fra klokken 18 til seks om morgenen.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:53297233a11f9d0c6c2a8616http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:53297233a11f9d0c6c2a8619

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk