Ny radiokanal vil slå reklameradio ihjel

Den ny radiokanal, der skal erstatte P2, bryder DRs monopol, men den er også med til at ødelægge det for den eksisterende kommercielle radio herhjemme, mener eksperter.

Síden 2001 har regeringen gjort alt for at få skabt et bæredygtigt radiomarked, der kan konkurrere med DR. Det er endnu ikke lykkedes, men nu gør kulturminister Per Stig Møller endnu et forsøg.

DR mister P2, og i stedet skal en ny kanal med 100 millioner offentlige kroner i ryggen se lyset. Det bryder åbenlyst DRs monopol, men det gavner ikke kommerciel radio. Tværtimod, fortæller flere folk med erfaring fra og i radiobranchen til DR Nyheder.

- De kommercielle kanaler får en konkurrent yderligere, der er statsbetalt, og ja, så lægger man en stor del af den kommercielle branche i graven, siger Venstre-politiker og tidligere TV 2 Radio-direktør Jens Rohde til DR Nyheder.

Forvrider konkurrencen

TV 2 Radio, Sky og Radio 100FM har allerede knækket nakken på at sende kommerciel radio herhjemme. Det skyldes, at der er meget få penge i radioreklamer, og det gør det kun værre, at man som Nova FM, landets pt. eneste landsækkende kommercielle radiokanal, også skal betale staten for at få lov at sende.

- Det er konkurrenceforvridende, at vi betaler 23 millioner kroner om året til staten og forpligter os på at sende 1.000 timers nyheder om året, mens den nye kanal, der skal have en bred musikprofil, får 100 millioner til det. Det giver ingen mening, siger Frederik Meyer, adm. direktør i SBS Radio, der driver Nova FM, til DR Nyheder.

Minder om P4

Han forstår ikke, at regeringen på den ene side skriver i medieaftalen, at den nye kanal skal konkurrere på public service, og på den anden side skal sende 60 procent musik med en "bred profil".

- Vi har lige set forliget nu, men den nye kanal minder om P4. Og den vil derfor blive en konkurrent til de modne kommercielle radiokanaler. Derfor frygter jeg for det i forvejen nødlidende kommercielle radiomarked, fortæller Frederik Meyer til DR Nyheder.

Løfter ikke branchen

Radio 100FM er en af de kanaler, der har tabt millioner på det danske radiomarked, men direktør Jim Receuver vil gerne gøre forsøget igen. Han har derfor søgt om at kunne sende på den ledige, sjette landsdækkende frekvens.

Han har også svært ved at se, hvad Per Stig Møller egentlig vil med den nye kanal. Jim Receuver mener, at kanalen er for ufokuseret og vil alt for meget med både en bred musikprofil og public service-forpligtelser.

- Den ny kanal er desværre ikke kommerciel. Var den det, kunne den have løftet hele den kommercielle del af branchen. I stedet får den 100 millioner kroner fra staten, fortæller Jim Receuver til DR Nyheder og fortsætter:

- Hvis den skal til at spille popmusik, så bliver det svært for os.

Overlever ikke på kommercielle vilkår

Han spår dog ikke den kommende kanal nogen stor succes. Simpelthen fordi den er for bred. Det giver den måske mange lyttere, fortæller den erfarne radiomand, men de vil kun lytte til den i kort tid.

- Den ville aldrig overleve på kommercielle vilkår, lyder Jim Receuvers dom over Per stig Møllers kommende radiokanal.