Ny sæson af 'Riget' har haft verdenspremiere i Venedig: 'Der sker ting, som virkelig overrasker'

Lars von Triers kommende sæson af 'Riget' er mere komedie end gys, mener anmelder.

Bodil Jørgensen er en del af det stjernespækkede cast, som udgør tredje sæson af 'Riget'. (© Zentropa)

Inden længe kan vi se frem til premieren på den nye og længeventede sæson af Lars von Triers kultgyserserie 'Riget'.

Den nye og tredje sæson har fået titlen 'Riget: Exodus' og får dansk premiere på Viaplay den 9. oktober. Senere, på et endnu uvist tidspunkt, får serien premiere på DR.

Men faktisk har hele den nye sæson netop haft verdenspremiere - for journalister - på Filmfestivalen i Venedig.

Her vises den uden for konkurrence i en til lejligheden sammenklippet fem timers filmversion.

Blandt publikum til verdenspremieren var DR's filmanmelder Per Juul Carlsen, som mener, at serien på nogle områder er meget velfungerende.

- 'Riget: Exodus' har ikke den der uhygge, som der især var i den første sæson. Den er mere en komedie med en masse satire om den moderne verden. Der bliver lavet en del sjov med jura-verdenen og med metoo.

- Men jeg må også sige, at der i det sidste afsnit kommer en række sekvenser, som virkelig pepper serien op. Der sker ting, som virkelig overrasker, siger Per Juul Carlsen kort efter, han er trådt ud af biografsalen i Venedig.

Store stjerner på rollelisten

Det er en perlerække af de allerstørste skuespillere herhjemme, som udgør den kommende tredje sæson af 'Riget'. Samt nogle store svenske navne.

Man kan blandt andet se Bodil Jørgensen, Ghita Nørby, Lars Mikkelsen, Nikolaj Lie Kaas, Birthe Neumann, Nicolas Bro, Henning Jensen, Peter Mygind, Laura Christensen samt de svenske stjerner Alexander Skarsgård, Mikael Persbrandt og Tuva Novotny.

Bodil Jørgensen spiller en af hovedrollerne som søvngængeren Karen, der skal gå i fodsporene på de tidligere sæsoners spirituelle patient, Fru Drusse, der blev spillet af afdøde Kirsten Rolffes.

Ghita Nørby er tilbage på 'Riget' i rollen som Rigmor Mortensen - men denne gang som patient og ikke længere som narkoselæge. Her ses hun i karakter sammen med instruktør og manuskriptforfatter Lars von Trier. (Foto: © Henrik Ohsten, Zentropa)

I den nye sæson forsøger Karen efter mange år at undersøge, hvad der er sket med karaktererne efter det store strømsvigt, som afsluttede sæson to.

I en pressemeddelelse beskriver producenten Zentropa handlingen i 'Riget: Exodus' således:

- Stærkt påvirket af spøgelsestv-serien 'Riget' søger søvngængeren Karen svar på seriens uafklarede spørgsmål for at redde hospitalet fra undergang. En aften, da Karen går i søvne, ender hun på mystisk vis foran Rigshospitalet. Porten til 'Riget' er begyndt at åbne sig på ny.

Netop Bodil Jørgensens præstation var noget, som Per Juul Carlsen blev imponeret over.

- Der er en skæg aura over Bodil Jørgensen. Hun er meget fascinerende at se på som den her søvngænger. Hun skifter mellem to stemmer, hvilket hun gør virkelig overbevisende. Hun taler som sig selv, som den Bodil Jørgensen vi kender, men også med en dybere stemme som den søvngænger, som kan se ind i det okkultes verden. Hun var bestemt en oplevelse.

Filuren Lars von Trier

Ifølge Per Juul Carlsen var der mange, der gik fra biografsalen efter de første par afsnit, hvor der var en pause.

Men det skyldtes ikke at folk var utilfredse, men mere at der er et stort program under filmfestivalen og at anmelderne har mange ting at se til.

Den svenske skuespiller Mikael Persbrandts præstation i 'Riget: Exodus' er en oplevelse, hvis man spørger Per Juul Carlsen: - Det var skønt at se Mikael Persbrandt være selvironisk og sjov i stedet for den der alvorsmand, han altid er i sine roller, siger han. (© Zentropa)

Men dem der blev tilbage virkede begejstrede, lyder det fra DR's filmanmelder.

- Sydeuropæere synes åbenbart også, at det er sjovt, når man laver sjov med forholdet mellem danskere og svenskere. Der var rigtig mange i salen, der var fans af Riget, kunne man fornemme.

Når 'Riget: Exodus' får dansk premiere til oktober er der flere ting, man skal glæde sig til ifølge Per Juul Carlsen.

- Man skal først og fremmest glæde sig til at se filuren Lars von Trier. Han findes stadigvæk. Han gemmer sig godt undervejs, men han stikker sit ansigt frem en gang i mellem med stor effekt.

- Og så skal man glæde sig til nogle meget dristige måder at lave satire med vores samtid på. Trier stikker til nogle ting, som han tydeligvis synes er fjollede. Det kræver mod at stikke til metoo, på den måde han gør, lyder det fra Per Juul Carlsen.

Præcisering: Onsdagens verdenspremiere var kun for journalister.