Nyt billede af Prins Henrik i anledning af hans 80 års fødselsdag

Prins Henriks fylder 80 år og i den forbindelse åbner Det Nationalhistoriske Museum i dag en udstilling om ’Prins Henrik af Danmark’. Her fik han overrakt en helt særlig gave.

Det er noget af en fødselsdagsgave, som Prins Henrik har modtaget af kunstneren Niels Strøbek og af Det Nationalhistoriske Museum. Gaven er et protrætmaleri der viser prinsen i tre forskellige stadier i livet. (Foto: affotografering af Niels Strøbeks maleri © Det Nationalhistoriske Museum)

Man kan fejre 80 års fødselsdag på mange måder. Prins Henriks 80 års fødselsdag bliver i år fejret med en helt ny udstilling om ham selv. Udstillingen hedder 'Prins Henrik af Danmark' og er arrangeret af Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot. Og kronen i udstillingen er et splinternyt portrætmaleri af prinsgemalen.

Portrættet er malet af kunstneren Niels Strøbek, og sidste penselstrøg er kun lige tørret ind, før portrættet i dag er blevet vist frem for den royale familie. 

Værkets titel er 'Tre Livsstadier', og på billedet ses tre nedslag i prins Henriks liv. I baggrunden af billedet ses den 10-årige Henri, i midten ses Henrik som den unge diplomat, der lige har mødt Margrethe, og forrest står den nutidige 80-årige prinsgemal.

Prins Henrik har været med i den kunstneriske proces med portrættet fra begyndelsen, men har ikke set maleriet helt færdigt før i dag. 

26 år siden første portræt

Kunstneren Niels Strøbek har tidligere malet kendte portrætter af kongefamilien. Helt tilbage i 1988 malede han sit første portræt af prinsgemalen, men nu 26 år efter, kommer der så et nyt.

Det nye maleri 'Tre Livsstadier' skal ses som et sammenhængende stykke af maleriet 'Tre Slægtsled' som Niels Strøbæk malede i 2012 til Dronningens 40-års regeringsjubilæum. På billedet fra 2012 er Prins Henrik ikke med.

Her er billedet 'Tre Slægtsled' - uden prinsen. (Foto: Anders Sune Berg)

Udstilling vil helt tæt på prins Henrik 

Udover det nye portrætmaleri indeholder udstillingen billeder, kunstværker og prosa af og om prins Henrik gennem tiden. Det Nationalhistoriske Museums mål med udstillingen er, at vise nye sider af prins Henrik – både af den officielle og af den mere private slags.  

Her er billedet 'Tre Slægtsled' - uden prinsen. (Foto: Flemming Gernyx © Det Nationalhistoriske Museum)

- Den giver et historisk vue over et alsidigt liv med funktioner, repræsentative opgaver samt vidtfavnende interesser for blandt andet kulturarv, natur, gastronomi og kunst, siger museets direktør Mette Skougaard.

Bare én af flere fødselsdagsfejringer

Når udstillingen 'Prins Henrik af Danmark' åbner for offentligheden torsdag den 29. maj, er det startskuddet til flere fødselsdagsfejringer af ham.

For det går ikke ubemærket hen, når den ene halvdel af regentparret fylder 80 år. Allerede i går, den 27. maj, udgav han digtsamlingen 'Dans mes Nuits sereines - I mine lykkelige nætter' - i anledning af den runde dag.

Den 1. juni fylder DR Koncerthuset med stjerner som Medina og Bent Fabricius-Bjerre, der i et stort show skal fejre den 80-årige fødselar. Showet bliver vist i tv og får Nikolaj Koppel og Cecilie Stenspil som værter. Dagen efter uddeler prins Henrik priser fra sin egen fond på Fredensborg Slot.

Men den officielle fejring af prinsgemalen på selve dagen den 11. juni vil være mere afdæmpet, for der er prins Henrik taget til Chateau de Cayx, hvor han i familiens lag fejrer den runde fødselsdag.